PD KUTAK<>
122006<><>

TED Notepad 5.0.1

Verna zamena za Notepad

Uz operativni sistem Windows dolaze dva tekst editora (WordPad i Notepad) čija je namena pregled tekstualnih fajlova, izmena i njihovo kreiranje. Ako uzmemo u obzir samo unošenje običnog teksta, dakle isključujemo akcije naprednog formatiranja, onda su ova dva programa (posebno WordPad) i više nego dovoljna. Naravno, za potrebe naprednih akcija koristi se megapopularni Microsoft Word. S obzirom na to da Word dolazi u okviru skupog Microsoft Office paketa, mnogi korisnici su primorani da se okrenu alternativama poput WordPada i Notepada. Notepad je koristan zato što je brz i sadrži sve osnovne funkcije, dok WordPad ima višak funkcija, ali je malo sporiji. Alternativa između ova dva programa je brz i funkcionalan TED Notepad.

Ovaj program je autorsko delo stanovitog Juraja Simlovica i predstavlja više nego dobru zamenu za Windowsov Notepad. Nećemo nabrajati osnovne funkcije, već ćemo odmah preći na one dodatne kojih ima sasvim dovoljno. Počećemo od Clipboard opcije. Naime, programer je uveo čak devet Clipboard mesta na koja možete „ostaviti” tekst. Dovoljno je samo označiti tekst i kombinacijom tastera ’ALT + neki broj od 1 do 9’ sadržaj će se automatski smestiti u TED Notepad Clipboard. Korisnik kasnije kombinacijom tastera ’CTRl’ sa nekim od brojeva vraća tekst iz Clipboarda. Postoji čak i mogućnost pregleda trenutnog sadržaja svih Clipboard tabela. Što se fontova tiče, postoji mogućnost korišćenja samo jedne vrste fonta tokom kucanja jednog teksta, gde su naravno podržani i naši fontovi. Treba imati u vidu da je neophodno promeniti font u bilo koji normalni, sem onog koji je po standardu uključen u programu jer taj font loše prikazuje naša slova. Od ostalih zanimljivih opcija izdvojićemo pretragu celog teksta po trenutno selektovanoj reči, kao i Complete Word (dovrši reč) opciju. Ovo je jako simpatična opcija. Naime, ako je korisnik tokom kucanja teksta jednom napisao reč „kompjuter”, tokom daljeg kucanja može samo otkucati „ko” i kombinacijom tastera ’CTRL + Space’ dovršiti reč u „kompjuter”.

Što se tiče Tools menija (alata), ovaj program takođe ima čime da se pohvali. Tu se nalazi pregršt opcija kao što su zamena velikih i malih slova (sva mala slova u selektovanom tekstu postaju velika i obrnuto), zatim stavljanje velikog slova na početak svake rečenice, formatiranje celih reči u velika (ili mala) slova itd. Zatim, tu je upoređivanje dva različita teksta i pronalaženje razlike, obrtanje teksta unazad, dodavanje e-mail kvotova (znak „>”) na početak svake obeležene rečenice. Od ostalih alatki izdvojićemo ubacivanje tačnog vremena i datuma u tekst, automatsko sortiranje teksta i Favorites opciju koja daje mogućnost „pamćenja” određenih tekstova.

TED Notepad predstavlja jednostavan, jeftin (tačnije, besplatan) i funkcionalan program koji će sasvim sigurno verno zameniti Windowsov Notepad. Na korisniku je da odluči šta će koristiti za obradu i kreiranje teksta. Naša preporuka je svakako Microsoft Word, ali on je daleko skuplja solucija. Za sve osnovne funkcije možete slobodno koristiti WordPad ili TED Notepad.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
Internet Explorer 7
WinZip 11 Beta
JukeItUp 1.61
Windows Live Mail Desktop Beta
Light Artist 1.3
1 Click PC Fix 2006 3.2
Windows Live Messenger 8
TED Notepad 5.0.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Strong VMenu 1.05
FontExplorerL.M. 4.8.0
Process Explorer 10.2
Cleanse Uninstaller 1.8
TileMage Image Splitter

Potrebno:
Windows
Veličina:
172 KB, 374 KB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
jsimlo .sk /notepad
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera