INTERNET<>
112015<><>

SBB hotspot kućna mreža

Jednom se poveži i drugi su ti na mreži

Vaš kućni ruter preko noći je postao javna Wi-Fi pristupna tačka za preko 100.000 ljudi sa dozvolom pristupa... Uzbuđeni?

Kompanija SBB pretvorila je kućne rutere svojim privatnim korisnicima u javne Wi-Fi hotspotove koje mogu da koriste svi registrovani preko Moj SBB portala. Na tim lokacijama pruža se (nekome) besplatan internet i automatsko povezivanje širom Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Od 15. oktobra svaki SBB kućni ruter, sem primarne identifikacije Wi-Fi uređaja (SSID), emituje još jedan SSID pod nazivom „UniFi”. SBB korisnici koji imaju uslugu postpejd interneta ili Total TV-a ili Beogrida moći će besplatno da koriste UniFi bilo kojeg drugog (privatnog) korisnika, na bilo kojoj lokaciji. Od 2. novembra oni koji nisu SBB korisnici moći će da kupe pristup po cenovniku koji u vreme pisanja teksta nije poznat. Za UniFi internet kanal odvojeno je dodatnih 10 Mbit/s. Javna UniFi mreža inače postoji više od godinu dana, može se naći u restoranima, kafićima, drugim javnim objektima i do 2. novembra je besplatna. Ovih lokacija ima mnogo, samo u Beogradu ih je preko 600 (preko tri hiljade u regionu) i sve su označene na mapi na zvaničnom sajtu. Njima se sada dodaju i svi privatni korisnici. To znači da je u dobro pokrivenim delovima grada moguće ići ulicom i neprekidno imati brz internet pristup, uređaj sam sa jednog rutera prelazi na drugi.

Ova praksa se već koristi u svetu. Navešćemo primer Britanskog telekoma (BT) koji ima preko 6 miliona Wi-Fi pristupnih mesta, ponajviše zahvaljujući tome što njihovi BT Home Hub kućni ruteri pružaju i hotspot. Poslovni model je isti, besplatan pristup za BT korisnike dok ostali kupuju vaučere (na sat, dan, sedmicu, mesec). Američki Comcast uveo je sličnu uslugu (Xfinity) prošle godine, ali je bio tužen od strane korisnika.

Zanimljivo je da se SBB odlučio na ovaj potez ne samo bez traženja saglasnosti korisnika, već i – bez njihovog obaveštavanja (bar ne do novembra, ni kroz liflete uz mesečne račune). Informacija se pojavila na sajtu, a tek ozbiljnijom pretragom može da se vidi da su od 1. oktobra promenjeni Opšti uslovi ugovora svih korisnika. Sestrinska kompanija Telemach u Sloveniji je u oktobru poslala dopis svim svojim korisnicima o uvođenju UniFi usluge (građani Slovenije osetljivi su u vezi sa svojim potrošačkim pravima i imaju dobre organizacije koje se bave zaštitom potrošača).

Ideja je teoretski dobra, i mogla bi da bude win-win: korisnik dobija nove pristupne tačke sa brzim internetom (ne mora da koristi mobilni internet), dok SBB na postojećoj infrastrukturi, bez uloženog dinara, može da prodaje internet pristup svima ostalima. Postaje najveći Wi-Fi provajder u zemlji preko noći; za razliku od drugih Wi-Fi provajdera (WISP) ne plaća licencu RATEL-u jer su uređaji male snage.

UniFi korisnik može da pristupi internetu velikom brzinom sa jako puno lokacija koje nisu samo u istom gradu, već i u drugoj državi. United Grupa, koja je vlasnik SBB-a, istovetnu UniFi mrežu pušta u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Ako imate SBB i u posetu vam dolazi neko ko takođe ima UniFi, ne mora da traži Wi-Fi šifru za svoj uređaj, već automatski koristi vašu lokalnu UniFi vezu.

Ova opcija slična je po ideji WiFi Sense aplikaciji u Windowsu 10 – podrazumevano je aktivna, i služi da podeli parametre za Wi-Fi konekciju sa celim vašim imenikom (vaš prijatelj dobija internet pristup na svim mestima gde i vi imate, a i vi dobijate njegov).

Novi softver

SBB je daljinski flešovao novi firmware i UniFi mreža pojavila se korisnicima koji imaju „Home Gateway” Cisco rutere različitih oznaka (EPC3928s, DCP3925, itd.), bez obzira na to da li pristupaju internetu žično ili bežično (Wi-Fi) preko Home Gateway uređaja. Novi firmware maksimalno pojačava snagu rutera. Ako se ruteru isključi Wireless interface – UniFi je i dalje aktivan!

Vaš uređaj postaje otvoren svima, dok UniFi saobraćaj ide „posebnim kanalom”. Neće uticati direktno na brzinu vašeg interneta, već indirektno – kroz dodatno zagušenje već prezagušenog etra: puno rutera jedan blizu drugog, na standardu IEEE 802.11 i frekvenciji 2,4 GHz, zauzeti svi kanali, interferencija, ometanje, opadanje brzine i kvaliteta signala. UniFi mreža radiće na istom Wi-Fi kanalu kao i primarna mreža; ako je zgrada u pitanju, pojaviće se dvostruko više mreža i etar će biti dodatno zagušen, što utiče i na Wi-Fi performanse i onih koji nemaju nikakve veze sa SBB-om. Ako je već slab signal, češće će ispadati sa mreže usled opterećenja. Takođe, to će dodatno uticati na opterećenje samih čvorišta, što će pogoršati slabiji kvalitet usluge u pojedinim mestima. Sem toga, sami Cisco Home Gateway ruteri su zapravo jeftini kineski ruteri sa kojima je prijavljeno puno problema, a sada su dodatno opterećeni još jednom mrežom. Što više uređaja se povezuje na isti ruter, njegove performanse i stabilnost su ugroženi.

SBB je objavio da UniFi korisnici nemaju pristup kućnoj mreži korisnika i drugim uređajima na ruteru (računaru, smart TV-u, tabletu, telefonu). IP adresa koju dobija UniFi korisnik se razlikuje.

Kako se povezati?

UniFi mreži mogu da pristupe računari (Windows, Linux, Mac), telefoni (Android, iPhone/iPad, WinPhone, BlackBerry), svaki uređaj koji podržava IEEE 802.1X „authentication mechanism”. Recimo, Windows XP nije moguće povezati. Zbog specifičnog načina povezivanja, potrebno je, recimo za Windows, prethodno ispratiti uputstvo za povezivanje na SBB sajtu (dosta dodatnog podešavanja).

Kad se prvi put nađete na lokaciji sa UniFi signalom, potrebno je povezati se samo jednom; svaki sledeći put, to će biti automatski. Na listi dostupnih mreža bira se „UniFi” i potom unosi korisničko ime i lozinka, što je novost, jer smo do sada navikli da za Wi-Fi povezivanje unosimo samo lozinku.

SBB korisnici

Korisničko ime je email adresa kojom su prijavljeni na portal Moj SBB. Lozinka je ista kao za portal.

Ostali

Username: unifi

Password: unifi

Napominjemo da UniFi mreža postaje komercijalna od 2. novembra, izmene se očekuju upravo u delu za prijavu. Sigurnosni propust: prijavljivanje na portal je sa istim podacima kao i na svaki uređaj. Ko zna ove podatke (ako ih nekome kažete da bi se priključio na mrežu), može sa portala da aktivira nove usluge koje se plaćaju i vidi lične podatke.

Kako se isključiti?

Ko ne želi da njegov uređaj bude i UniFi predajnik potrebno je da pozove SBB kol-centar i zatraži isključenje UniFi mreže na svom uređaju, ali time gubi mogućnost da pristupa UniFi mreži na svim drugim lokacijama, uključujući i javnu UniFi mrežu.

Alternativa je da u SBB poslovnici svoj Home Gateway uređaj zamenite za SBB-ov kablovski modem. U tom slučaju, potrebno je da sami kupite Wi-Fi ruter, što je oko 2500 dinara. Time na vašoj lokaciji neće biti UniFi mreže, a vi ćete moći svuda da joj pristupate. Ovim gubite neke funkcije, poput Video On Demand, snimanja, premotavanja (D3 box uređaji koji se sada montiraju zahtevaju Home Gateway LAN port za vezu jer su Slave).

„Whitelist” rešenje: uključi se da samo klijenti sa MAC liste mogu da koriste UniFi. Tehnički gledano, UniFi je uključen, a praktično – niko ne može da se zakači. Pristupite podešavanjima rutera unosom njegove lokalne IP adrese (obično 192.168.0.1) iz veb pregledača. U podešavanjima ići na Wireless, pa MAC Filter, kao Wireless Interface izabrati UniFi, prva opcija ispod na Enable, a dole na Permit. Ne upiše se ni jedna MAC adresa ako ne želimo da iko može da koristi. Napomena: SBB može samostalno da ažurira firmware Home Gateway rutera; mogu da izbace novu verziju u kojoj ovo neće biti moguće.

Home Gateway ruteri nemaju dva nezavisna Wi-Fi modula, već jedan koji ovom prilikom dele. Ukoliko se na net povezujete isključivo preko kabla, uklanjanjem antenice iz rutera isključuje se sav Wi-Fi signal.

Za one koji žele u „kućnoj radinosti” da eksperimentišu, podsećamo da su ruteri iznajmljeni i vlasništvo SBB-a.

Ograničenja

UniFi kanal pruža brzinu preuzimanja do 10 Mbit/s. Može se istovremeno povezati sa pet različitih uređaja. Spisak povezanih uređaja može se videti na portalu Moj SBB (navodi se naziv proizvođača Wi-Fi modula, a ne naziv uređaja, kao i MAC adresa). Od 2. novembra SBB korisnici će imati „neograničenih” besplatnih 5 GB mesečno u UniFi mreži, gde se 3D GO usluga (pristup TV sadržajima sa računara, tableta, telefona) ne računa u navedenih 5 GB. Kada se potroši 5 GB ulazi se u zonu sporog interneta od svega 64 kbit/s (prilično neupotrebljiv, kakav daju neki mobilni operateri nakon potrošenog paketa). Naravno, biće ponuđeni paketi za dopunu po punoj brzini, namenjeni svima koji žele da koriste UniFi.

Kuća ili UniFi?

Kada je mobilni telefon ili tablet prijavljen i na kućnu SBB mrežu ali i na UniFi, kako će uređaji znati koju mrežu da koriste u stanu ako su isti domet i jačina signala? Niko ne bi želeo da mobilni „skače” sa jedne na drugu mrežu, kad već na SBB mreži ima 50 Mbps, a UniFi ograničen protok manje brzine. Rešenje je „Forget” za UniFi konekciju kod kuće, potom konekcija na kućni SBB ruter, a van kuće se opet konektovati na UniFi.

Ivan OBROVAČKI

 
SBB hotspot kućna mreža
Šta mislite o ovom tekstu?
„Besplatan internet” za treći svet
Nasilje na internetu
WWW vodič

Lična karta
SBB deo je United Grupe koja je preuzela najveće kablovske operatere na području bivše Jugoslavije. Sem SBB-a, to su Telemach operateri u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori, kao i Total TV satelitska televizija. Od aprila ove godine, United grupa prvi put preuzela je i mobilnog operatera (Tušmobil u Sloveniji) sa namerom da postane quad-player u regionu, odnosno da ponudi i mobilnu uslugu (internet, televizija, fiksna i uskoro mobilna telefonija).
Vlasnik United grupe je američki investicioni fond KKR. Zanimljivost: 2013. godine osnovan je KKR Global Institute u kojem je prvi čovek David Petraeus, bivši glavnokomandujući američkih trupa u Avganistanu, nakon čega je postao direktor američke Centralne obaveštajne agencije, što je i dan danas.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera