PHONE ZONE<>
072015<><>

Tesla tablet H890W

Pogled kroz prozor

Windows na tabletu i nije neka novost, ali Windows na „srpskom” tabletu, pa još na Tesli svakako je nešto što će vam, makar i na trenutak privući pažnju. I dok će mnogi samo odmahnuti rukom i okrenuti očima, druge korisnike će Tesla na Windowsu zanimati – možda čak toliko da će pročitati i ovaj tekst!

Srpski Windows tablet, zapravo, nije toliko srpski, jer se sklapa i proizvodi u Kini, ali domaća firma koja ga „gura” svakako je srpska i njeni nadležni tvrde da učestvuju u svim odlukama vezanim za dizajn aparata – planiranje, odabir i prilagođavanje hardvera, softvera i slično. Da li je to dovoljno da ga nazovemo srpskim, pa još i Teslinim imenom – evo, nismo pametni, možda vi imate nešto da kažete na ovu temu?

Teslu smo do sada povezivali uglavnom sa Androidom, jer je firma izbacila nekoliko manje ili više dobrih tableta zasnovanih na najpopularnijem operativnom sistemu. Ako to nije ono što vas „pali”, onda konačno imate jedinu logičnu alternativu – mobilan, a klasičan Windows, što bi mladi danas rekli „u fullu”. Na 8,9 inča, koliko Tesla H890W ima po dijagonali i na prostranom ekranu rezolucije 1920 x 1200 piksela, Windows 8.1 sa Bingom (tako se zove) ponaša se kao „riba u vodi”, ali ćete morati da se naviknete na činjenicu da će sitni delovi menija (close, minimize) zahtevati da ih „ubadate” možda i nekoliko puta jer su suviše sitni da biste ih pogodili iz prve. Makar će tako biti u početku i osobama sa krupnim prstima. Animacije savetujemo da odmah isključite, jer visoka rezolucija ekrana i uz sav solidan hardver u Tesla tabletu ne uspeva „iz cuga” da izbaci Full HD film tokom streaminga. Koristili smo PopCorn Time, instalirali ga bez problema, pokrenuli i sačekali da se sadržaj učita par minuta. Istovremeno strimovanje i preuzimanje sadržaja (što PopCorn Time pruža) rezultovalo je povremenim mimoilaženjem slike i tona i iscepkanim prikazom. Dakle, strpljenje je ključna reč kad se radi o multimediji visoke rezolucije.

Instalirati Photoshop na ovako nešto nije sjajna ideja, koliko god to nama zvučalo avanturistički, ali Paint.net i slični programi rade dobro, bez predugačkog učitavanja sadržaja ili maratonskog primenjivanja efekata. Takođe, koristiti ovo za neku video montažu (ili tako nešto) malčice je nerealno, čak i na amaterskom nivou. Dobro, čemu je onda namenjen ovaj uređaj? Tesla s „prozorima” namenjen je kancelarijskoj upotrebi, da se najpreciznije izrazimo. Office 365, za koji dobijate jednogodišnju pretplatu (za dva uređaja) u sprezi sa OneDrive premium nalogom radi odlično i omogućava da svoje Word, Excel ili Power Point dokumente sređujete „u letu”, bilo gde postoji aktivna Wi-Fi veza. Za razliku od konkurentskih tableta slične specifikacije, Tesla dolazi sa GPS modulom, koji omogućava glasovnu navigaciju bez interneta, ako instalirate Windows Here Maps aplikaciju. Podržan je srpski, mape su dobre i ovaj tablet biće pravo „otkriće” na putovanju. Tablet dolazi sa aplikacijom za poboljšanje izgovora američkog engleskog jezika, sa besplatnim igrama i kao posebnim poklonom – kodom za HALO: Spartan Assault (vrednost oko 600 dinara u Windows Storeu). Instalirali smo je, radi dobro, tako da je ovo svakako plus za buduće vlasnike.

Tesla ima dva oka, jedno s prednje, rezolucije dva megapiksela, za Skype, koji vam poklanja do 60 internacionalnih minuta mesečno, i zadnje, rezolucije pet megapiksela, namenjeno fotkanju okoline. Naravno, ne očekujte čuda ni od jedne ni od druge kamere, jer je kvalitet tek prosečan, posebno prednje kamere i sve što budete fotkali ili snimali (podržan Full HD snimak) u zatvorenom ili sa manjkom prirodne svetlosti biće zrnasto i slabijeg kvaliteta.

Srce prve Tesle s Windowsom kuca ritmom novog Intel BayTrail quad-core procesora na 1,8 GHz (Z3735F), koji uz dva gigabajta RAM i oko 32 giga interne memorije radi uglavnom brzo i bez prevelikog zagrevanja (delovi na kojima se tablet drži, ivice, uglavnom se nikada ne greju). Podržane su kartice kapaciteta do 32 GB, microSD, a u paketu s tabletom dolazi i produžetak, koji microUSB port pretvara u klasični USB, preko kojeg se mogu koristiti USB memorije, tastatura i miš. Takođe, podržano je i povezivanje tastature i/ili miša preko Bluetooth veze, ali uz ćudljive Windows Bluetooth drajvere USB on the GO opcija je bolje rešenje. Nažalost, micro HDMI port je izostao, kao i infrared. Tu su već spomenuti A-GPS, Wi-Fi a/b/g/n na 2.4 ili 5 GHz i Bluetooth 4.0.

Tesla ima neizmenjivu bateriju kapaciteta 5000 mAh dovoljnu za četiri do deset sati neprekidnog rada, u odnosu na stepen osvetljenja ekrana i zahtevnost operacija koje preduzimate na njemu. Office i internet omogućiće dužu autonomiju baterije, logično, nego što će to biti slučaj sa igranjem igara ili gledanjem filmova. U kućište debljine 8,5 milimetara verovatno nije bilo lako ubudžiti jaču bateriju, koja će se napuniti do vrha za nešto više od tri sata.

Posle nekoliko premium dizajniranih Android uređaja, Tesla H890W deluje kao dete koje se, iz nekog razloga, manje voli. Solidna plastika na ivicama nije dobro obrađena, ulaz za microSD karticu „zjapi” non-stop otvoren, a ukupan utisak je da tablet izgleda jeftino – daleko od utiska koji ostavljaju promo fotke na netu. Škripanje je tu i tamo prisutno, mada je tablet solidno sklopljen, ali ako vam ispadne na zemlju – ne znamo koliko će opet biti upotrebljiv... Ako vam je za utehu, ’Volume’ i ’On/Off’ tasteri su na dobrim mestima, veliki su i lako se mogu pritisnuti. Takođe, za pohvalu je i postojanje LE diode u uglu tableta, koja indikuje da se nešto desilo dok ste bili odsutni ili dok je ekran bio ugašen. Kad smo kod ekrana, nismo razočarani – čitljiv je iz svih uglova, osetljivost na dodir je dobra, a kontrast i zasićenost boja su standardno dobri (IPS matrica). Prikaz će izbledeti na otvorenom, s time ćete morati da živite.

Prvi Tesla tablet s Windows operativnim sistemom je sveukupno dobar proizvod. Ima mane, nije da ih nema, a najveća je svakako kvalitet izrade. Tu je i izostanak microHDMI porta, ali sve ukupno, ovo je tablet koji je u stanju da uradi mnogo toga. Terenski radnici, poslovni korisnici koji su dosta van kancelarije, studenti i oni koji od tableta traže Office, Skype i standardno Windows okruženje biće zadovoljni – sve je stvar pristupa i toga da li vam treba ovako nešto ili ne. Istina je da lako možemo mu nađemo još većih ili manjih mana, ali cena od 25 crvenih i Windows koji radi dobro u paketu i u pokretu ne dozvoljavaju nam da diskutujemo o tome.

Tesla spremno dočekuje i Windows 10, ali ćete o načinu nadogradnje i stanju Office 365 i drugih licenci morati da se raspitate kod Microsofta.

Marko ČAVIĆ

 
Tesla tablet H890W
Šta mislite o ovom tekstu?
Xiaomi Redmi Note 4G
Google Cardboard
Sony Xperia M4 Aqua
Google Photos
Mistaken Photo
Pedometer & Weight Loss Coach
Bills Reminder Pro
NeuroNation
Office Remote for Android
Google Handwriting Input
BlaBla Car
HabitBull – Habit Tracker
Stylish Girl

Operativni sistem:
Windows 8.1 with Bing (podržan Windows 10)
Dimenzije:
231 x 149 x 8,5 mm
Ostalo:
Intel BayTrail 1,8 GHz quad-core Z3735F, 2 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 32 GB, 8,9” IPS LCD (1920 x 1200, 254 ppi), Bluetooth 4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n na 2,4 ili 5 GHz + direct/DLNA, microUSB, USB on the Go, 3,5-mm audio konektor, 5 Mpx zadnja kamera (Full HD video), 2 Mpx prednja kamera, Li-Ion baterija 5000 mAh, A-GPS, Office 365 jednogodišnja licenca za dva uređaja, 1 TB OneDrive Cloud na godinu dana, 60 Skype minuta za razgovore sa celim svetom mesečno
Proizvođač:
Tesla
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera