TEST DRIVE<>
072005<><>

Logitech Harmony Remote 688

Daljinski zvani želja

Logitech (H)armony Remote 688
Logitech (H)armony Remote 688
Način kontrole: IR senzor
Ostalo: LCD 84 x 48 piksela sa pozadinskim osvetljenjem, 56 tastera, 2 MB memorije
U poslednjih dvadesetak godina većina kućnih aparata (bar onih iz zabavnog domena) ima jednu zajedničku tačku – daljinski upravljač. Proizvođači kao da se međusobno utrkuju u dizajniranju ovih bežičnih pomagala, osmišljavajući sve zanimljivije oblike i dodajući sve više novih funkcija. Problem nastaje u momentu kada shvatite da je, usled njihovog nagomilavanja, za obavljanje i najobičnije operacije (kao što je „šaltanje” kanala na TV-u) prvo potrebno ustanoviti gde se nalazi odgovarajući taster pa tek onda izvršiti naumljeno.

Koncepcija spajanja funkcija više daljinskih upravljača u jedan nije nova. Tokom godina ona se razvijala tako da je od početnih modela koji su uglavnom služili za kontrolu TV, VCR i Hi-Fi uređaja konkurencija iznedrila multifunkcionalne „batine” sposobne da kontrolišu i po desetak raznorodnih uređaja. Kako zbog loše rešene kontrole tako i zbog nezgrapnog postupka „učenja” komandi za kontrolisanje uređaja, dotične spravice danas se uglavnom koriste kao zamena za pokvarene ili izgubljene upravljače TV aparata. Sasvim novu dimenziju ovoj tematici ponudio je Logitech svojom linijom daljinskih upravljača (H)armony (postoji pet različitih modela) koji ponuđenim mogućnostima (ali i svemirskim izgledom) nagoveštavaju nastupanje potpuno drugačije klime. Mi smo na testu imali onaj s oznakom 688, namenjen korišćenju u sprezi sa kućnim aparatima najšireg porekla i namene.

Ovaj daljinski upravljač može da se iskoristi za kontrolu neograničenog broja uređaja koji imaju infracrveni (IR) senzor. Možete da kontrolišete bukvalno sve – od TV aparata, muzičkih uređaja, DVD plejera, pa sve do klima-jedinica i satelitskih risivera. „Učenje” komandi obavlja se na revolucionaran način – povezivanjem daljinskog upravljača sa PC-em i preuzimanjem potrebnih podataka (profila) iz ogromne baze na Internetu koja sadrži desetine hiljada unosa. Jedinstven raspored tastera, kao i postojanje onih multifunkcionalnih, čine ga ubedljivo najfunkcionalnijim i najkomfornijim uređajem u klasi. Ali, krenimo redom.

Na prvi pogled, (H)armony Remote 688 deluje impozantno i izuzetno robusno. Iako je kućište izrađeno od lake plastične legure (zbog srebrne boje možete pomisliti da je oplata od metala, ali to nije slučaj), daljinski odaje utisak čvrstine i nesalomivosti. Zbog izuzetnog dizajna u prvi mah mogu da se previde njegove nimalo zanemarljive dimenzije (206 x 58 x 33 mm) i težina od čitavih 185 grama (uključujući tu i četiri AAA baterije od 1,5 V, potrebne za napajanje). Tastera ukupno ima 56 i izrađeni su od providne gumene komponente. Raspoređeni su kao kod sličnih uređaja iz klase, a dominiraju sekcija za kontrolu toka reprodukcije, numerička sekcija, kao i neizbežno ’OK’ dugme sa pripadajućim kursorskim tasterima (u obliku prstena) za „šetanje” kroz OSD meni(je). Ipak, ono što je najzanimljivije jeste postojanje grafičkog displeja (dimenzije 84 x 48 piksela) koji služi za komunikaciju s korisnikom i izlistavanje dostupnih komandi za svaki od memorisanih uređaja (tasteri na daljinskom „pokrivaju” uobičajene komande: „šaltanje” kanala, korekciju jačine zvuka, snimanje, premotavanje i slično, dok se na ovaj način može pristupiti specifičnim podešavanjima i komandama karakterističnim samo za pojedine uređaje). Pritiskom na specijalni taster ’Glow’ njegov sadržaj (kao i svi tasteri) može se osvetleti (fancy svetloplava nijansa), zahvaljujući čemu postaje vidljiv i u mrklom mraku. Pristup kontrolisanim uređajima može se obaviti i preko unapred definisanih tastera, ali je zbog postojanja ekrana njihov broj praktično neograničen, a svaki od uređaja je podržan u potpunosti i bez ograničenja.

Podešavanje daljinskog upravljača za rad, iako teoretski jednostavno, zakomplikovano je sporom Internet procedurom koja umnogome zavisi od brzine konekcije i trenutne opterećenosti servera na kojem se nalaze podaci o uređajima (da bi se sve podesilo kako treba, morate uneti tačnu oznaku željenog uređaja). Komunikacija daljinca s računarom obavlja se putem priloženog USB kabla, a važno je istaći da je u slučaju da u online bazi ne pronađete podešavanja za željeni uređaj omogućeno učenje specifičnih komandi direktno s originalnog daljinskog upravljača. Za to služi senzor sa zadnje strane. Ovo je moguće (uz dosta „gimnastike”) i u slučajevima njegovog nedostatka. Zanimljivo je što se na automatizovan način može izvršiti i nadogradnja firmvera daljinskog upravljača, kao i update instaliranog softvera koji služi za kontrolu putem PC-a (sve vreme morate biti konektovani). Tokom višenedeljnog perioda testiranja mi smo upravljač koristili sa dva linijska DVD uređaja renomiranih proizvođača, tri televizora, satelitskim risiverom, muzičkim stubom i dva klima-uređaja – bez ikakvih problema.

U realnom radu (H)armony 688 se pokazao kao izuzetna sprava. Tasteri odlično „leže” pod prstima i da pojedini nisu sitni i zbijeni, osećaj bi bio gotovo idealan. Mogućnost osvetljavanja ekrana i tastera nije puki marketinški potez – od velike je pomoći prilikom navigacije u mraku ili pronalaženja manje očiglednih funkcija odnosno pri baratanju s više uređaja u isto vreme. Odziv uređaja na izdate komande nešto je sporiji nego u slučaju korišćenja originalnih daljinskih upravljača, ali je u granicama podnošljivosti tako da se posle izvesnog vremena provedenog u radu s njim to više ni ne primećuje. Ugrađeni IR odašiljač izuzetno je snažan i ima domet od preko 12 metara uz mogućnost rada pod praktično svim uglovima. Jedina veća zamerka vezana je za nepostojanje dugmeta za povratak unazad prilikom izlistavanja komandi na ekranu, što i te kako zna da iznervira kod obimnijih spiskova komandi.

Bez obzira na to koliko sve ovo dobro zvuči, na kraju moramo staviti jedno veliko „ali”. Kao što smo navikli, većinu Logitechovih proizvoda prati „odgovarajuće” visoka cena, što je slučaj i ovog puta. Već od samog pomena trocifrene brojke može da vam se podigne kosa na glavi, pa ne verujemo da će (H)armony 688 naći put do svakog doma u kojem ga ukućani budu poželeli. Međutim, ukoliko vam finansijska komponenta nije bitna, nabavka ovog „univerzalca” će vas prilično usrećiti. (H)armony 688 je izuzetna sprava velikih mogućnosti koju toplo preporučujemo svima koji mogu da je plate.

Vladimir PISODOROV

 
Intel Pentium 4 660
Sapphire Radeon X300SE 128MB HyperMemory vs Gigabyte NC62TC256D, Asus EN6200TC256/TD/64M
Asus P5WD2 Premium WiFi/TV Edition
Dream Multimedia Dreambox DM7020-s
Nikon Coolpix 7600
Pentax Optio X
Triotec DXM-1000 i Mustek R100LM DVD Recorder
Infinity System Airis Pragma 890
iRiver H10 5GB
LG Flatron L1780Q
Logitech Harmony Remote 688
Šta mislite o ovom tekstu?
Kuleri P4 (LGA 775)
Sweex USB 2.0 16-in-1 Card Reader i Wiretek USB 2.0 All in 1 Card Reader + 3Port HUB
PQI Compact Flash 40X
NEC ND-3540A
Xoro HXS531
Planet ICA-102, ICA-102W i DVR-400

Vrsta:
daljinski upravljač
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera