LAKI PINGVINI<>
032015<><>

Cantata 1.5.1

Za muziku je potrebno dvoje

Još jedan audio-plejer na stranama posvećenim slobodnom softveru i ovom prilikom prava poslastica za korisnike koji vole da „zavrnu rukave” i do tančina upravljaju svakim delom svog sistema, pa i naizgled tako banalnim kao što je reprodukcija audio materijala.

Priča počinje programom pod imenom MPD (music player daemon) koji čini serverski deo tandema i zadužen je za osnovne operacije koje obavlja audio plejer (reprodukcija, organizacija plej listi i manipulacije bazom podataka). Njegova instalacija i podešavanje prevazilaze okvire ovog teksta pa vas upućujemo na odličan Archlinux wiki sa potrebnim uputstvom koji možete naći na adresi goo.gl/Z95FN7. Nakon što ste uspešno obavili instalaciju i konfigurisanje MPD servera, možete izabrati neki od konzolnih ili grafičkih klijenata, a mi vam preporučujemo program pod imenom Cantata.

Nakon instalacije klijenta, prilikom prvog pokretanja, potrebno je proći kroz nekoliko osnovnih podešavanja od kojih je najvažnije povezivanje sa aktivnim MPD serverom. Ukoliko su svi koraci urađeni kako treba dočekaće vas grafičko okruženje koje izgledom ne odudara od ostalih programa namenjenim reprodukciji muzike i celine radnog prozora su pregledne i razumljive. Uz gornju ivicu nalaze se standardni padajući meniji ispod kojih su prepoznatljive kontrole plejera. Leva ivica prozora sadrži ikonice koje predstavljaju prečice do funkcija koje Cantata podržava, dok se najveći deo radne površine menja u skladu sa trenutno izabranom funkcijom.

Prva na spisku je Play Queue, koja sadrži listu numera za puštanje, dok su funkcije naredne tri Artist, Albums i Folders jasne iz samog imena i koriste se za sortiranje i selekciju numera u trenutno aktivnoj bazi. Sledeće dve ikonice bave se plejlistama pa tako prva ,Playlists, sadrži već pripremljene i sačuvane liste dok druga, pod imenom Dynamic, omogućava da se, u skladu sa zadatim kriterijumima (naziv, autor, album, žanr i drugi), generišu nove koje je potom moguće preslušati ili sačuvati za neku drugu priliku. Ikonice Streams i Online zadužene su za internet bazirane usluge i u njima je moguće birati neke od dostupnih internet servisa (Magnatune, Jamendo), strimova (TuneIn, IceCast, Dirble, ShoutCast), ali i, po želji, dodavati svoje u postojeću listu. Ukoliko imate neki od podržanih uređaja (USB fleš memorije i Android MTP) ikonica Devices vam omogućuje da sinhronizujete vašu muzičku kolekciju. Za pretraživanje služi funkcija pod imenom Search što je i očekivano, dok je Info jagoda na šlagu poslastice pod imenom Cantata. Pod ovom opcijom se nalaze informacije (preuzimaju se sa interneta, naravno) o autoru i albumu, kao i tekst trenutne numere. Takođe, biće vam prikazana i lista svih ostalih numera sa albuma, ukoliko su dostupne u vašoj bazi, pa je jednim klikom moguće brzo odabrati željenu pesmu.

Ovim kratkim pregledom nismo ni zagrebali po opcijama koje MPD u kombinaciji sa Cantata klijentom pruža pa ćemo sumirati utiske u jednoj rečenici. Lako, vizuelno ugodno, jednostavno za upotrebu (podešavanje ipak zahteva malo truda) i, što je najbitnije, rad bez ikakvih problema i nepotrebnog opterećenja računara. Cantata ima našu punu preporuku.

Goran STRIČIĆ

 
„Nevidljivi” računari i Linux (2)
Gourmet 0.17.4
Playonlinux 4.2.2
Cantata 1.5.1
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
8,6 MB klijent, 0,8 MB server
Cena:
besplatno
Adresa:
code .google .com /p /cantata /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera