TEST RUN<>
062017<><>

CorelDRAW Graphics Suite 2017

Inteligentno crtanje

Program CorelDRAW spada u odabrano društvo naslova koji su ostavili važan i snažan trag u računarskoj istoriji. Dugo godina je smatran liderom na polju „dizajnera” vektorske grafike, sve do trenutka kada kompanija koja ga izdaje nije zapala u poslovne probleme, što je lukavo iskoristio drugi gigant u svetu računarske grafike – Adobe, i nametnuo svoj Illustrator za novog kralja u ovom segmentru tržišta. Ipak, CorelDRAW se nije predavao i po tradiciji koja traje još od kraja prošlog milenijuma, svake druge godine smo bili svedoci pojave nove verzije ovog programa. Upravo je zbog toga pojavljivanje verzije 2017 došlo dosta neočekivano, pošto je prethodna verzija X8 predstavljena prošle godine.

Razjasnićemo malu nedoumicu u imenovanju programa, koja često unosi pometnju među neobaveštenim korisnicima. Još od verzije 12 (2004. godina), CorelDRAW nosi zvanični naziv CorelDRAW Graphics Suite, što bi trebalo da aludira na to da je reč o kompletnom sistemu za rad sa računarskom grafikom koji, osim programa za vektorsko crtanje, sadrži još i program PHOTO-PAINT, CorelTRACE, kao i još nekoliko dodatnih alatki. Kurioziteta radi, reči Suite i Graphichs Suite se na ambalaži programa javljaju još od verzije 9, ali nisu bile deo naziva programskog paketa. Naziv CorelDRAW se odnosi isključivo na program za vektorsku grafiku i odavno se ne prodaje kao poseban proizvod.

Instalaciju započinjemo putem launchera veličine dva megabajta, koji putem interneta preuzima verziju aplikacije adekvatnu detektovanom operativnom sistemu. Postoje i „pune” instalacije u obliku ISO fajlova, ali je glavna prednost online instalatora to što preuzima najnoviju varijantu programa u kojoj su ispravljeni uočeni nedostaci. Corel je poznat po tome što prve verzije njegovih programa često imaju dosta bagova. Ista stvar se ponovila i sa ovim paketom, u kome je uočen veći broj ozbiljnih propusta, pa se vrlo brzo nakon izlaska na tržište pojavio i prvi paket sa ispravkama grešaka.

Devetnaesti put

CorelDRAW Graphics Suite 2017 u sebi sadrži sledeće programe: CorelDRAW 2017 – instrument za crtanje vektorske grafike, PHOTO-PAINT 2017 – alatka za obradu rasterskih sadržaja, CONNECT 2017 – program za pretraživanje grafičkih fajlova, Font Manager 2017 – pretraživanje fontova, PowerTRACE 2017 – instrument za vektorizaciju rasterskih crteža i CAPTURE 2017 – snimanje sadržaja ekrana.

Zanimljivo je da je kao deo ovog paketa prvobitno najavljen i program pod nazivom Website Creator, ali je posle toga volšebno iščezao i pojavio se kao opcioni dodatak za koji treba doplatiti 200 dolara.

Njegovo veličanstvo CorelDRAW

Pošto je CorelDRAW srce i duša celog paketa, red je da mu posvetimo najveći deo ovog pregleda. Jedna od najvažnijih novosti se definitivno odnosi na dodavanje alatke pod nazivom LiveSketch. Koliko god da crtanje uz pomoć računara ima svoje prednosti, neki aspekti kreiranja ilustracija rukom umetnika su i dalje neprevaziđeni. I do sada je bilo dosta pokušaja da se na neki način izvrši fuzija između tradicionalnog, ručnog i savremenog, digitalnog pristupa kreiranju vektorskih sadržaja, ali teško možemo da izdvojimo neki zaista uspešan primer. Zahvaljujući omasovljenju tehnologije ekrana osetljivih na dodir, danas smo u situaciji da klasičnom desktop pristupu damo novu dimenziju rada koji simulira crtanje po papiru. Ljudi u Corelu su zaključili da je pravo vreme da se iskoriste tehnološke mogućnosti i od sada u okviru palete standardnih alatki imamo i LiveSketch.

Napokon se neko dosetio da je za poboljšanje rezultata crtanja moguće koristiti algoritme veštačke inteligencije i mašinskog obučavanja, odnosno neuronskih mreža, pa tako novi CorelDRAW može da se vremenom prilagođava navikama crtača. Sada program sa velikim stepenom tačnosti može da predvidi oblik nacrtane linije i doda joj atribute koje je korisnik programa ranije upotrebljavao. Nemoguće je rečima ukratko opisati dublju funkcionalnost alatke LiveSketch, to se može osetiti jedino kroz praktičan rad. Ovaj instrument poseduje opciju za zadavanje vremenskog intervala, nakon kojega se nacrtana linija pretvara u vektorski oblik, kao i mogućnost da odredimo da li će ta linija biti kreirana kao nova linija ili će biti iskorišćena za redefinisanje postojećeg oblika. Nismo imali mogućnost da isprobamo kako LiveSketch funkcioniše uz pomoć stylusa na monitorima osetljivim na dodir, ali sudeći po komentarima onih koji su to uradili, reč je o nečemu što će uveliko uticati na budući razvoj programa ove vrste.

Novi CorelDRAW podržava i zanimljiv hardverski dodatak pod nazivom Microsoft Surface Dial, koji mnogi profesionalci ocenjuju kao stvar koja značajno povećava produktivnost. Reč je o napravi koja se na računar priključuje putem Bluetooth interfejsa i koristi se tako što se slično potenciometru jednostavno okreće u levu ili u desnu stranu i pri tome prepoznaje pritisak i klik na gornju površinu uređaja. Moguće ga je postaviti na radni sto ili direktno na displej, pri čemu može da obavlja mnoštvo različitih funkcija. Kada smo već kod displeja, program nudi podršku za simultani rad na više monitora sa najnovijim Ultra HD rezolucijama do 5K .

Sledeća važna novost se odnosi na uvođenje vidljivijih pomoćnih elemenata za manipulaciju nad vektorskim objektima. Svi oni koji su imali priliku da rade sa kompleksnijim projektima znaju da u slučaju postojanja mnoštva preklapajućih linija i obojenih pozadina može doći do smanjivanja vidljivosti čvorova i ručica za manipulaciju nad objektima. Čvorovi sada imaju svojstva koja se mogu menjati, što omogućava lako prepoznavanje upravljačkih elemenata sa različitim funkcijama. U slučaju da im je vidljivost smanjena zbog sličnosti sa bojom pozadine, jednostavno promenite njihovu boju u željenu nijansu.

Nova verzija donosi i unapređeni instrument za popunjavanje objekata sa raznoraznim vrstama gradijenata. Moguće je popunjavanje uz pomoć vektorskih i bitmapiranih oblika, kao i podešavanje transparentnosti. Poboljšana je i alatka pod nazivom Knife Tool, čija je funkcija da izvodi isecanje objekata ili celih grupa objekata. Zahvaljujući novim opcijama, omogućeno je postizanje zanimljivih efekata, recimo, jednostavno kreiranje višebojnih natpisa koje se postiže isecanjem teksta na delove. Tu je i nova mogućnost kopiranja segmenata krivih linija, koje se sada mogu višestruko upotrebljavati u okviru projekta.

Corel je odlučio da poboljša instrumente za izbor fontova. Rezultat je panel koji sadrži mogućnost pregleda svih varijanti u okviru područja na dnu dijaloga i koji je prvi put viđen u prošloj verziji. Dodatnim podešavanjima u okviru ove alatke može da se izvrši filtriranje liste fontova po određenom kriterijumu. Na primer, možemo birati između prikaza TrueType ili OpenType tehnologije, širine i „masnoće” fontova, stila prikaza (dekoracija, simboli, serif, sans serif...), fontova koji pripadaju određenom pismu (recimo, moguće je selektovati samo one fontove koji podržavaju ćirilicu), kao i izvršiti selekciju OpenType fontova po nekom od kriterijuma podržanih skupova znakova (na primer, podrška ligaturama ili brojevima sa razlomcima). Iz svega navedenog vidi se da je u pitanju vrlo moćna alatka koja umnogome pojednostavljuje traženje potrebnih fontova. Danas su QR kodovi veoma popularan način da se prezentuje URL ili adresa elektronske pošte. Uz već postojeću podršku za generisanje bar kodova, imamo na raspolaganju i generator QR koda koji je veoma jednostavan za upotrebu.

Novi korisnički interfejs

Korisnički interfejs je pretrpeo velike izmene i sada svako može da izabere raspored elemenata koji odgovara njegovim potrebama. Možemo da biramo, na primer, od lite varijante koja uvećava radni prostor na ekranu, preko izgleda karakterističnog za ranije verzije, pa sve do radnog okruženja koje podseća na Adobe Illustrator. Osim toga, postoji režim rada prilagođen Windowsu 10 i ekranima osetljivim na dodir, što je logičan izbor prilikom korišćenja alatke LiveSketch.

S obzirom na činjenicu da se tradicionalni korisnici programa dosta teško privikavaju na novine u radu, podržana je i funkcija importovanja radnih okruženja iz verzija X6, X7 i X8. Treba takođe reći da nova verzija nudi mogućnost DPI skaliranja korisničkog interfejsa. To znači da u zavisnosti od gustine tačaka na ekranu možemo odrediti veličinu upravljačkih elemenata preko podešavanja iz menija Options. Ovo se odnosi na sve podržane režime, mada je posebno zanimljivo kada se radi sa touch korisničkim interfejsom. Pomenućemo i (više dekorativnu) funkciju određivanja boje naslovne linije osnovnog prozora, kao i boje pozadine radnog područja ekrana. Mnogo bolje bi bilo da ovo podešavanje može da se izvede za svaki posebni radni list, ali šta je, tu je. U slučaju da koristimo računare tipa 2-u-1 (laptop sa funkcijom tableta), postoji mogućnost promene interfejsa u zavisnosti od trenutno izabranog režima rada.

Još jedno značajno poboljšanje koje se ne može primetiti u opcijama korisničkog interfejsa odnosi se na optimizaciju rada na sistemima sa većim brojem procesorskih jezgara. Po svemu sudeći, ovo unapređenje će se posebno osetiti na sistemima baziranim na AMD Ryzen familiji procesora, kojima po dosadašnjim testovima odgovaraju aplikacije koje se oslanjaju na upotrebu što većeg broja jezgara.

Iznenađenje ili razočaranje?

Prilikom opisa prethodne verzije CorelDRAW-a, pisali smo da ne postoji veliki broj noviteta koji bi opravdali novu verziju programa. Ako izuzmemo velike promene korisničkog interfejsa, jedina zaista velika funkcionalna novost verzije 2017 se odnosi na uvođenje alatke LiveSketch. Ostatak novotarija ponovo nije na zadovoljavajućem nivou. Ovo je, nažalost, postalo simptomatično za sve velike softverske naslove koji su definitivno škrti kada su u pitanju noviteti. Upravo iz tog razloga ne možemo biti prestrogi prema Corelu, jer se i ostali izdavači ponašaju slično.

Imali smo nameru da napišemo i nekoliko redova o drugim programima iz paketa, prvenstveno o aplikaciji za rad sa bitmapiranim fajlovima, ali smo bili neprijatno iznenađeni činjenicom da Corel nije napravio bukvalno nijedan dodatak u odnosu na prethodnu verziju (ili takvi dodaci bar nisu zvanično predstavljeni). Kao i CorelDRAW, PHOTO-PAINT je dobio prerađeni korisnički interfejs, koji u jednoj od svojih varijanti nudi režim kompatibilnosti sa Photoshopom. Iako je ta transformacija, konceptualno, dobrim delom obavljena solidno, primetili smo da pozivanje pojedinih Photoshop prečica putem tastature ne daje očekivane rezultate, što značajno obesmišljava celu priču o radnom okruženju koje bi pomoglo korisnicima najpoznatijeg grafičkog programa na svetu da pređu na Corelovu platformu. Doduše, postoji način da ručno promenimo sve prečice, ali je to mukotrpan i nepotreban posao.

• • •

Da li je CorelDRAW Graphics Suite dobar alat? Definitivno jeste! Reč je o programskom paketu velikih mogućnosti koji u rukama iskusnog korisnika može da stvori sjajne kreacije. Njegov glavni problem je u tome što nije jedini dobar alat na tržištu. Cena paketa iznosi nepunih 700 evra, dok upgrade sa ranije verzije iznosi nešto manje od 350 evra. Isto tako, postoji mogućnost pretplate na mesečnom nivou koja košta 35 evra ili na godišnjem nivou za 240 evra. Tu dolazimo do vrlo važnog momenta vezanog za odnos cena i mogućnosti koje nude Corel i Adobe, a koji je ipak na strani Adobea. Upravo će to biti razlog zbog kojeg će mnogi profesionalni korisnici preferirati konkurentske proizvode. Nije najjasnije zašto je Corel sa ovom verzijom poremetio ritam izdavanja novih verzija programa nakon toliko godina, ali je sasvim jasno da bi sa drugačijom politikom cena imao i mnogo bolji plasman na tržištu.

Igor S. RUŽIĆ

 
CorelDRAW Graphics Suite 2017
Šta mislite o ovom tekstu?
Bitwig Studio 2
ABBYY Fine Reader 14
AMIDuOS 2.0.8 Pro
Kiwi for Gmail 2.0
Wire 2.12
Unigine Superposition Benchmark 2017
aTube Catcher 3.8
Etcher
Trojan Killer Portable 2.0.10
WebDrive 1.7
PC Info 3.0.3
Omnicode Snatch 0.91b
HD Video Converter Factory 10
PortraitPro Body
AstroGif 0.3.0
Cerebro 0.2.8
Image Picker 1.9.5
Ears Audio Toolkit 1.2.7
FileFriend 1.3.3
My Computer Manager 4.1.6
LandscapePro 2.1.1

Tip:
vektorska obrada
Potrebno:
Windows
Veličina:
2,5 MB (installer), 1,5 GB na HD-u
Cena:
699 evra, proba 15 dana
Adresa:
corel .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera