PHONE ZONE<>
042013<><>

Nokia Lumia 920

Najnokija

Teško je ne zapitati se šta bi bilo da je Nokia na vreme eutanizovala Symbian i ozbiljnije se posvetila smartfonima, onako kao što to čini danas. Umesto što trči u blatu do kolena sa džakom cementa na leđima, finski gigant mogao je da zadrži poziciju tržišnog lidera, sa špilom vrhunskih Android i Windows uređaja u džepu. Ovako, zadovoljstvo da koriste novu generaciju Lumija imaće samo poštovaoci Windowsa, koji u modelu 920 mogu naći sve što će im biti potrebno za duže vreme.

Lumia 920 isporučuje se u nekoliko različitih boja, koje se lepo uklapaju s podrazumevanim kolortima Windowsa 8, u sjajnoj ili mat završnoj obradi. U pitanju je monolitan uređaj pozamašnih gabarita, otporan na sve vidove grube manipulacije, što uključuje i „srpski reset” (bliski kontakt telefona sa betonom). U mat verziji kućište je podložnije grebanju, pa njime valja nežnije rukovati. Kao monoblok telefon sa potpuno zaptivenim kućištem, Lumia 920 nema izmenljivu bateriju niti microSD slot za memorijsku nadogradnju, dok je microSIM već ustaljeni standard kada su high-end modeli u pitanju. Uprkos veličini i masi, telefon nije nimalo neudoban za korišćenje, a već posle nekoliko dana, kada vam bicepsi ojačaju, neće biti nikakvih problema. U svakom slučaju, dizajn i završna obrada na skali od jedan do deset zaslužuju – jedanaest.

Hardverske specifikacije su u skladu sa onim što se očekuje od telefona sa cenom pet-šest „glava”. IPS displej je prosto božanstven – iako na AMOLED ekranima crna boja deluje uverljivije (a crne na Windows platformi, Bogu hvala, ima u izobilju), pomoću tehnologije ClearBlack Nokija je toliko „zacrnila” ovaj displej da je nemoguće uočiti razliku u odnosu na najkvalitetnije „ledaše”. Dvojezgarni Qualcomm Snapdragon S4 veselo dahće na 1,5 GHz i obezbeđuje više nego pristojne performanse, za sve tekuće i buduće potrebe. Jedan gigabajt RAM-a možda se čini nedovoljnim u odnosu na nove Androide, ali Windowsu je ovaj prostor više nego dovoljan (kako zbog odlične optimizacije sistema tako i zbog mršavog izbora aplikacija sa Marketa). Što se povezivanja tiče, sa Lumijom 920 zadovoljićete sve potrebe za 4G i NFC konekcijama, a tu je i zanimljiva mogućnost bežičnog dopunjavanja baterije (vidi opis modela Lumia 820 u prošlom broju).

Kada je kamera u pitanju, dobra reputacija izgrađena je i pre nego što je prvi kamion s Lumijama 920 krenuo put prodavnica. Da podsetimo, proslavljena Nokijina tehnologija PureView prvi put je implementirana u jednom ne-Symbian uređaju. Ukratko, ova tehnologija omogućava trenutno najkvalitetnije snimanje u mračnom okruženju, tako da pored fantastičnih fotosa na dnevnom svetlu možete praviti i odlične zapise tokom romantične šetnje u predvečerje ili ne toliko romantičnog đuskanja u nekom rejv klubu. Što se autonomije tiče, kada početni entuzijazam popusti i konačno odlepite prste s ekrana, i baterija će s lakoćom „držati” cela dva dana.

Windows Phone 8 na ovom telefonu klizi kao vruć nož kroz puter, stabilan je kao sumo rvač i nudi najfunkcionalnije okruženje za kancelarijske moljce. Mršav izbor aplikacija na Pijaci i dalje je najveća boljka ovog sistema, ali za to već ne treba kriviti Nokiju.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Nokia Lumia 920
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC One SV
Sony Xperia Z
Huawei Ascend W1
Intex AVATAR2
BlackBerry Z10
Toshiba AT300-105
Prestigio MultiPad 8.0 3G Note
Norton Mobile Utilities
Nike Training Club
RMP: Sleep & Yoga
Sensor Music Player
Vyclone
Smart AudioBook Player
Otaku Camera
Sidebar Pro
Wikimedia Commons
Sound Meter Pro
PerfectShot
Gogobot
Anime Alarm Clock
LayerPaint
Wedding Plandroid

Operativni sistem:
Windows Phone 8
Dimenzije:
130 x 71 x 10,7 mm / 185 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8960 Snapdragon (Dual-core 1,5 GHz Krait), Adreno 225 GPU, 1 GB RAM-a, 32 GB flash, 4,5” IPS LCS (768 x 1280, 16M), bluetooth 3.1, WiFi 802.11 a/b/g/n /Direct, quad-band GSM/HSDPA, microUSB, microSIM, 3,5 mm audio konektor, Li-ion baterija 2000 mAh
Proizvođač:
Nokia
Kontakt:
Telenor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera