TEST RUN<>
022014<><>

Freemake Video Converter 4.1.2.1, Hamster Free Video Converter 2.5.3.37, Quick Media Converter HD 4.5.0.6, FreeStudio 6.2.4, Format Factory 3.2.1, Video to Video Converter 2.9

Besplatni programi za video konverziju

Video, bog te video!

Danas smo došli u situaciju da video-materijal držimo na nekoj MicroSD kartici i možemo da uživamo u gledanju bukvalno na svakom mestu. Sada skoro svaki savremeni elektronski uređaj sa mikroprocesorom može reprodukovati video-fajlove, ali je dijapazon formata koje oni reprodukuju dosta šarolik. Da bi neki video-fajl mogli da prilagodimo mogućnostima našeg uređaja, koristimo se programima koji se najčešće nazivaju video-konverteri. Pred vama je pregled aktuelne ponude besplatnih naslova u ovom segmentu.

Freemake Video Converter 4.1.2.1

Ovaj program (www.freemake.com/free_video_converter, 1,25 MB) dolazi kao tipičan izdanak marketinške strategije freemium, koja u stvari znači da su osnovne opcije programa besplatne (free), dok se za premium mogućnosti mora platiti. Zbog toga se u toku rada javljaju svakojake reklame (pa se može okarakterisati i kao adware), koje predlažu naprednije mogućnosti, ali koje se mirne duše mogu zaobići. Interfejs programa je intuitivan i podeljen na dva dela. Gornji deo je zadužen za izbor fajla koji nameravamo obraditi, dok u donjem delu prozora biramo neki od željenih formata. Fajl za konverziju može da bude na računaru (video, audio, fotografije), na eksternom optičkom medijumu (DVD) ili na nekom od četrdesetak internet servisa koji omogućavaju postavljanje video-sadržaja. Izabrani fajl pojavljuje se u centralnom delu prozora i uz njega dobijamo sve relevantne podatke kvaliteta slike i zvuka. Klik na ikonicu sa makazama s desne strane nas vodi u jednostavni video-editor gde možemo da izmenimo orijentaciju video-prikaza ili napravimo isečak željenog fragmenta. Nakon što budete zadovoljni rezultatima, ne zaboravite da pritisnete na dugme OK u donjem desnom uglu prozora. Raduje nas podržana mogućnost da više različitih zapisa spojite u jedan, a to se postiže putem prekidača koji se nalazi gore levo na glavnom ekranu.

Kada smo završili sa izborom fajlova za konverziju, prelazimo na deo sa izborom željenog formata. Svi glavni formati su logički podeljeni po kategorijama u dnu ekrana (istina, format je moguće izabrati i iz glavne linije menija, ali ćete to raditi dosta retko). Nakon izbora formata, pred nama se pojavljuje prozor sa izlaznim parametrima gde možemo izabrati jedan od predefinisanih režima konverzije ili ukoliko nas isti ne zadovoljavaju, zadati parametre po sopstvenoj želji/potrebi. Na istom mestu možete izabrati da li ćete raditi konverziju u jednom ili u dva prolaza, od čega će donekle zavisiti kvalitet generisanog zapisa. Lepo je od autora programa što su ostavili mogućnost pravljenja videa u vidu slideshowa. Dodajemo željene fotografije, određujemo interval vremena prikaza i dodajemo pozadinsku muziku. Jednostavno da ne može biti jednostavnije. Tu je i izuzetno jednostavan editor za pravljenje uvodnih DVD ekrana. Na sreću onih sa novijim nVidia grafičkim karticama tu je i podrška za CUDA tehnologiju koja prilično ubrzava celu proceduru.

U svim slučajevima kada je reč o programima koji vam predlažu instalaciju dodataka koji nisu deo osnovnog paketa, savetujemo vam malo više opreza i strpljenja prilikom procesa instalacije. Na taj način se oslobađate svakojakog neželjenog smeća koje retko kome može da bude od neke koristi.

Hamster Free Video Converter 2.5.3.37

Po ideji, ovakva vrsta programa je namenjena širokom krugu korisnika i zbog toga se teži tome da interfejs bude što intuitivniji i jednostavniji za korišćenje. Upravo tom filozofijom su se rukovodili programeri koji su napisali ovaj program (www.hamstersoft.com/free-video-converter, 6,4 MB). Zato ćete na početnom prozoru nakon startovanja videti veliko narandžasto dugme koje je teško promašiti i koje nas vodi direktno na izbor željenog fajla za konverziju. Alternativno se možete poslužiti sa Drag & Drop prebacivanjem, što je lakši put ukoliko se fajlovi nalaze na desktopu. Nakon toga imamo izbor da dodamo još fajlova za paketnu obradu ili da odmah pređemo na sledeći korak. Ukoliko uradimo ovo drugo, dočekaće nas prozor sa logotipima najpoznatijih svetskih proizvođača mobilnih telefona i multimedijalnih uređaja. To u principu i jeste najlakši način da prebacite video u format koji najbolje odgovara vašem aparatu. Možemo primetiti da iako program obuhvata najpopularnije uređaje od ponuđenih proizvođača, na spisku nedostaju mnogi modeli koji i nisu tako nepoznati. Problemi nastaju onoga trenutka kada uređaj ne možemo da nađemo u ponuđenom spisku i tada imamo dva izbora. Prvi je da potražimo kompatibilan uređaj od istog ili drugog proizvođača, a koji ima slične osobine sa našim uređajem ili pak da pokušamo sa prebacivanjem u neki od klasičnih formata koji su smešteni ispod gorespomenutih logotipa. Tu imamo mogućnost preciznog podešavanja parametara slike i zvuka u koje spadaju rezolucija, bitrate, framerate i vrste kodeka.

Da ne zaboravimo, i ovde imamo mogućnost spajanja više video/audio fajlova u jedan fajl. Nakon završenog posla imamo mogućnost prebacivanja sadržaja u program iTunes. Rad sa programom je osmišljen da oponaša rad sa mobilnim telefonom, što opet znači da će biti blizak svima onima koji koriste pametne telefone, a takvih danas nije mali broj.

Quick Media Converter HD 4.5.0.6

Rekli bismo kako ovi programi za video-konverziju treba da budu intuitivni i prilagođeni čak i totalnim početnicima. Međutim, programeri iz firme CocoonSoftware kao da su mislili suprotno pa pred sobom imamo program (www.cocoonsoftware.com, 638 KB) prepun raznih dugmića kojima baš i nije lako odrediti funkciju samo na osnovu njihovog izgleda. Na raspolaganju nam stoje tri modusa rada: Easy Mode, HD Mode i Expert Mode.

U „laganom režimu” centralni deo prozora zauzima ListView kontrola sa spiskom ubačenih fajlova i osnovnim podacima o njima. S leve strane su kontrole za dodavanje i odstranjivanje fajlova, kao i dugme preko kojeg dobijamo detaljne tehničke podatke o izabranom fajlu. Desni deo prozora sadrži mali video-plejer sa osnovnim kontrolama. Najviše u oči upada red od dvadeset ikonica na vrhu prozora, klikom na njih dobijamo padajući meni sa najčešćim presetima za izabrani format. Zanimljivo je da su podržane sve najpopularnije igračke konzole (PlayStation 3, PSP, Xbox 360, Wii, DS). Donji deo ekrana zadužen je za prikaz najvažnijih podataka od strane izabranog formata konverzije. Nažalost, mogućnost manipulacije sa ovim parametrima svedena je na minimum. U pojedinim situacijama se može korisnom pokazati opcija programa da napravi fotografski snimak video-zapisa nakon zadatog vremenskog intervala.

HD Mode je (pogodili ste) namenjen za konverziju u jedan od najčešće korišćenih HD formata: D10 AKA, AVC1, MKC, MPEG2 HD i Full HD. „Napredni mod” je namenjen iskusnim korisnicima i omogućava veliki stepen manipulacije nad video-fajlom. Osim uobičajenih opcija za podešavanje kodeka za zvuk i video, na raspolaganju je i opcija za isecanje samo jednog fragmenta iz vidljive površine video-zapisa. Rad sa naprednim opcijama nije uopšte jednostavan i dosta često dovodi do grešaka u radu programa. Umalo da zaboravimo spomenuti interesantne mogućnosti za snimanje videa sa web kamere i pokretanje programa CamStudio koji snima video-zapis dešavanja na desktopu računara. Zanimljivo je da u okviru opcija podešavanja postoji stavka za uključivanje multiprocesorske podrške konverziji, ali je paradoks da smo aktiviranjem te opcije produžili vreme obrade testnog fajla za šest sekundi.

FreeStudio 6.2.4

Iskreno, ovaj program (www.dvdvideosoft.com/free-dvd-video-software.htm, 86,44 MB) teško možemo okarakterisati kao video-konverter. Naravno, on može prebaciti video iz jednog formata u drugi, ali je to samo jedna od funkcija koju s njim možemo obaviti. Program podržava celu gomilu potencijalno korisnih funkcija, ali ćemo se zadržati samo na delu oko naše teme. Ti alati nalaze se pod menijima DVD & Video, Mobiles i, eventualno, Apple Devices za one koji vole ukus „jabuke”. Ukoliko izaberemo da radimo sa menijem DVD & Video, na raspolaganju je više-manje standardna ponuda formata kao što su AVI, 3GP, MP4, HTML5 i slično. Osim toga, imamo na raspolaganju neke alate koji se mogu pokazati vrlo korisnim (na primer, rotacija snimka). Nakon što izaberemo željeni format, prelazimo na novi dijalog gde biramo ulazni fajl i parametre oko formata izlaznog fajla.

Kao što je i uobičajeno za ovu vrstu programa, imamo mogućnost da izaberemo neki od ponuđenih preseta ili da, ukoliko nas niti jedan od njih ne zadovoljava, napravimo svoj sopstveni preset. Za to je potrebno kliknuti na ikonicu sa čarobnim štapićem koja se nalazi s desne strane ponuđenih preseta.

Ukoliko se odlučimo za meni Mobiles, tu nas dočekuje podmeni s nazivima najpoznatijih proizvođača mobilnih telefona i konzola za igru. Princip rada je ovde apsolutno jednak onom koji smo opisali za meni DVD & Video. Program ima ugrađenu podršku za tehnologiju CUDA tako da vlasnici nVidia grafičkih karti mogu da računaju sa znatnim stepenom ubrzanja. U našem testnom primeru ubrzanje je iznosilo 110 procenata, dakle, duplo brže nego bez CUDA.

Format Factory 3.2.1

Dosta poznat proizvod (www.pcfreetime.com, 58,9 MB) iz ove kategorije programa. S desne strane glavnog prozora se nalazi panel sa svim podržanim formatima, gde pored videa imamo još i module za konverziju audio i grafičkih formata, kao i podršku za prebacivanja muzike i videa sa optičkih nosača podataka. Desni panel namenjen je prikazivanju izabranih datoteka za konverziju. Zanimljivo je da autori na glavnom ekranu nisu ostavili mogućnost dodavanja fajlova preko standardnih dijaloga za tu namenu već je jedini način da to učinite prebacivanje sadržaja po sistemu Drag & Drop.

Možemo da učitavamo kako pojedinačne fajlove ili više njih, tako i cele foldere istovremeno. Nakon dodavanja fajlova dočekuje nas dijalog prozor za izbor željenog formata. Pomalo čudna odluka od strane kreatora pošto odmah posle toga imamo mogućnost izbora metoda konverzije iz panela s leve strane. Stvar je još čudnija ako se ima na umu da je celu proceduru moguće obaviti izborom željenog formata iz panela pa tek onda izabrati fajl preko standardnog dijaloga za izbor fajlova. Reklo bi se da je mogućnost izbora dobra stvar, ali ona može zbuniti manje iskusnog korisnika. Formati su podeljeni u 12 kategorija, plus kategorija Mobile Devices koja u sebi čuva presete za najčešće korišćene formate videa za razne mobilne uređaje. Ukoliko želite da promenite neke od parametara preseta, to možete da uradite u panelu s desne strane. Odlična je stvar to što ovaj program podržava „graviranje” titlova direktno u video-zapis. Na taj način se možete rešiti glavobolja oko kašnjenja istih na različitim uređajima ili možete pogledati strani film na uređaju koji ne podržava ispis tekstualnih prevoda.

Video to Video Converter 2.9

Program (www.videotovideo.org, 22 MB) koji svojim spoljašnjim izgledom najviše podseća na pionirske kreacije ove namene. Na vrhu su ikonice sa glavnim funkcijama, dok se ispod njih nalazi lista sa najvažnijim podacima o fajlu koji se obrađuje. Skroz desno je ugrađeni plejer dok su ispod njega smešteni parametri konverzije koji se mogu menjati. Nakon što odaberemo fajl (ili više njih), pred nama se pojavljuje prozor sa izuzetno velikim izborom izlaznih formata. Video to Video Converter ume da radi sa preko 200 različitih formata i podržava preko 700 profila svakojakih uređaja. Doduše, nisu svi ti formati vezani za video, ali je njih ipak najviše. Moguće je izabrati profil iz generalnog spiska profila kategorisanih po vrsti formata ili prema kategoriji uređaja (Apple, Android, Blackberry, Mobile...). Lepo je videti da je veći broj uređaja prikazan pomoću minijaturne fotografije, što ostavlja prijatan utisak.

Program ima celi komplet dodatnih funkcija koje mogu biti od koristi. Osim spajanja i deljenja fajlova, tu su još i mogućnost miksovanja audio i video-fajlova, pretvaranja videa u slike i slika u video, postavljanje „vodenog pečata”, kao i opcija koju smo sreli samo ovde – uklanjanje reklama. Na odmet nije ni mogućnost skidanja videa sa DVD diskova.

• • •

Prostor nam ne dozvoljava da predstavimo još nekoliko dobrih programa ove vrste. Svi programi koje smo predstavili potpuno su upotrebljivi za svoju namenu. Ukoliko se konverzijom videa bavite često i u velikim količinama, toplo vam preporučujemo ostvarenja koja podržavaju CUDA tehnologiju (pod uslovom da imate odgovarajuću karticu). FreeStudio je solidan program, ali sadrži i dosta toga što vam neće trebati. Format Factory je više nego upotrebljiv, ali sa nezgrapnim sistemom za izbor fajlova. Quick Media Converter nije baš najzgodniji za početnike. Nasuprot njemu, Hamster Free Video Converter je najjednostavniji za korišćenje, što ide na ruku manje iskusnim korisnicima. Freemake Video Converter nudi lep odnos jednostavnosti rada i mogućnosti. Video To Video se može pohvaliti sa velikim izborom formata i podržanih uređaja. Ukratko, bilo šta da izaberete, nećete napraviti grešku jer nismo primetili postojanje izraženih autsajdera, kao niti istaknutih favorita.

Igor S. RUŽIĆ

 
Freemake Video Converter 4.1.2.1, Hamster Free Video Converter 2.5.3.37, Quick Media Converter HD 4.5.0.6, FreeStudio 6.2.4, Format Factory 3.2.1, Video to Video Converter 2.9
Šta mislite o ovom tekstu?
3D Video Converter 4.5.1
PassMark Performance Test 8.0
Ad-Aware Free Antivirus+ 11.1
Style Jukebox 0.7.8
Inno Setup 5.5.4
PicPick 3.3
Sundance 3.6.2.4
NoSquint 2.1.9
Safe Preview 2.0.0
ChrisPC Win Experience Index 1.10
NeatMouse 1.02
Free Mouse Clicker
Unchecky 0.2.5 beta
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera