IZLOG<>
052005<><>

Baš-Čelik

Prva srpska igra na tabli

Svima nam je dobro poznata bajka o Baš-Čeliku. No, koliko dobro poznajete druge elemente naše narodne tradicije? Verovatno ne postoji lepši (ili bar zabavniji) način da ih upoznate nego putem jedne zanimljive društvene igre.

Igra Baš-Čelik je delo tima pod imenom Alea Magica, koji zapravo čine Nikola Vučković (grafički dizajn igre), Nebojša Šurlan (pravila) i Miodrag Đorđević (realizator projekta). U pitanju je prva srpska igra na tabli koja, pored toga što je veoma zabavna, ima i obrazovni karakter jer kroz nju učimo o mnogim bićima, predmetima i događajima iz naših narodnih predanja, kao i o nekim elementima slovenske mitologije uopšte. Sve je veoma ozbiljno urađeno, nakon mnogo proučavanja istorijskog materijala, kao i savetovanja sa predstavnicima Etnografskog muzeja u Beogradu.

Baš-Čelik mogu da igraju dva do šest igrača od kojih svaki preuzima na sebe ulogu jednog junaka iz naših narodnih predanja. Tako možete biti hrabri carević, ali i vukodlak, ili zla veštica. Sve se odvija na tabli veličine 50 x 50 cm, na kojoj dva kruga predstavljaju spoljašnji i unutrašnji svet. Vaš cilj je da prolazeći kroz brojna polja stignete do centra, do mesta na kojem vas čeka glavni neprijatelj, Baš-Čelik lično. Kada ga pobedite, treba da odnesete njegovo srce u svoj zamak i tada je igra gotova.

Tokom igre sretaćete razne likove i bića iz naših bajki ili mitologije, od kojih su mnoga danas zaboravljena. Doživljavaćete mnoge avanture iz starih predanja, a bitno je da na tom putu pokupite i brojne dragocenosti (uglavnom zasnovane na predmetima iz zbirke Etnografskog muzeja). Igrači na tom putu mogu da sarađuju, ali i da se suprotstavljaju jedni drugima tako što će pokušati da ometu ostale u stizanju do cilja. Za određivanje ishoda raznih situacija u koje ćete upadati koriste se kockice sa različitim brojem strana (poznate svakome ko je igrao stoni rolplej), što u celu priču uvodi i elemente sreće.

Zanimljivo je što postoje osnovna i napredna varijanta Baš-Čelika. Osnovna je namenjena početnicima kako bi lakše upoznali svet igre i shvatili pravila, dok je napredna složenija i bogatija. Pored table i kockica, uz igru dolazi i 230 lepo ilustrovanih kartica koje predstavljaju junake, bića koja srećete, razne događaje i blago, zatim figurice koje predstavljaju vaše likove na tabli i žetoni koji označavaju količinu dukata u vašem posedu i vašeg zdravlja.

Momci iz Alea Magice planiraju i izdavanje potpuno uprošćene verzije ove igre, namenjene deci, koju će odlikovati mnogo lakši sistem pravila, kao i jednostavnije ilustracije. U planu je i igranje Baš-Čelika na otvorenom, što bi takođe trebalo da ima zabavni i obrazovni karakter.

Igra se može naći u svim bolje opremljenim knjižarama, a preporučujemo vam da posetite i zvanični sajt www.bascelik.com.

Jovana ERČIĆ

 
 DOMAĆA SCENA
Čelična volja

 TEST JOY
Trust SightFighter i Vibraforce Feedback Sightfighter, NGS Star Fighter i Space Defender

 IZLOG
Baš-Čelik
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Sim Serbia
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera