INTERNET<>
092003<><>

General Packet Radio Service u Srbiji

Nepodnošljiva lakoća GPRS-a

Mobtel je prvi uveo GPRS pristup Internetu kod nas

O GPRS-u se na stranicama našeg lista već pisalo pre skoro dve godine (www.sk.co.yu/2001/12/skin03.html), a kompanija „063 Mobtel” je predstavila tu uslugu sredinom ovog leta, tačnije 24. jula (www.mobtel.co.yu/usluge/gprs/gprs.html). GPRS je na raspolaganju svim post paid korisnicima i usluga je besplatna do kraja septembra, kada će se preći na komercijalni rad. U planu je da i pripejd korisnici tokom promotivnog perioda dobiju mogućnost da koriste GPRS. Cene za sada nisu poznate. Iako je jedna od specifičnosti GPRS-a upravo mogućnost tarifiranja na osnovu količine prenetih podataka, još uvek se razmatra da li će se usluga naplaćivati po ostvarenom protoku ili kroz mesečnu nadoknadu za neograničeno korišćenje.

Aktiviranje GPRS usluge obavlja se jednim pozivom na broj 063-9863. Nakon toga neophodno je podesiti parametre za GPRS pristup. Mobtelovi parametri su APN:Internet, Username:mobtel, Password:gprs. Različiti telefonski aparati i modemi zahtevaju još neka podešavanja, a neki noviji aparati poseduju mogućnost da se celokupna konfiguracija obavi preko SMS poruke. Detaljnija uputstva kao i mogućnost naručivanja konfiguracionih SMS-ova mogu se naći na www.mobtel.co.yu/usluge/gprs/gprs_konfig.html.

U odnosu na vreme kada je GPRS predstavljen kao standard, dosta stvari se promenilo – od teoretski maksimalne brzine od oko 171,2 kb/s koja je u to vreme pominjana, u praksi se došlo do nešto skromnijih cifara, ne samo kao posledica mobilnih mreža, već i uređaja na tržištu. Svi GPRS uređaji, bilo da su integrisani u mobilni telefon ili su namenjeni povezivanju računara, POS terminala ili drugih uređaja, mogu se svrstati u neku od klasa koje određuju njegove mogućnosti. Svaka klasa određuje moguć broj kanala za slanje, prijem i ukupan broj aktivnih kanala (www.gsmworld.com/technology/gprs/class.shtml). Za uobičajno korišćenje mobilnog telefona za WAP ili Internet pristup najpogodnija je klasa 4 koja podrazumeva jedan kanal za slanje, tri za prijem podataka i mogućnost da sva četiri rade istovremeno. S druge strane, klasa 12 je najpogodnija za neku simetričnu vezu i nudi maksimum od 4 kanala za slanje i 4 za prijem, ali je ukupni maksimum ipak 5 kanala. Mobilni telefoni su najčešće klase 4, 8 ili 10, ali taj podatak nećete uvek jednostavno naći. Kakop je propusni opseg jednog kanala u slučaju Mobtela 13,4 Kbit/s, lako dolazimo do maksimalnih brzina. Mobtel je maksimalnu brzinu za download ograničio na 53,6 Kbit/s, dakle 4 kanala, dok je za upload predviđen jedan kanal. Ipak, treba imati i sledeću stvar na umu – GPRS saobraćaj ima manji prioritet od glasovnog, te samim tim opterećenost predajnika (takozvane bazne stanice) dalje utiče na smanjenje brzine, te se lako može desiti da imate samo jedan kanal na raspolaganju.

S obzirom na to da je za funkcionisanje GPRS-a na svim baznim stanicama morao da se doda novi softver, ali na sreću ne i hardver, to je omogućilo da GPRS bude dostupan na celokupnoj teritoriji koju Mobtelov signal pokriva. Za kodnu šemu u Mobtelovom sistemu je usvojena šema sa oznakom CS2.

Praktično smo isprobali novu uslugu na nekoliko modela telefona, u kooperaciji s različitim uređajima. Osnovna primena korišćenjem mobilnog telefona koji ima WAP čitač je primetno komfornija u odnosu na korišćenje preko standardne data veze. Stranice se učitavaju značajno brže, a ne morate ni da brinete da li vas neko neće dobiti, jer telefon i dalje može da prima pozive, što ranije nije bio slučaj. Podešavanja su vrlo slična ranijim podešavanjima, a parametri za WAP su identični. Kako WAP sadržaji nisu ni blizu kvaliteta klasičnih Internet sadržaja, preporučljivo je imati telefon koji u sebi ima i klasičan Web čitač – neki od telefona to imaju kao standard, dok je za neke modele ovaj softver na raspolaganju kao dodatna aplikacija. Za korišćenje ovih servisa će vam trebati i povelik ekran, pa u slučaju da nemate takav telefon uvek imate mogućnost da sajtove gledate kroz neki WAP gateway (npr. koristeći www.google.com).

SMS2MAIL
Od 14. avgusta svi korisnici 063 mreže imaju mogućnost slanja e-mail poruka sa svog mobilnog telefona preko SMS poruke. Poruka se šalje na broj 9880 i započinje sa jednom ili više odredišnih e-mail adresa, opcionim naslovom poruke u zagradi i samim tekstom e-mail poruke. Zbog ograničenja dužine SMS poruke na 160 znakova to predstavlja limit i za dužinu e-mail poruke. Ovako poslata poruka naplaćuje se kao i svaka druga SMS poruka.
Kao što smo već ranije pisali, „Mobtel” je u saradnji sa „Eunetom” omogućio SMS notifikaciju za pristigle e-mail poruke na „Eunetove” servere. Novost je da je potpisan sporazum sa provajdrima „Eunet”, „Verat” i „Sezampro” o mogućunosti da korisnici 063 GPRS mreže koji kod ovih provajdera imaju e-mail adrese, svoju poštu čitaju na mobilnim telefonima.
 
Pored testiranja GPRS-a na mobilnim telefonima probali smo i kombinaciju GPRS telefona sa računarom i palm računarom. U testiranju rada sa računarom korišćen je Siemens S45 koji ne podržava GPRS prenos preko IC porta pa smo ga morali privezati na računar putem serijskog kabla. Podešavanja računara da bi prepoznala ovaj telefon kao GPRS modem smo postavili uz pomoć uputstava sa Mobteleovog sajta i originalnog CD-a sa drajverima za GPRS modem. Kada je sve profunkcionisalo, testirali smo brzinu prenosa fajlova sa jednim lokalnim ftp serverom. Maksimalna brzina downloada je iznosila 5,2 KB/s, dok je maksimalna brzina uploada bila 1,5 Kb/s. Koliko ovo sve lepo funkcioniše možda najbolje govori podatak da je već nakon nekoliko dana testiranja sistema Mobtel primetio da više korisnika putem GPRS-a dovlači čitave CD-ove! U svakom slučaju, funkcioniše pouzdanije nego modemska veza na mnogim analognim centralama.

Svakako najzanimljivija kombinacija GPRS modema i komunikacionog uređaja koju smo probali je između telefona Ericsson T39m i računara Palm Tungsten. Specifičnost koju želimo da napomenemo je predstavljala Bluetooth veza između ova dva uređaja. S obzirom da Bluetooth ne traži optičku vidljivost, a da mu je domet desetak metara, to praktično znači da telefon možete nositi za pojasom a palm držati u ruci i mirno surfovati dok šetate ulicom! Ipak, malo ograničenje predstavlja relativno velika potrošnja baterije mobilnog telefona tokom GPRS komunikacije. To može na nekim modelima predstavljati i ozbiljan problem – npr. kod telefona Siemens S45 na isti priključak povezuju se i punjač i serijski kabl neophodan za GPRS komunikaciju.

GPRS je stigao. U zavisnosti od tarifne politike koju Mobtel bude sproveo biće manje ili više povoljan za krajnje korisnike. Međutim, cene telefona sa GPRS-mogućnostima veoma su pale. Već za 100 evra može se kupiti nov telefon sa GPRS-om, a za upola veću sumu i sličan aparat sa ekranom u boji. U svakom slučaju, dobro razmotrite tehničke mogućnosti aparata pre kupovine. Kako se nama čini, uskoro će GPRS postati nezaobilazna stvar kako u poslovnim, tako i u drugim primenama.

Rodoljub ILIĆ, Dušan DINGARAC

 
General Packet Radio Service u Srbiji
Šta mislite o ovom tekstu?
Digitalni domovi u Južnoj Koreji
Love San virus
Iz .yu u .cs
Hostovanje Web prezentacija
Digitalni sadržaji

Zahvaljujemo se kompaniji 063 Mobtel Srbija na pomoći u realizaciji ovog teksta
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera