PHONE ZONE<>
082015<><>

Sony Xperia Z3+

Minimalni Plus

Sa nekoliko meseci zaostatka u odnosu na konkurenciju, kompanija Sony konačno je izbacila svoj flegšip za narednih nekoliko meseci. Od premijere Z serije telefona, navikli smo da se novi modeli pojavljuju u nepredvidljivim razmacima i gušćim intervalima u odnosu na kompetitore, što se ekstremno ne dopada kupcima koji žele da njihovo skupo plaćeno „najbolje” ostane najbolje u sledećih godinu dana. Slične fore je obilno praktikovao i HTC, koji deli Sonijevu zlu sudbinu u mobilnoj areni. Poenta je da mušterijama koje keširaju za telefon od 700 evra ne treba nakon 5 meseci nuditi jači model koji prethodni baca u drugi plan, jer vam se ta mušterija sledeće godine neće vratiti.

Osam meseci nakon Xperie Z3, Sony izbacuje Xperia Z3+, aparat koji s razlogom ne nosi oznaku Z4, jer je osim čipseta i prednje kamere malo toga menjano i nadograđeno. Izgled Z4 je i dalje elegantan, a telefon je urađen od premijum materijala i ispunjava sertifikat IP68 (otpornost na prašinu i polusatno uranjanje u vodu dubine 1,5 m). Velika ergonomska prednost u odnosu na prethodni model je odsustvo čepića preko microUSB porta, što je karaktersika koju deli sa modelom Xperia M4 Aqua koga smo prikazali u prošlom broju. Loša strana zaptivenog dizajna je nemogućnost korisničkog menjanja baterije, što nikada nije dobro kod telefona sa Android operativnim sistemom (najjača „zaglupljivanja” sistema tradicionalno se rešavaju vađenjem i ponovnim stavljanjem baterije).

Najveća novina u odnosu na osnovni Z3 nalazi se ispod haube – umesto Qualcomm Snapdragona 801, overklokovane osamstotke koja je poslužila kao prelazni model čipseta, Z3+ pogoni moćni Snapdragon 810, zver od čipseta čija sklonost da se pregreva će vas vratiti u slavne dane telefona sa Tegrom 3 (HTC One X, ja sam ga imao i crkao je usled pregrevanja nakon godinu dana). Novina je i LTE modul kategorije 6 koji omogućava teorijske brzine do 300 Mbps, što će vam značiti ako često skidate Blu-ray imidže dok čekate metro u Tokiju ili Seulu. Korisna novost je i poboljšana prednja kamera, sa 2 Mpx skočila na 5,1 Mpx, dok je zadnja ostala ista. Ekran je ostao potpuno isti kao kod Z trojke.

Da bi telefon bio pola milimetra tanji od prethodnog, dizajneri su ubacili nešto slabiju bateriju – 2930 mAh umesto 3100 mAh možda ne zvuči kao veliki „daun”, ali usled jačeg procesora, imaćete manju relativnu autonomiju.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Sony Xperia Z3+
Šta mislite o ovom tekstu?
Lenovo A5000
Sony Xperia Z4 Tablet
Huawei P8 i P8 Lite
Alcatel One Touch Idol 3
Microsoft Health
DiskDigger Pro
Office Lens
Classnote
SnapTube
Moovit
Fragment
Google Spotlight Stories
Portal
Salient Eye
Tapet – Infinite Wallpapers

Operativni sistem:
Android 5.0
Dimenzije:
146 x 72 x 6,9 mm / 144 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 810 čipset (Quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 + Quad-core 2 GHz Cortex-A57 CPU + Adreno 430 GPU), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, 5,2” IPS LCD (1920 x 1080, 424 ppi), Bluetooth v4.0 A2DP LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/Direct/DLNA/hotspot, NFC, IC, quad-band GSM/HSDPA/LTE, microUSB, nanoSIM, Li-Ion baterija 2930 mAh
Proizvođač:
Sony
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera