PD KUTAK<>
012009<><>

Google Picasa 3

Kao i obično, bolja od prethodne

Neke stvari su izmenjene, brojne su dodate, pa iza prepoznatljivog interfejsa izranja nova i unapređena verzija Google Picase. Ukoliko ste kojim čudom bili odsutni poslednjih nekoliko godina proučavajući puste predele afričkih pustinjskih kotlina gde civilizacija nije pružila svoje korenje, te logično niste bili u prilici da se poslužite „sokoćalom” i saznate za ovaj program, Picasa služi mahom za organizaciju fotografija. Rad u programu zasniva se na četiri naizgled zasebne oblasti: pribavljanju i organizovanju slika i albuma, njihovom deljenju sa drugima pomoću različitih web servisa, kao i pomoćnim alatima za „sređivanje” fotografija, te poigravanjem sa kolažima, okvirima i sličnim kreativno-zabavnim sadržajima.

Ukoliko spadate u kategoriju podrazumevanih korisnika ovog besplatnog menadžera grafički memorisanih trenutaka, obradovaće vas činjenica da je ukupan broj slika sa kojim Picasa sada može da manevriše porastao na čak jedan milion! Takođe, rad sa online albumima znatno je unapređen. Pored drop boxa, koji služi za brzo uploadovanje, tu je i novi način upravljanja sadržajima putem klijentske aplikacije. Jedna od novosti, koja će najviše obradovati redovne korisnike Picasa Web Albuma, jeste i mogućnost automatske sinhronizacije sa sistemom, čime se eliminiše potreba za ručnim slanjem i ponovnim proveravanjem prosleđenih slika.

Na kreativno-editorijalnom frontu zaživele su dalje promene, pa je sada korisnicima omogućeno jednostavno retuširanje fotografija, postavljanje vodenih žigova, dodavanje teksta, te najzad i kreiranje filmova. Pored nekadašnjih kolaža, čuvara ekrana i postera, u novoj verziji Picase možete se temeljno posvetiti kreiranju dela „sedme umetnosti”. Prvi korak je proizvoljno dodavanje pozadinske muzike koja će pratiti nizanje slika, a za ove potrebe tu su samo MP3 i WMA formati. Sledi izbor tranzicionih efekata od desetak ponuđenih, kao i dimenzionisanje izlaznog video platna. Podržane su rezolucije sve od 320 x 240 do 1600 x 1200 piksela, a povrh toga omogućeni su i HD (720p) i Full HD (1080p) standardi. Od dodatnih stavki ovde se još postavljaju vrednosti vremenskih razmaka između slajdova, stepen preklapanja sa prethodnima, isecanje slika ukoliko prelaze zadate okvire i, najzad, različite postavke natpisa. Po završetku „produkcije” možete sačuvati klip (nažalost, isključivo u WMV formatu), preuzeti pojedinačne frejmove ili instant uploadovati na YouTube.

Kada smo već kod servisa, Blogger je ponovo prisutan, kao i Geo-Tag, a možda je najveća promena nastupila na sasvim drugoj strani – na samom pregledu slika. Iako skromnih „pogleda”, kao i manjeg broja ulaznih formata sa kojim sarađuje, Picasa Photo Viewer predstavlja dobru zamenu za third-party aplikacije za osnovne potrebe. Od grafičkih zapisa koje uspešno može da interpretira tu su JPEG, TIFF, BMP, GIF, PNG, TGA i RAW Photoshop fajlovi. Pored standardnog listanja otvorenih slika, rotacije i slideshowa, jednim klikom možete editovati izabranu grafiku, obeležiti je „zvezdicom”, odštampati, otvoriti u nekom drugom programu ili po želji proslediti direktno putem web albuma.

Za razliku od Mac OS-a, verzija Picase za operativne sisteme GNU/Linux ponovo prati trendove. Za potrebe vizuelne integracije potrebno je instalirati poslednje verzije grafičkih okruženja KDE ili GNOME, dok je za korišćenje rešenja zasnovanih na webu, poput Picasa Web Albuma, neophodno imati web browser zasnovan na Mozillinom endžinu (recimo, Firefox ili SeaMonkey).

Miloš KNEŽEVIĆ

 
Google Picasa 3
Šta mislite o ovom tekstu?
Perspective Pilot 2.1
ExifPro 1.0.4
36-Image Converter 4.4
ZTreeWin 1.74
Prevent Restore 1.3
Samostalni Twitter klijenti
Photo! Web Album 1.2
Abdio PDF Editor 9.2
Pixelformer 0.9.6.1 RC1

Potrebno:
Windows XP/Vista, Linux, 256 MB RAM-a
Veličina:
7,46 MB, 32,2 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
picasa .google .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera