TEST RUN<>
012014<><>

XnView 2.12, IrfanView 4.36, Picasa 3.9.0, Fresh View 8.40, ACDSee Free 1.1.21, FastStone Image Viewer 4.9

Besplatni grafički vieweri

Sliku tvoju ljubim

Sasvim sigurno, u poslednjih dvadesetak godina programi za pregled fotografija uvek su bili jedna od najčešće korišćenih vrsta softvera. Najpoznatiji predstavnik svoje kaste je ACDSee, koji je svojevremeno bio instaliran na skoro svakom računaru. Krasili su ga jednostavnost u korišćenju, kvalitet alata i brzina pregleda. Vremenom je postajao sve glomazniji i sporiji sa mnoštvom nepotrebnih opcija, što je mnoge nateralo da potraže alternativu. U ovom broju dajemo pregled aktuelnih alata kako bi vam pomogli da što lakše napravite izbor.

XnView 2.12

 
Dosta poznat program (www.xnview.com, 4,5 MB) koji može da se pohvali svojom multiplatformskom orijentacijom. Postoji verzija za sve aktuelne desktop operativne sisteme, kao i za najpopularnije mobilne platforme. Interfejs je izrađen u tradicionalnom Explorer stilu, što će pozdraviti većina korisnika. Nakon prvog pokretanja programa, stablo sa folderima se nalazi na levoj strani, ikonice sa najvažnijim prečicama su na vrhu, minijature fajlova zauzimaju centralni deo, dok je na dnu prozor za pregled izabranog fajla (koji unutar svojih tabova skriva još nekoliko funkcija). Ono što je najlepše jeste to da u meniju View/Layout postoji 10 predefinisanih rasporeda elemenata na ekranu, tako da svi mogu podesiti raspored prozora po svojoj volji. Minijature fotografija na sebi sadrže „značkice” koje ukazuju na dodatne „negrafičke” informacije koje su zapisane unutar fajla. Klikom na fotografiju, ona se otvara u okviru sopstvenog taba, slično kao što to rade pregledači interneta sa web stranicama, što može da bude vrlo praktično u pojedinim situacijama. Lepo je i to što su nam autori omogućili pregled slika iz arhiviranih fajlova. Program ima podršku za plug-in dodatke od kojih sa programom stiže njih nekoliko. Posebno je simpatičan dodatak koji omogućava FTP prenos direktno iz programa. Moguće je koristiti i dodatke napisane za Adobe proizvode.

Osnovni feature programa je podrška za čitanje (neverovatnih) 400 grafičkih formata, kao i zapisivanje u njih 64! Teško da će većina korisnika ikada imati potrebu za njima ali je bolje da postoje nego da ih nema. Treba napomenuti da svi formati za zapisivanje nisu na raspolaganju odmah posle instalacije već ih je potrebno „aktivirati” iz menija Tools/Options/General/Read-Write. XnView se pokazao dobar kao program iz koga upravljamo skeniranjem fotografija, dok bi podrška za štampanje morala da bude urađena sa više fleksibilnosti.

Na raspolaganju su nam alati za slideshow, izradu jednostavnih web stranica sa izabranim fajlovima, pravljenje listinga datoteka i generisanja takozvanih thumbnail sličica sa sadržajem video-fajla. Ugrađen je i ceo spektar instrumenata za paketnu obradu fotografija, pa tako možemo da promenimo nazive, tip formata, datume kreiranja fotografija, i ceo spektar parametara koji se odnose na obradu samih sadržaja fajlova (kolorit, dimenzije...). Ovaj deo programa izuzetno je bogat opcijama i slobodno možemo da kažemo da je (bar kvantitativno) ispred konkurencije. XnView poseduje i lepu mogućnost dodeljivanja mnoštva atributa koji će biti prikazani kada kursor miša postavimo nad fotografijom, što je vrlo korisno za napredne korisnike.

IrfanView 4.36

Veteran žanra, program (www.irfanview.com, 1,77 MB) postoji još od davne 1996. godine i napisao ga je Irfan Škiljan, čovek iz Jajca kojeg su balkanski ratni vihori odveli u Austriju. Od samog početka IrfanView je važio za najbržeg i prema resursima najnezahtevnijeg pregledača fotografija. Reč je o kreaciji minimalističke koncepcije koji u izvornom obliku sadrži samo ono što je najnužnije za pregled raznih grafičkih i multimedijalnih formata (testirana verzija ih može prikazati 68). Prilikom instalacije možemo odrediti da li ćemo vršiti klasičnu instalaciju ili ćemo program prilagoditi za korišćenje sa nekog eksternog medija. Kada završimo sa tim procesom, na ekranu ćemo dobiti dve ikonice. Jedna je za sam pregledač fotografija dok druga služi kao svojevrsni Explorer specijalizovan za fotografije. Iako pregledač na prvi pogled izgleda skromno, njegovi meniji kriju veliki broj opcija koje čak mogu da zbune manje iskusnog korisnika. Iz njih možemo obaviti neke tipične elementarne operacije nad fajlovima kao što su isecanje segmenta, rotacija i promena dimenzija ili obrada kolorita. Od naprednijih opcija možemo izdvojiti alate za korekciju boja, primitivni alat za redukciju crvenih očiju na fotografijama, mogućnost stavljanja takozvanog „vodenog pečata”, kao i alat za pravljenje tzv. višestraničnih TIF fajlova. Pravo malo iznenađenje očekuje nas pod opcijom menija Edit/Show Paint Dialog sa kojom program transformišemo u elementarni editor fotografija. Nije baš da je Photoshop, ali može da koristi. Tu je i moćan modul za paketnu konverziju grafičkih fajlova koji u sebi krije izuzetno bogat izbor opcija. Još da ne zaboravimo napomenuti ugrađeni modul za slideshow prezentacije koji omogućava selektivni izbor fajlova i foldera.

S druge strane, modul IrfanView Thumbnails izgleda asketski i neće se svideti onima koji vole lep korisnički interfejs. Kao što je vrlo često slučaj sa ovakvom vrstom programa, možete izvršiti pretraživanje diska i indeksirati vaše grafičke fajlove. Ono što se ovde može pohvaliti jeste prilično fleksibilan rad sa umanjenim sličicama (thumbnails), pošto imamo širok dijapazon veličina u kojem ih možemo prikazati.

Ukoliko smatrate da je IrfanView škrt u pogledu mogućnosti, na raspolaganju vam stoji solidan broj raznih dodataka koji će umnogome pojačati funkcionalnost programa. To se ponajviše odnosi na dodavanje mogućnosti čitanja ređe korišćenih grafičkih formata.

Picasa 3.9.0

 
Mnogi korisnici računara su upoznati sa Picasa servisom koji je već duži niz godina u vlasništvu kompanije Google. U pitanju je sajt na kojem možemo da čuvamo fotografije, kao i da ih po želji delimo sa ostalim ljudima. Kao potpora servisu postoji i desktop aplikacija istog imena (picasa.google.com, 14,3 MB) čiji je prvenstveni zadatak da indeksira fotografije sa vaših memorijskih medija i da ih po želji sinhronizuje sa ovim web servisom. S druge strane, postoje i verzija programa za najpopularnije mobilne platforme i korisnici smartfonova dosta često koriste Picasu za čuvanje svojih fotografija.

Pri radu sa desktop verzijom stiče se utisak da je prvenstvena namena Picase zapravo usmerena prema katalogiziranju fotografija, a da je prikaz i manipulacija sadržajem u drugom planu. Iako program nudi određene mogućnosti za obradu slika, mora se priznati da na tom polju malo zaostaje za jačim konkurentima. Ipak, na raspolaganju su nam najvažniji alati za poboljšavanje kontrasta i kolorita, kao i rotaciju i isecanja fragmenata. Tu su i famozni „umetnički” efekti koji teško mogu imati neku praktičnu primenu. Raduje prisustvo alata za uklanjanje crvenih očiju pošto uz pomoć njega efikasno uklanjamo ovu neprijatnu anomaliju. Nekome će se korisnim učiniti i opcije pravljenja kolaža od izabranih fotografija, kao i mogućnost narezivanja prezentacije na optički disk. Picasa poseduje još dosta zanimljivih alata, ali je pitanje koliko su isti upotrebljivi. Recimo, instrument za kreiranje fotografija za dokumente ima predefinisane dimenzije od kojih je najmanja ona 5 x 8 cm, što nije od velike koristi.

Što se tiče opcija za pronalaženje i sortiranje fotografija, Picasi nema ravnog programa. Ukoliko često imate probleme s pronalaženjem gomile slika na računaru, instalirajte program i učinićete sebi veliku uslugu. Posebno je zanimljiva mogućnost automatskog prepoznavanja ljudskih lica koja će vam omogućiti da za čas posla nađete fotografiju željene osobe (nažalost, algoritam nije idealan pa zna da preskoči dobar deo fotografija). Na dnu ekrana je smeštena paleta sa prečicama koje olakšavaju publikovanje i deljenje grafičkih fajlova. Kao što se moglo i očekivati, ceo program je dobro povezan sa ostalim Google servisima kao što su Google+, Earth, Gmail i YouTube.

Fresh View 8.40

Ne baš poznat program (www.freshdevices.com/freshview.html, 2,01 MB) za pregled slika nam dolazi iz kompanije Freshdevices. Urađen je u klasičnom stilu koji donekle podseća na AcdSee iz slavnih dana. Dakle, s leve strane imamo preglednu strukturu foldera u obliku stabla, dok u centru vidimo umanjeni prikaz fajlova. Sa desne strane su palete sa dodatnim alatima. Na vrhu su prečice za neke od najkorišćenijih opcija. Sve pregledno, elementarno i bez nepotrebne šminke.

Paleta menija sadrži znatno manje opcija nego što je to slučaj kod većine programa. Malo nas je obuzela neverica kada smo ustanovili da među opcijama menija ne postaje tako važne stvari kao što su rotacija ili rad sa nivoom svetlosti. Međutim, one ipak postoje, ali su od strane kreatora programa pomerene skroz desno u paletu alata koja prikazuje jezičke sa nazivima opcija, ali bez ikakvih instrumenata za manipulaciju!? Tek nakon premeštanja palete u gornji deo ekrana bili smo u mogućnosti da koristimo ove alate! Šta je nateralo programere na ovakvu ludost nije nam poznato, ali je evidentno da se ovim potezom nisu baš nešto proslavili. S druge strane, raduje ideja da su autori predvideli mogućnost pravljena slideshow prezentacija slaganjem svojevrsne plej-liste na jednostavan način. Od opcija koje bi trebalo da budu u rangu naprednijih, tu su konvertori formata koji nam nudi konverziju u samo tri tipa fajla (JPG, BMP i TIFF). Zatim, kreiranje liste fajlova i kreiranje HTML albuma. Sve u svemu, više nego skromno. Ono čime se program može ponositi jeste mogućnost čitanja 88 različitih formata datoteka (gde su pored grafičkih ubrojani i audio/video-fajlovi). Na kraju još da kažemo da se program besplatno registruje preko sajta proizvođača.

ACDSee Free 1.1.21

Dođosmo i do besplatne verzije najpoznatijeg programa (www.acdsee.com, 12,4 MB) za pregled fotografija. Ukoliko očekujete da ćemo vam ovde predstaviti najmoćniji program u našem pregledu, grdno ste se prevarili. Čak naprotiv, nikako nam nije jasno zašto se ACD Systems odlučio na izdavanje ovog proizvoda. Radi se o toliko osakaćenoj verziji izvornog programa da je vrlo teško među njima naći bilo kakvu vezu. Na kraju je od svega ostao bukvalno do kraja ogoljeni kostur sa najelementarnijim funkcijama. Sve što možete da uradite sa ovim programom jeste da rotirate sliku i da uveličate neki njen segment! Zaboravite na kropovanje, podešavanje boja i kontrasta, ispisa teksta i svega onoga što imaju svi ostali programi ove vrste (da ne govorimo o naprednijim stvarima).

Program podržava pregled 22 najčešće korišćena grafička formata. I to je to! Neverovatno je da je ACDSee Free čitavih sedam puta veći od jednog IrfanViewa, a da pri tome ne pruža niti sedam procenata njegovih mogućnosti! Pozitivna strana je ta da program radi brzo i da je jednostavan za korišćenje do granice bola. Što se nas tiče, u pitanju je sramota za firmu koja je tvorac proslavljenog programa. Ako su već hteli da objave besplatnu verziju, mogli su lepo uzeti sopstveni proizvod od pre 15 godina i zapakovati ga u novo ruho (na sličan način Adobe besplatno nudi Photoshop CS3). Ovako vam možemo posavetovati da ACDSee Free zaobiđete u širokom luku, osim ako ne tražite ubedljivo najjednostavniji način da vidite svoje fotografije (mada je u tom slučaju originalni Windowsow program dosta bolji izbor).

FastStone Image Viewer 4.9

Autor ovog teksta dobro se seća vremena kada je počeo da koristi program FastStone Image Viewer (www.faststone.org/FSViewerDetail.htm, 5,4 MB). Pre nekih sedam, osam godina to je bio dovoljno upotrebljiv program, ali i dosta spor iz razloga što su veliki delovi koda bili napisani u Visual Basicu 6, koji nije najbolji izbor kada se zahteva maksimalna brzina rada. Što zbog optimizovanja programskog koda, a što zbog pojave moćnijeg hardvera, danas je to program koji vrlo pristojno obavlja svoje zadatke. Nije šampion brzine, ali to neće mnogo uticati na vaš rad.

FSIV nudi tri osnovna rasporeda elemenata pregledača. Moguće je podesiti da prozor sa pregledom izabrane slike bude levo ispod stabla direktorijuma (kao na slici) ili da bude desno od umanjenih maketa fotografija. Treći modus nudi pregled slika u okviru standardnog prozora i bez prikaza stabla direktorijuma i umanjenih fotografija. Najčešće korišćenim alatima se pristupa preko paleta sa alatima koje su smeštene pri vrhu ekrana. Ovde možemo staviti zamerku da nije omogućeno menjanje alata u paletama. Veličina dimenzija minijaturnih prikaza fotografija može imati pet predefinisanih veličina i kreće se od 60 x 45 pa do 200 x 150 piksela. I to može da se piše kao minus pošto je konkurencija po tom pitanju dosta fleksibilnija. Sledeći minus se odnosi na broj podržanih formata za čitanje koji iznosi 20, što naspram XnViewovih 400 izgleda vrlo siromašno. Ali, pošto se nestandardni formati veoma retko sreću u upotrebi, to i nije tako strašno. Potencijalno je mnogo veći problem što program još adekvatno ne podržava sve Unicode karaktere pa može da se desi da FSIV odbije da pročita poneki fajl. Ne postoji mogućnost menjanja EXIF informacija. Veća kašnjenja javljaju se prilikom rada sa velikim fajlovima.

Pošto smo nabrojali glavne minuse, red je da spomenemo i pluseve kojih je dosta više. U punoekranskom režimu je omogućeno editovanje svih najvažnijih parametara. Tako ovde pored standardnih rotiranja od po 90 stepeni imamo i mogućnost preciznog rotiranja dokumenata u koraku od 1/10 stepena, što je vrlo korisno prilikom skeniranja. Možemo da menjamo razmere fajla u pikselima, procentima i inčima uz zadržavanje proporcionalnosti ili obavimo brzu transformaciju u neki od ponuđenih standardnih formata. Za primarnu obradu fotografija tu su alati za otklanjanje crvenih očiju i za kloniranje površina. Jednostavni grafički editor nalazi se pod opcijom Draw Board. Na raspolaganju nam je i ceo spektar instrumenata za regulaciju odnosa boja i podešavanja nivoa svetlosti.

Program ima mogućnost paketne promene naziva fajlova, kao i tipa datoteka. Prava „teška artiljerija” sakrivena je od očiju korisnika i pojavljuje se tek kada čekiramo polje use advanced options i kliknemo na novoformirano dugme. Kao i u slučaju XnViewa, pred nama će se pojaviti desetine opcija koje je moguće primeniti nad izabranim fotografijama. Da uz put napomenemo moćni slideshow editor, vrlo dobar alat za dodavanje efekta okvira, alat za istovremeno poređenje četiri fajla, alat za pravljenje PDF-ova od više slika, izrade GIF animacija, pravljenje fotografije od niza fotografija i tako dalje.

• • •

Fresh View nije loš za pregled slika, ali se oseća nedostatak naprednijih opcija. ACDSee Free je totalno razočarao sve one koji su očekivali moćan program od poznatog proizvođača. Picasa je odlična u katalogiziranju fajlova i nije zgoreg da se koristi uporedo sa primarnim programom. IrfanView je vrlo dobar i brz program, ali bi uz poboljšanje interfejsa bio mnogo privlačniji za široke mase. Trenutno dva najbolja besplatna naslova su XnView i FastStone Image Viewer. I jedan i drugi imaju mnoštvo korisnih opcija i odličnu podršku za paketnu obradu fajlova. Međutim, uzimajući u obzir sve prednosti i nedostatke, naš lagani favorit u ovom trenutku je XnView.

Igor S. RUŽIĆ

 
XnView 2.12, IrfanView 4.36, Picasa 3.9.0, Fresh View 8.40, ACDSee Free 1.1.21, FastStone Image Viewer 4.9
Šta mislite o ovom tekstu?
BIOS Beep Codes 0.8
Interactive Calendar 1.2.1
ReactOS 0.3.15 Alpha
Soda PDF 3D Reader 5.0
Free Any Burn 1.6
nanoCAD 5.0
EnhanceMy8 2.1.1 Pro
Idderall 1.0.1
Balabolka 2.9.0
Right Click Enhancer 4.1.3
List All Tabs 2.0
Love O’Clock 1.0.6
Snowman Garland
Sound Valley 2.1.1
Vukajlija 1.4.0
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera