PRVI UTISCI<>
112014<><>

Awakening of Heroes

(Closed alpha)

Navođenje akronima MOBA u kontekstu Srbije vekovima je imalo samo jedno značenje – zajednički rad na nekom seoskom poslu poput žetve, isušivanja močvare ili podizanja ambara. Odnedavno, zahvaljujući mladom beogradskom indie studiju COFA Games, „MOBA iz Srbije” podrazumeva i Awakening of Heroes, našu autohtonu Multiplayer Online Battle Arena igru, čiju smo alfa verziju imali prilike da igramo tokom oktobra.

Prva interesantna stvar u vezi s igrom AoH jeste projektovanje svih njenih sistema za casual i mid-core publiku. MOBA naslovi tradicionalno predstavljaju nišu za hard-core igrače s debelom kožom i snažnom tolerancijom na mentalni bol, a konkurencija na ovom polju je stravična, apsolutna, neumoljiva i smrtonosna. Pokušaji preotimanja publike LoL-u, DoTA 2 i HoS-u bili bi totalno uzaludni za tim koji ne raspolaže godišnjim budžetom grada Beograda, tako da momci iz COFA od početka ciljaju na drugi tip igrača, onaj koji organizaciju napada po lejnovima ne shvata kao pitanje života, smrti i spolnih odnosa s tuđim majkama...

Osnovni elementi „mekog jezgra” igre jesu stil, koncepcija i junaci, dok se mehanika svodi na standardne MOBA uzuse. Heroji AoH-a su relativno normalni ljudi koji „bude heroja u sebi” radi otvaranja portala u drugi svet ili nekog sličnog tripa o kojem se detaljno možete informisati na sajtu igre. Mesar, baba, klinac s praćkom, čistačica dimnjaka i hipster (!) međusobno se razlikuju po vrsti napada i specijalkama koje otključavaju levelovanjem. Brkati hipster, recimo, koji btw neodoljivo podseća na Politikinog IT administratora Petra Lončarevića, kombinovani je melee/ranged borac čiji je osnovni napad udarac kišobranom, prva specijalka šut nogom koji „stanuje”, a ranged AoE napad električni šok iz otvorenog kišobrana. Klinac s praćkom takođe šopa u melee rangeu, ali ima single-target napad praćkom koji ima manji cooldown od hipsterovog AoE napada, a jedna od specijalki mu je nagazna mina koja igraču ili kripovoma daje DoT (damage over time). U ovoj ranoj verziji igre svih pet likova ima relativno slične sposobnosti, što će se lagano menjati tokom kasnijih faza u razvoju. U COFA navode da će broj junaka takođe rasti, ali o ciljnom broju nisu želeli da govore.

Suština igre, borba dva petočlana tima koji startuju na suprotnim krajevima mape do uništenja protivničke baze, apsolutna je MOBA klasika, tako da mehanika igre nije ništa manje „tvrdokorna” od bilo kog modernog DotA klona. Mapa (za sada samo jedna) ima tri staze koje povezuju protivničke baze i koje su načičkane odbrambenim kulama. Iz vaše i protivničke baze svako malo kuljaju kripovi koje ćete koristiti kao štit za napad na kule i napredovanje ka oponentskoj bazi.

Kretanje likova i iniciranje default napada kontrolišete isključivo mišem, što je takođe apsolutna MOBA klasika, dok specijalke aktivirate prečicama na tastaturi. Ubijanjem kripova i protivničkih igrača stičete XP koji koristite za biranje i jačanje specijalnih napada pri levelovanju. U igri nema zlata, inventara niti kupovine bilo čega, po čemu je AoH sličan Heroes of the Stormu. Na mapi se povremeno spawnuju power-upovi za jednokratnu upotrebu koji variraju od privremene nevidljivosti, ubrzavanja kretanja, preko raketnog napada pa do sejanja nagaznih mina. Na mapi postoje i dve ambulantne stanice s ograničenom rezervom zdravlja za dopunjavanje, kao i dve zastave čije zarobljavanje daje različite borbene bonuse.

Awakening of Heroes trenutno postoji samo u verziji za Facebook, a planirane su verzije za tablete (iOS i možda Android) i PC. Igra zahteva Unity 3D plug-in za browser i kompjuter koji je sposoban da tera bilo kakav 3D, tako da se hardverska zahtevnost može smatrati minimalnom. Igra je zamišljena kao free2play naslov, mada još nije najavljeno šta će se kupovati za pravi novac, ali to će verovatno biti heroji i skinovi za njih.

Kao i većina MOBA naslova, i AoH je predviđen za igranje pet na pet, a igrače koji fale možete nadomestiti relativno sposobnim botovima. Mečmejking partije može biti ručni ili automatski, u zavisnosti od toga da li igrate s organizovanom ekipom ili solo.

Ako želite da probate Awakening of Heroes, prijavite se za alpha key na njihovom oficijelnom sajtu (www.awakeningofheroes.com) ili Facebook stranici. U ovoj ranoj verziji igra se isključivo sredom posle 20 h, ali kako verzija bude napredovala, tako će se otvarati dodatni termini.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
World of Diving
Nosgoth
Awakening of Heroes
Šta mislite o ovom tekstu?

Turnir u novembru

Svako ko je raspoložen da osvoji 500 evra, koliko iznosi nagrada za prvo mesto, ili neku od manjih suma za drugo i treće, trebalo bi da ode na www.awakeningofheroes.com/tournament-registration/ i prijavi se za učešće na regionalnom AoH turniru koji će se održati između 12. i 16. novembra. Možete prijaviti petočlani tim, a možete i aplicirati solo, u kom slučaju ćete upasti u neki od timova koje formiraju organizatori. Prijava je besplatna, ali učešće zahteva alpha nalog za igru, tako da pre prijave morate aplicirati za alpha key koji se po defaultu dobija veoma brzo ili odmah, kako nam rekoše u organizacionom odboru. Pošto igra trenutno postoji samo na Facebooku, treba vam i taj nalog i to je to što se tiče sistemskih requirementsa. Igra se online, ali ako se kojim slučajem zadesite u Zagrebu između 12. i 16. novembra, možete svratiti na festival Reboot Infogamer i na licu mesta, u COFA igraonici, zasukati rukave i oprobati se u mečevima.
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera