PHONE ZONE<>
052013<><>

Sony Xperia E

Bond za plići džep

Xperia E, telefon nastao po ugledu na model Xperia T, novajlija i početnik u Jelly Bean Android segmentu, pokušaće da se nametne korisnicima koji od smartfona ne traže previše.

Hardver telefona je skroman. Uz procesor od jednog gigaherca i 512 MB RAM-a (uz 4 GB interne memorije), Android Jelly Bean ponaša se prilično pitomo, mada ume da rastegne otvaranje mejla ili učitavanje slika i drugih, uglavnom većih fajlova. Bez obzira na povremene trzavice, telefon radi dovoljno brzo i stabilno. Na raspolaganju vam je hotswap microSD ulaz za kartice do 32 GB, prenos podataka do 7,2 Mbps i veze poput WiFija, bluetootha, USB-a i GPS-a.

Telefon vizuelno podseća na Bondov smartfon i izrađen je od sličnih materijala. Kvalitetan je, čvrst i ne ostavlja utisak jeftinog plastikanera. Zadnja maska presvučena je istim gumiranim materijalom kao i Xperia T, pa ni Xperia E ne beži iz ruke. Što se eksterijera tiče, lako ćete zavarati radoznale poglede. Ipak, prvi, pa i letimičan pogled na displej otkriće njegovu najveću slabost – činjenicu da se na ekranu najviše štedelo.

Boje su OK, što se dubine i izražajnosti tiče, ali čak i malo zakrivljenje telefona učiniće ih ispranim i dovesti do distorzije slike. Rezolucija 320 x 480 piksela, na dijagonali od 3,5 inča, daje solidnu sliku, ali se nazubljene ivice jasno vide. Hoćete pohvalu za displej? OK, ima staklo otporno na ogrebotine. Eto!

Kamera nema autofokus, pa ne očekujte previše ni od nje, ali je pogodna za kačenje sličica na Fejs ili Tviter. Muzički plejer Walkman lepo se snalazi tokom slušanja muzike, čak ima i ekvilajzere. Iako su mu mogućosti redukovane u odnosu na stariju braću, i dalje je sposoban i lako može da zameni samostalni MP3 plejer. Nažalost, Music Unlimited, Video/Movies Unlimited i PlayStation prodavnica u Srbiji ne rade, tako da na prednosti ovih servisa možete da zaboravite. Sony jeste obezbedio nekoliko popularnih igara, ali je zbog malog hardverskog potencijala njihovo igranje bolje zaobići. Sony je i na ovaj model stavio svoju Facebook aplikaciju, koja omogućava da se slike lajkuju, brzo kače na Fejs i šalju prijateljima jednim klikom. Facebook inside Xperia omogućava da, recimo, preporučite pesmu direktno iz plejera, lajkujete sliku iz galerije ili napišete status na toj društvenoj mreži direktno sa početnog ekrana.

Sony Xperia E je vrlo moderno dizajniran telefon za početnike, te ga tako valja posmatrati i suditi mu. Ne može da napravi ništa što prevazilazi njegove hardverske okvire, ali ne traže svi korisnici multimedijska čudovišta. Ovo je idealan telefon za prve Android korake, koji će zbog Sonyjevog dobro obavljenog posla biti zabavni i laki. Cena od 180 evra čini nam se adekvatnom za ono što Xperia E može.

Marko ČAVIĆ

 
Sony Xperia E
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Optimus G
Samsung Galaxy S4
ZTE V955 (ZTE Blade G)
Nextbook Premium 7se Next7D12F
HTC One
Prva pomoć za sve
Sketch Guru
3DMark
Google Keep
CloudArround Music Player
Eye Trainer Pro
iOnRoad Augmented Driving Pro
RadiON
Asbit PVSTAR+
Multi-lens Camera
SafeBox Encrypted
Google Translate
NoLED

Operativni sistem:
Android 4.1.2
Dimenzije:
113 x 61 x 11 mm / 117 grama
Ostalo:
Qualcomm MSM7227A Snapdragon (Cortex-A5) 1 GHz, 512 MB RAM-a, 4 GB ROM, microSD do 32 GB, 3.5” TFT (320 x 480, 256k), bluetooth 2.1 A2DP, WiFi 802.11 b/g/n/hotspot, quad band GSM/tri band HSDPA, microUSB, 3.5-mm audio konektor, 3.15 MPx kamera (nema blic niti autofokus, snima VGA video @15 fps), Li-Ion baterija 1.530 mAh
Proizvođač:
Sony
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera