PHONE ZONE<>
042015<><>

Samsung Galaxy S6 i S6 edge

Dva kraka šeste galaksije

S prošlogodišnjom Galaksijom Samsung se nije baš proslavio – na nekim tržištima zabeležena je i do 50 odsto lošija prodaja u odnosu na S4, što je u pogonima korejskog diva aktiviralo stanje narandžaste uzbune. Osvešćeni o potrebi za svežim rešenjima, Korejci su sproveli radikalne zahvate i napravili najozbiljniji reset u celokupnoj istoriji Galaxy S porodice, ne ustežući se ovoga puta ni da pozajme neka rešenja kojima rivali drže svoje poštovaoce na okupu. Dok će novim karakteristikama neumitno steći frišku publiku i dobiti novi zamah na tržištu, diskontinuitet s tradicionalnim vrednostima u isto vreme predstavlja riskantan potez koji može dovesti do otuđenja najvernijih korisnika. S druge strane, ko ne riskira – taj ne profitira.

Šta je to Samsung sve promenio na novom Galaxyju? Pre svega, umesto jednog, predstavio je dva uređaja. Pored klasičnog, pljosnatog monoblok aparata u tankom kućištu s ravnim ekranom (Galaxy S6), u ponudi je i šminkerska varijanta sa stilizovanim kućištem i dvostruko zakrivljenim ekranom (Galaxy S6 edge), koja će svoju publiku tražiti na mestima kojima je iPhone do skora suvereno vladao. Double trouble tandem iz Seula, u varijanti koju smo testirali – klasični model u belom i zakrivljeni u crnom kućištu – idealna je kombinacija za „nju i njega”. Običan Galaxy S6 je nekako više za „nju”: nešto je duži, ali osetno uži, tanji i lakši od svog prethodnika, premda ima ekran istih gabarita. Važniji od samog izgleda jeste kvalitet izrade, to jest odabir najkvalitetnijih materijala i neprevaziđena čvrstina koja iz toga proističe: umesto plastične konstrukcije na koju smo navikli, kućište novog modela koristi kombinaciju plastike, metala (aluminijuma) i stakla koje pokriva prednju i zadnju stranu kućišta (rešenje slično onome koje Sony koristi za Xperiju Z3).

Prednjom stranom dominira ekran ispod kojeg je prepoznatljiv mehanički home taster koji funkcioniše i kao čitač otiska prsta. Dvostrukim pritiskom na taj taster uključuje se kamera, čak i kad je ekran isključen, što je zaista praktična novotarija. Kao i kod ranijih modela, ekran koristi AMOLED tehnologiju koja obezbeđuje izvanrednu reprodukciju boja, široke uglove gledanja i osvetljenje koje uspešno odoleva i direktnom sunčevom svetlu, što je pomalo atipično za ovakve panele. Zbog visoke 1440p rezolucije (gustina prikaza od čitavih 577 ppi), tačka je praktično nevidljiva, što se pozitivno odražava na čitljivost sitnog teksta, ali i kvalitet reprodukcije fotografija i video-zapisa. Sa zadnje strane nalazi se samo lako odignuto kvadratno kućište u kojem se nalazi kamera rezolucije od 16 megapiksela, kao i snažan LED blic i pulsmetar ispod njega (ovaj senzor može da se koristi i kao okidač kamere tokom snimanja selfija).

Galaxy S6 edge ima identične hardverske elemente i slične gabarite kao njegov japi kolega: za milimetar je niži i nekoliko grama lakši, ali vizuelno upadljivo kompaktniji i u svakom pogledu atraktivniji – to je jedan od najlepših smartfona koje smo testirali i ako se za neki telefon može reći da odiše seksepilom, onda je to upravo S6 Edge. Metalni rub na bočnim stranama je na ovom modelu nešto uži (da bi se oslobodio prostor za zakrivljeni deo ekrana) pa telefon deluje tanje od obične S Šestice, iako je pod lenjirom zapravo deblji; na gornjoj i donjoj strani aluminijumski okvir je znatno širi i prelazi iznad ivice staklene površine za oko milimetar-dva, što se pod prstima oseća kao oštar žleb. Što se zakrivljenog ekrana tiče, on nema iste karakteristike kao onaj u edge verziji Notea 4: umesto dva spojena ekrana (veliki ravan i mali zakrivljen panel), S6 edge ima jedan ekran s malim zakrivljenjima na ivicama, pri čemu zaštitno staklo daje privid veće zakrivljenosti.

Oba telefona imaju istu kombinaciju priključaka na bočnim stranama – na dnu su 3,5 mm port za slušalice, microUSB port i rešetkasti otvor zvučnika, na bokovima su tasteri za regulaciju jačine zvuka i uključivanje ekrana i držač nanoSIM kartice (na edge modelu on se nalazi na gornjoj strani kućišta). Unapređena estetika odnosno nova konstrukcija i manji gabariti nametnuli su i neke neprijatne kompromise na planu praktičnosti – slot za memorijske kartice je izostavljen, baterija je zarobljena unutar zaptivenog kućišta, a samo kućište više nije otporno na vodu u meri u kojoj je to bilo kod modela S5. Izvesnu zebnju stvara i pitanje čvrstine ovakve konstrukcije – poznato je, naime, da je Apple imao dosta problema s lomljivim staklom na četvrtoj generaciji Ajfona. Doduše, Gorilla Glass 4 zaštita uliva poverenje da će S6 odoleti i grubim izazovima gravitacije kojima će edge verovatno biti više izložen.

Koliko su Šestice prijatne za gledanje i držanje u ruci toliko su udobne za korišćenje. Uz novi Android, Samsung je servirao i prerađeni korisnički interfejs TouchWiz koji, lišen suvišnog softvera, radi bolje, brže i stabilnije od svih dosadašnjih verzija zajedno. Multitasking u punom obimu, koji uključuje ograničenu mogućnost podele ekrana na dva zasebna aktivna dela u kojima se istovremeno i nezavisno odvijaju dve različite aplikacije, deluje impresivno i šteta je što ovom funkcijom sem Samsungovih nisu obuhvaćene i druge aplikacije. Galaxy S6 (edge) u fabričkom pakovanju isporučuje se go kao pištolj, bez ikakvog bloatware treša i s opcijom za deaktiviranje nekih sistemskih aplikacija kojima se ranije nije moglo prići ni uz pomoć sve magije Hogvortsa. Drugim rečima, korisnici su konačno dobili mogućnost da sami kroje svoju softversku konfiguraciju, stepen kontrole i nesputanosti kakav je do sada nudio samo Nexus.

Sonyjev 16-megapikselni foto-aparat s otvorom sočiva od f/1,9 identičan je onome u modelu Galaxy Note 4 (uz nešto brži senzor), što je već dovoljna preporuka. Prednja kamera doživela je veće unapređenje pa je maksimalna rezolucija povećana sa 2 na 5 Mpx. Moćan upravljački softver kamere u svom jednostavnom interfejsu krije veliki broj funkcija za automatsko i ručno fotografisanje, selektivno fokusiranje, brzo snimanje HDR fotografija, kreiranje 3D snimaka itd. Fotografije u punoj rezoluciji u proseku zauzimaju oko 5 MB i veoma su dobrog kvaliteta, uz možda za nijansu toplije boje. Nedostatak mehaničkog okidača donekle popravljaju tasteri za regulaciju jačine zvuka i senzor otiska prsta, a važan doprinos oštrini prikaza daje i ugrađena optička stabilizacija sočiva. U uslovima lošije ambijentalne osvetljenosti Galaxy S6 se snalazi bolje od starijih rođaka, a verovatno i od kompletne konkurencije. Video je moguće snimati ubrzano ili usporeno, a nikakvih problema nismo imali ni tokom dužeg snimanja 4K videa (saniran je i problem s preteranim grejanjem telefona pri dužem radu s kamerom u ovoj rezoluciji). Ugrađeni zvučnik je prilično glasan, ali se zbog položaja lako može pokriti rukom. Reprodukcija tonova niže frekvencije je odličnog kvaliteta do nivoa od oko 75 odsto maksimalne jačina zvuka, posle koje se dubina gubi i javlja se distorzija u visokim tonovima. Korisnici koji rado provode vreme na radio-talasima i ovoga puta su ostali uskraćeni za FM prijemnik.

Šezdesetčetvorobitni Exynos 7420 broji ukupno osam procesorskih jezgara, pri čemu se istovremeno mogu aktivirati samo četiri. Prvi set uključuje procesor Cortex A57 koji radi na 2,1 GHz (najbrži takt od svih modela s A57 čipom), koji je zadužen za zahtevnije zadatke. Slabiji set procesora koristi Cortex A53 jezgra na 1,5 GHz koja se aktiviraju tokom manje zahtevnih funkcija i, uz manju potrošnju struje, pozitivno utiču na autonomiju. Potentan grafički čipset Mali-T760, oplemenjen Nvidijinim K1 procesorima, trenutno je jedan od najjačih na tržištu, tako da ne treba brinuti za dobre performanse u najzahtevnijim igrama. Numeričku potvrdu nesvakidašnje snage ovog hardvera potražili smo u aktuelnim testovima, od kojih nas je AnTuTu skor od 69.670 bodova ostavio bez teksta. Modeli koje smo isprobali opremljeni su sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, a dostupne su verzije sa 64 i 128 GB (što svakako nije previše, uzme li se u obzir veličina 4K video-fajlova koje negde treba uskladištiti). Opcije za povezivanje uključuju Wi-Fi na maksimalnoj ac brzini, Bluetooth 4.1, NFC i infracrveni primopredajnik. Podrška za 4G mreže uključuje LTE kategorije 6 odnosno preuzimanje podataka brzinom do 300 Mb/s.

Još jedan neprijatan ustupak odnosi se na bateriju slabijeg kapaciteta koja je morala da bude lišena dodatnih miliamperčasova zbog skučenog prostora u ultratankom kućištu. S akumulatorom od 2550 mAh Galaxy S6 ne može dugo da odoleva gladnim aplikacijama pa se za oko sat vremena intenzivnijeg korišćenja popunjenost baterije može smanjiti i preko 30%. Sreća je da bar ponovno punjenje ne traje čitavu večnost – proizvođač tvrdi da se za samo 10 minuta punjenja može osigurati četiri sata rada, to jest da se do potpune napunjenosti stiže dvostruko brže nego na iPhoneu. Takođe, novi Galaxy se može puniti i bez kablova jer podržava WPC i PMA standarde bežičnog punjenja.

Doskorašnji argument da su Samsungovi premium uređaji previše „plastični” za svoju visoku cenu konačno pada u vodu jer novi barjaktar ispravlja sve značajnije nedostatke svojih prethodnika (mada istovremeno uvodi i nekoliko novih). Premda u trenutku pisanja ovog teksta cena po kojoj će se Galaxy S6 prodavati na našem tržištu nije bila definitivno formirana, nije teško zaključiti da ćemo morati da zavirimo u najskrivenije kutke naših novčanika. To, međutim, ne menja utisak da su Galaxy S6 i S6 Edge trenutno najbolje što Android tržište može da ponudi.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Samsung Galaxy S6 i S6 edge
Šta mislite o ovom tekstu?
Lenovo Vibe X2
Meizu MX4
Android Assistant Pro
All That Recorder
Facebook Lite
Google Camera
iA Writer
SoundHUD
Google Fit
QualityTime – My Digital Diet
QuickPic
Greenify
Smart Thermometer

Ukratko
1. Galaxy S6 ima vrlo malo sličnosti s prethodnikom – efektna kombinacija plastike, metala i stakla obezbedila je izvanredno čvrstu konstrukciju kućišta.
2. Podjednako kvalitetan kao klasičan model, S6 edge elegantnim dizajnom, besprekornom izradom i dvostruko zaobljenim ekranom prosto mami uzdahe.
3. Oba modela opremljena su vrhunskim AMOLED ekranom QHD rezolucije koji pored velike gustine piksela nudi i neprevaziđen kvalitet prikaza.
4. Android 5.0.2 Lollipop i redizajniran TouchWiz korisnički interfejs zajedno kreiraju izuzetno udobno okruženje za rad.
5. Kamera je, koliko god je to bilo moguće, unapređena u odnosu na Note 4, naročito kada su u pitanju performanse u uslovima slabijeg ambijentalnog osvetljenja.
6. Integrisana baterija, izostanak microSD slota i FM prijemnika i gubitak otpornosti na vodu osnovni su nedostaci novih Galaksija.

Operativni sistem:
Android 5.0.2
Dimenzije:
143,4 x 70,5 x 6,8 mm/138 g (S6); 142,1 x 70,1 x 7 mm/132 g (S6 edge)
Ostalo:
Exynos 7420 (quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 CPU + quad-core 2,1 GHz Cortex-A57 CPU + Mali-T760 420 GPU), 3 GB RAM, 32/64/128 GB interne memorije, 5,1” Super AMOLED (1440 x 2560, 577 ppi), Bluetooth v4.0 A2DP LE, Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n/Direct/DLNA/hotspot, NFC, IC, quad-band GSM/HSDPA/LTE Cat6, microUSB, nanoSIM, Li-Ion baterija 2550 mAh (S6), 2600 mAh (S6 edge)
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera