TEST DRIVE<>
112011<><>

AMD FX-4100 i FX-8150

Presahli Zambézi

U prošlom broju detaljno smo predstavili tehničku stranu medalje zvane AMD Bulldozer, a ovog puta se bavimo onom drugom stranom – konkretnom implementacijom i njenim performansama. Na test nam je stigao primerak najnovijeg AMD-ovog procesora baziranog na ovoj arhitekturi. U pitanju su najjači i najslabiji desktop procesori nove serije FX, čija su jezgra dobila naziv Zambezi.

Proizveden je u 32-nanometarskom proizvodnom procesu uz pomoć tehnologija SOI i HKMG. Zahvaljujući upotrebi tih novina u proizvodnji, kao i ključnim karakteristikama same arhitekure, Zambezi je sa svojih osam jezgara manji čip od sada već vremešnog Six-Core Thubana. No, iako manji, njegovih 315 mm2 govore o tome da je ipak reč o masivnom procesoru – 50 odsto je veći od konkurentskog Corea i5/i7.

Procesori FX su kompatibilni sa postojećom AM3+ infrastrukturom i pločama sa novim crnim socketom. U AM3 pločama zasad ne rade, mada se proizvođači trude da za najbolje modele obezbede podršku.

AMD-ov FX-8150 radi na voltaži od 1,4 V, što je na prvi pogled mnogo. Poznato je to da AMD-ovi procesori bolje trpe visok napon, ali je fizika neumoljiva – toliki napon i veličina nisu mogli da prođu bez TDP-a deklarisanog na 125 W. AMD je uvođenjem niza tehnoloških novotarija sveo potrošnju u domen štedljivosti prilikom minimalnog i osrednjeg opterećenja, međutim u „punom gasu” osmojezgarni FX troši mnogo. Blago podizanje voltaže iznad nominalne, uz podizanje radnog takta, logaritamski podiže potrošnju iznad granice tolerantnog, pa o ovome ne treba razmišljati bez odličnog hladnjaka.

Zambezi stiže u tri verzije – Quad-Core serije 4100, Hexa-Core serije 6100 i Octa-Core serije 8100. Cenovno će biti raspoređeni između 100 i 230 evra, što nagoveštava to kakve se performanse i konkuretnost mogu očekivati.

Naša testiranje potvrdila su AMD-ovo pozicioniranje i slikovito objasnila da procesori FX ipak nisu High-End procesori i da Core i7 ostaje nedodirljiv ma koliko svi to priželjkivali. U pitanju je mainstream čip, namenjen tzv. power korisnicima, i konkretna je zamena za aktuelnu Phenom II liniju modela X4 i X6. Najdalje na šta Zambezi „puca” u konkurentskom taboru je i5 iz otključane serije K – model 2500K.

Premda su očekivanja bila da će AMD sa revolucionarnim dizajnom arhitekture Bulldozer napraviti procesore za klasu iznad procesora Phenom II, to se ipak nije dogodilo. O tome svedoči i rezultat našeg testiranja. U suštini, aplikacije koje su vrlo dobro multi-thread optimizovane imaće koristi od Zambezija, mada ni tu razlike nisu drastične. Poređenje Quad-Core Zambezija, koji je ujedno i najjeftiniji, sa Quad-Core procesorom Phenom II na istom taktu najbolje ilustruje kakav to efekat ima nova arhitektura Bulldozer na performanse u postojećim aplikacijama: vrlo loš.

Uzrok ovog fijaska treba tražiti u činjenici koju je najbolje ilustrovao PC Mark 7. Naime, ovaj tzv. sintetički test, koji je izašao ove godine, u svom najzahtevnijem delu, onom posvećenom video editingu, opterećivao je Zambezi svega 50 odsto! Praktično polovina procesora nije radila. Ovo je ekstreman slučaj neoptimizacije! Klasični slučajevi ogledaju se u tome da nijedna od naših realnih test aplikacija ne podržava ni jednu od novih instrukcija koje donosi arhitektura Bulldozer. Na kraju ispada da Bulldozer nije kasnio već da je došao prerano, s obzirom na to da ne postoji softver koji bi ga do kraja iskoristio.

Kada se utisci slegnu i kada se početno razočaranje zameni objektivnom analizom izvedenom iz dobijenih rezultata i uz primenu metode „hladne glave”, dolazimo do zaključka da arhitektura Bulldozer u domenu desktop implementacije nema mnogo smisla, barem ne još. FX-4100 nije brži od prethodnika, dok je FX-8150 vredan razmišljanja samo ako radite u aplikacijama koje zahtevaju sirovu snagu i optimizovane su za više od četiri jezgra. Igre, zabava i ostali klasični kućni načini korišćenja to nisu, tako da Phenomi ostaju bolji izbor za mainstream korisnike koji traže upotrebljiv procesor. Sigurni smo da je priča potpuno drugačija u serverskom segmentu i da će Opteroni bazirani na Bulldozeru proći mnogo bolje, no to ipak nije ono što nas zanima. Stoga, ne preostaje nam ništa drugo sem da se nadamo prolećnom updateu, koji AMD najavljuje pod imenom PileDriver. Pominju se deset jezgara i optimizacije efikasnosti od oko 15 odsto, što je neki minimum koji je potreban novim FX procesorima da bi postali privlačniji. Do tada, provereni Phenomi ostaju jedina prava alternativa Intelovim modelima Core i3 i i5.

Saša UZELAC

 
AMD FX-4100 i FX-8150
Šta mislite o ovom tekstu?
Intel Celeron G530 & G540
Sapphire Radeon HD 6850 Vapor-X, HD 6870 Dirt 3 Ed., HD 6950 1GB
Fujitsu Lifebook S761
Toshiba Qosmio X770-107, Alienware M17xR3
Dell U2312HM i Dell U2412M
Blueberry CamCat HD i Prestigio Roadrunner HD1
Kodak EasyShare Max (Z990)
Samtec PDVT-105HD i PDVT-109HDS
Genius Ring Mouse
Logitech G300 i G400
Genius SP-i170 Mini Portable Speaker
Qnap TS-212
Genius LuxMate i200
Kingston Wi-Drive
D-Link DWA-121
Genius SP-HF800 Pro i SP-HF1255A
Jabra Chill

Rezultati testova
Aplikacije (sec. - manje je bolje)
Igre - 1680x1050 (Radeon HD 6950 1GB)
Espresso 6.5 (1080p. MPG2 - MP4 YouTube) Manje je bolje
FutureMark testovi
PCMark 7 (vise je bolje)
3D Mark Benchmarks
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

AMD FX-4100
Osnovno:
quad core, 3,6/3,7 GHz, 4 MB L2, 8 MB L3, AM3+
Ostalo:
TurboCORE 3,8 GHz, 32 nm, TDP 95 W

AMD FX-8150
Osnovno:
octa core, 3,6/3,9 GHz, 8 MB L2, 8 MB L3, AM3+
Ostalo:
TurboCORE 4,2 GHz, 32 nm, TDP 125 W
Proizvođač:
AMD
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera