PD KUTAK<>
122006<><>

Internet Explorer 7

Propuštena prilika

Bilo je potrebno četiri dana da konačna verzija najkorišćenijeg browsera bude preuzeta četiri miliona puta. S druge strane, Firefox 2 je tokom samo 24 časa preuzet više od dva miliona puta. Interesovanje za oba programa je ogromno, a rivalitet – veći nego ikad.

Konačna verzija Internet Explorera 7, u odnosu na izdanje Beta 2 koje smo nedavno opisali (SK 6/2006), nema suštinskih unapređenja. Instalacija i dalje zahteva proveru autentičnosti Windowsa XP na kojem je „zasađen” Service Pack 2 (postoje načini da se zaobiđe ova kontrola, ali „pečovanje” obično dovodi do nepredvidivog ponašanja browsera). Proces inkorporacije Explorera u sistem prilično dugo traje i zahteva isključivanje firewalla i u nekim slučajevima antivirusne zaštite (!?), kao i restartovanje sistema, što je uvek neprijatna okolnost. Nasuprot tome, Firefox i Opera se apdejtuju brzo i bezbolno i pri tom od korisnika ne traže nikakve „ustupke”. Rebutovanje je neophodno zbog instalacije u kernel novog RSS enginea koji renderuje RSS sadržaje (feeds) kao Web stranice, a ne kao news grupe. To se može primetiti po umekšanom tekstu koji Microsoft promoviše kao „rešenje za poboljšanje čitljivosti” (tzv. tehnologija Clear Type), to jest prikazivanje stranice onako kako bi se ona videla na papiru, nakon štampanja. Realno, zbog zamućenog teksta u browseru, ali i u eksternom RSS čitaču, pa i nekim IM klijentima – Mirandi, na primer – imaćete utisak da vam se „promenila dioptrija” (jedina korist je očuvanje definicije fonta pri velikim uvećanjima). Tesno „druženje” s operativnim sistemom donekle komplikuje i deinstalaciju tako da ne treba insistirati na potpunom uklanjanju kada IE7 stupi u „brak” s Windowsom (još je živo sećanje na silne neprijatnosti izazvane oštećenjem Windows Explorera koje se pojavljivalo nakon deinstalacije beta verzije).

Po prvom pokretanju Internet Explorer 7 nudi mogućnost uključivanja antiphishing filtera i izbor jezika. Paleta alatki je zadržala definiciju iz poslednje beta verzije, deluje vizuelno atraktivnije i modernije nego u konkurentskim programima, ali je i prilično „naduvana” i ne naročito praktična za korisnike koji su navikli na sveden interfejs prethodnih izdanja. Zato su reakcije vernih korisnika Internet Explorera na račun interfejsa pretežno negativne. Konačna verzija ima integrisano polje za najvažnije pretraživače (MSN, Wikipedia, Google, Yahoo!...), ali prilikom upisivanja pojma ne nudi sugestije kao što to radi Firefox 2. Takođe, IE7 u osnovnoj verziji nema ni mogućnost simultanog pretraživanja teksta na stranici (in-page search). Za tu, kao i za druge opcije kao što su mouse gestures ili session restore, neophodno je instalirati odgovarajuće dodatke, slične Firefoxovim ekstenzijama. Doduše, broj i raznovrsnost ovih dodataka za IE 7 za sada nisu na kvalitativnom i kvantitativnom nivou Firefoxovih, a i procedura instalacije je komplikovanija jer se odvija mimo browsera (vidi tekst u okviru). Adrese, RSS kanali i history grupisani su pregledno u okviru menija Favorites Center.

Dodaci
Kada biste okorelog korisnika Firefoxa upitali zbog čega ne može da se odvoji od omiljenog browsera, jamačno bi u prvi plan istakao prebogatu bazu ekstenzija, modularnih dodataka koji se inkorporišu u čitač, proširujući mu funkcionalnost izvan osnovnih okvira (pogledajte tekst o Firefox ekstenzijama iz prošlog broja). Budući da je Internet Explorer u sedmoj verziji dobio mogućnost add-on nadogradnje, skrećemo pažnju na nekoliko dodataka koji će surfovanje pomoću Microsoftovog browsera učiniti lakšim, efikasnijim i bezbednijim.
U trenutku pripreme ovog teksta na sajtu www.ieaddons.com nalazi se više od četiri stotine sertifikovanih dodataka koji su besplatni i potpuno se integrišu u Internet Explorer. Iako je više samostalna anti-malware alatka nego dodatak za IE, Windows Defender izdvajamo kao izuzetno efikasan alat za eliminaciju „nezvanih gostiju” koji se ažurira kroz Windows Update servis. Iako je još uvek u beta fazi, ovaj program sigurno izrasta u najtemeljnijeg ubicu spywarea na Windows platformi.
Inline Search je veoma korisna funkcija za pretraživanje unetog teksta u realnom vremenu – dok ukucavate pojam, program pretražuje aktivnu stranicu i upadljivo označava sva mesta na kojima se nalazi (Firefoxov engine ima ovu mogućnost i u „goloj” instalaciji). Ako često popunjavate Web upitnike i slične tekstualne forme, dobro će vam doći funkcija za automatsku proveru pravopisa – IESpell. Što se šerovanja linkova i pretraživanja tiče, dovoljno je reći da ekstenzije Del.icio.us i StumbleUpon vrlo lepo rade, a tu su i 1-Click Answers koji odabrani pojam traži u bazi enciklopedije Answer.com i Windows Live Toolbar koji olakšava pretraživanje mapa, vremenske prognoze i vesti. Blogerima koji nerado napuštaju okruženje browsera prijaće Live Writer, integrisani tekst editor s opcijama za automatsko ažuriranje blogova.
Na adresi www.opensearchlist.com nalaze se liste za prilagođeno pretraživanje koje korisniku omogućavaju da kreira sopstvene filtere za pretraživanje odnosno da obogati preinstalirane, built-in pretraživače novim, uže specijalizovanim (na primer: pretraživač akronima, stok fotografija, recenzija filmova, torenta, popularnih novina i magazina itd.). I pored višegodišnjih priprema, autori sedme verzije Internet Explorera zaboravili su na mogućnost koju korisnici Opera Browsera i Firefoxa uzimaju zdravo za gotovo – Mouse Gestures je funkcija koja se mora naknadno instalirati, a naša preporuka ide ekstenziji koja se može preuzeti na adresi www.ysgyfarnog.co.uk/utilities/mousegestures.
Spisak korisnih dodataka ovde tek počinje...
 
Bezbednost, ispostavilo se, nije najjača strana ni ove verzije Internet Explorera tako da su za manje od mesec dana identifikovane dve ozbiljnije sigurnosne „rupe”. To je početak koji ne obećava happy end, naročito ako Microsoft nastavi s lošom praksom sporog krpljenja propusta (između jedne i pet zakrpi mesečno). Ipak, bolja kontrola ActiveX komponenti, odličan antiphishing filter (bolji od onog u novom Firefoxu), stroži sistem sertifikacije i antimalware sistemi koji propuštaju samo validne RSS feedove obećavaju bezbedniji boravak na Mreži. Dodatne sigurnosne sisteme nudiće verzija Internet Explorera 7 za Windows Vista sisteme.

Performanse „sedmice” su ipak ispod očekivanja, što ne treba da čudi ako se ima u vidu činjenica da program koristi blago modifikovan rendering engine iz Internet Explorera 4. Brzina iscrtavanja stranica je veća nego u prethodnom izdanju, ali je Firefox 2 i dalje brži, uprkos starom Gecko 1.8 engineu koji je praktično isti kao u verziji 1.5. Tehnička zaostalost, doduše blaga, ogleda se i u nepotpunoj kompatibilnosti s najnovijim Web standardima (CSS 2.1, XHTML 1.1, HTML 4 i drugim) – za sada jedino nova Opera nudi široku kompatibilnost, što potvrđuje tzv. Acid2 test za Web standarde (za većinu korisnika to nema praktični značaj).

Internet Explorer 7 se pokreće osetno brže od Firefoxa 2 i, pod manjim opterećenjem, troši manje memorijskih resursa. Zao glas koji Firefox prati zbog tobožnjeg „curenja” memorije (neproporcionalno trošenje sistemske memorije tokom dužeg rada i sa više otvorenih stranica u tabovima) ne nalazi na potvrdu u praksi – štaviše, u uporednom testiranju memorijske zahtevnosti uviđa se sledeće: kako raste broj otvorenih tabova, Internet Explorer 7 postaje „gladniji”, da bi u jednom trenutku počeo da troši više memorije od Firefoxa 2.

Nakon petogodišnje pauze i više nego dovoljno vremena da se preduzmu svi neophodni koraci – krene s programiranjem od samog početka, ako je potrebno – Microsoft je propustio priliku da preskoči dva stepenika i ustoliči Internet Explorer 7 na vrhu liste modernih browsera. Daleko zadovoljniji bili bismo verzijom koja bi, slično Operi, nudila integrisane opcije za napredno surfovanje, bezbednost i manipulaciju servisima, tj. dodatke analogne najkorišćenijim Firefoxovim ekstenzijama. Ovako, ostaje konstatacija od prošlog puta – Internet Explorer 7 je tu samo da bi sprečio dalji odliv naprednijih korisnika u Mozillin ili Operin tabor. Većina nezahtevnih i manje upućenih korisnika će ionako, pokazuju to rezultati s početka teksta, svoje potrebe za pretraživanjem Mreže zadovoljavati Internet Explorerom 6.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Internet Explorer 7
Šta mislite o ovom tekstu?
WinZip 11 Beta
JukeItUp 1.61
Windows Live Mail Desktop Beta
Light Artist 1.3
1 Click PC Fix 2006 3.2
Windows Live Messenger 8
TED Notepad 5.0.1
Strong VMenu 1.05
FontExplorerL.M. 4.8.0
Process Explorer 10.2
Cleanse Uninstaller 1.8
TileMage Image Splitter

Potrebno:
Windows XP SP2/2003 SP1
Veličina:
14,8 MB, 20 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .microsoft .com /ie
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera