INTERNET<>
052015<><>

Zaobilaženje rominga

ChatSim: za putnike

SIM kartica za neograničeni IM čet u svakoj zemlji na svetu

ChatSim višestruko se isplati onome ko dosta putuje i koristi bilo koji od čet programa (IM). Umesto kupovine lokalnih kartica u svakoj zemlji, uplata dopuna i traženja i aktiviranja promocija i tiketa (odnosno jurenja Wi-Fija i aktiviranja mobilnog interneta), stavi se jedna kartica u mobilni uređaj i širom sveta dopisivanje je na raspolaganju po ceni od oko 200 dinara mesečno.

Podržani su svi popularni IM, kao što su WhatsApp, Viber, Skype, Twitter, Facebook Messenger, Google Hangouts, iMessage, WeChat, Line, KakaoTalk, Telegram, Snapchat. Klasični pozivi i SMS nisu podržani jer ChatSim omogućava mobilnu internet vezu za navedene aplikacije.

Za 10 evra za SIM karticu i 10 evra godišnje pretplate nudi se praktično neograničeno korišćenje tekst-poruka u navedenim aplikacijama preko internet veze mobilnih operatera u praktično svim zemljama sveta. Nema dodatnih troškova (sem za slanje multimedije, govornih poruka i poziva kroz IM), kao ni troškova rominga. ChatSIM, usluga koju nudi italijanska kompanija Zeromobile, odjeknula je u svetu jer rešava noćnu moru čestih putnika: roming troškove. Naime, u 150 zemalja na svetu, preko 400 operatera, gde god da se nađete, možete u romingu bez dodatnih troškova da šaljete i primate poruke (uključujući i Srbiju). Slanje multimedije (fotografija i video-zapisa), kao i poziva, dodatno se naplaćuje. Telefon s ovom karticom automatski će se spojiti na najjači dostupan signal, a ukoliko ga izgubi, spojiće se na drugog operatera. Ova usluga i kompanija nisu povezane sa Facebookom, vlasnikom WhatsAppa, kao ni vlasnicima drugih IM-a.

Kada je usluga puštena početkom godine, zvala se WhatSim i bila je ograničena samo na WhatsApp. Vrlo brzo je promenjen naziv i dodate su ostale IM aplikacije, ali i nova ograničenja koja su ovde navedena. ChatSim može da se poruči iz Srbije i stigne poštom (poštarina pet evra).

Doplata za multimediju

Navedena cena pretplate od 10 evra godišnje odnosi se samo na skoro neograničeno slanje tekst poruka. „Skoro neograničeno” vezano je za potrošnju po zonama. Recimo, za prvu zonu (Zemlje EU, Amerika…), gde bi korisnici iz Srbije najverovatnije najviše koristili ChatSim, to je 25 MB tekstualnog saobraćaja ili 12.500 poruka ili 34 poruke na dan, što je za svakodnevnog ChatSim korisnika verovatno malo. Za više zona to je još manje poruka. Ovo ograničenje važi ukoliko preko 60% saobraćaja dolazi iz iste zone, dakle pogoduje nekome ko često menja boravište (zone), a manje je privlačno nekome ko je više statičan (veća ograničenja).

Za razmenu slika i video-zapisa putem IM-a potrebno je doplatiti kredit (što su u stvari dodatni pripejd megabajti), koji se troši prema zonama kojih ima šest. Evropske destinacije su u prvoj zoni (Srbija je u trećoj) gde se za dodatnih 10 evra omogućava slanje oko 200 slika. Dodatni kredit može da se troši i na glasovne razgovore kroz IM i video-zapise, ali u praksi zapravo omogućava nesputano korišćenje interneta sa mobilnog uređaja. Upozorenje: sve dok nemate dodatni kredit, ChatSim blokira sve pokušaje pristupa netu, slanje slika i slično (dopušta samo tekst kroz IM). Kad izvršite uplatu, blokada prestaje i pametni telefon može brzo da „pojede” te megabajte kroz ažuriranje aplikacija i sve drugo što se inače radi na mobilnom uređaju.

Dobar za česte putnike, loš za letovanje

ChatSim posebno je intersantan korisnicima srpskih operatera koji i dalje imaju izuzetno visoke cene rominga. Verovatno nije toliko privalačan za one koji putuju jednom ili dva puta godišnje van zemlje, dok je za česte putnike na različite lokacije idealan. Ako ste na moru i želite da podelite gomilu slika sa svojim prijateljima, ChatSim nije za vas, ograničenja će vas brzo sustići; daleko bolje je kupiti karticu lokalnog operatera koja ima dobru pripejd internet tarifu.

Na temu ponavljanja istorije, spomenućemo dve firme koje su nudile (skoro) neograničenu uslugu po sličnom modelu i obe su propale: Ovivo i Giffgaff u Britaniji. Obe su morale da smanje svoje „neograničene” pakete zbog korisnika koji su ih previše koristili, a sa novim cenama i ograničenjima nisu bili konkuretni.

Ako ste često u inostranstvu (različitim zemljama) i dovoljan van je samo tekstualni čet i mislite da ćete zbog ograničenja svog mobilnog paketa i nedostupnosti Wi-Fija ostati bez mogućnosti četovanja, ovo rešenje sigurno nije loše, posebno za vlasnike Dual SIM uređaja.

Ivan OBROVAČKI

 
4G u Srbiji
Beskontaktno plaćanje u Srbiji
Inovacije globalnog praćenja mobilnih komunikacija
Zaobilaženje rominga
Šta mislite o ovom tekstu?
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera