TEST RUN<>
052017<><>

Windows 10 Creators Update

Najsadržajnija Desetka do sada

Nazivaju ga špijunskom alatkom, poluproizvodom, epohalnim promašajem... Neka od istraživanja tržišta čak idu u prilog iznesenim mišljenjima. Iako korisnici i dalje preferiraju Sedmicu, u Microsoftu ne odustaju od svoje vizije budućnosti. Obećali su da će Desetka u redovnim vremenskim intervalima biti osvežavana i da će samo nastaviti da raste i evoluira. Treći takav update je pred nama i čini nam se da je autorski tim ovog puta dobrano zasukao rukave, jer broj novina i poboljšanja izgleda kao lista za mesečnu kupovinu.

I za update ima update

Zanimljivo je da kroz nadogradnju Creators Microsoft donekle promenio način na koji će korisnici u budućnosti dolaziti do novina i „zakrpa”. Pre svega, „aktivne sate” je sada moguće dodatno proširiti i „razvući ih” čak na 18 sati. Po preuzimanju datoteka dobićete izbor da restartovanje računara i apliciranje promena obavite odmah, zakažete update u vreme koje vama odgovara ili da sve odložite na određeni period. Naime, akcija može da se prolongira do sedam dana i u tom periodu neće se desiti situacija da usred nekog važnog posla budete primorani da sve ostavite jer će vas Windows staviti pred svršen čin i obaviti restart računara.

Čitav pokretački engine je tweakovan i objedinjen pod imenom Unified Update Platform. Platforma je sada ista i za desktop i za mobilne uređaje. Ima još jednu lepu osobinu – da prilikom preuzimanja velikih „zakrpa” više nije potrebno downloadovati čitav image, već samo izmene. Zbog toga, updateovi su sada manji za gotovo 35 procenata, što rezultuje znatno bržim preuzimanjem i postavljanjem u rad. Kad smo već kod brzine, treba napomenuti i to da se sistem provere obavlja nešto brže nego ranije.

Start meni nastavlja da raste

Izmene možda nisu epohalne, ali obradovaće one koji vole da ostvare kontrolu nad načinom prikazivanja sadržaja. Najvažnija stvar je što se iz Start menija sada može u potpunosti ukloniti lista instaliranih aplikacija. Na taj način ostaju vam samo „žive pločice”, ali i mogućnost da se preko ikonice All apps na ekranu izlistaju svi dostupni programi. Funkcija Search je aktivna po defaultu, tako da ako po otvaranju Start menija počnete nešto da kuckate, automatski će se pojaviti filtrirani spisak aplikacija koji odgovara ukucanoj frazi ili njenom delu. Obratite pažnju na to da Creators Update ne uklanja listu aplikacija po svojoj instalaciji, već je opciju potrebno aktivirati ručno. Otvorite sekciju Settings, idite u Background i potom izaberite Start. Opciju Show app list in Start menu (druga odozgo) postavite na Off i na konju ste.

Sledeća stvar podsetila nas je na organizaciju sadržaja na mobilnim telefonima. Naime, „žive pločice” je moguće „udruživati” tako što ćete privući jednu drugoj. To će rezultovati kreiranjem svojevrsnog foldera koji u Start meniju pokazuje ikonice svih programa koji se u njemu nalaze. Nažalost, imenovanje foldera je iz nekog razloga izostalo, ali mu zato možete menjati veličinu, baš kao da se radi o klasičnoj „živoj pločici”.

Još oštriji Edge

Nakon što je prošlog puta dobio mogućnost rada sa plug-inovima i omogućio snimanje preuzimanih datoteka u direktorijum po želji, Edge nastavlja da se pojačava funkcijama. Najvidljivija izmena tiče se „pomeranja tabova u stranu”, odnosno snimanja radne sesije na krajnje neuobičajen način. Obratite pažnju na to da se u levom gornjem uglu radnog prozora nalaze dve nove ikonice – Tabs you’ve set aside i Set these tabs aside. Ukoliko kliknete na ovu drugu, svi aktivni tabovi biće „pomereni u stranu” – van ekrana i sačuvani za kasnije. To će rezultovati momentalnim oslobađanjem radnog prostora, na kojem će sada biti vidljiv samo jedan, novi tab. Šta se dešava ako ekran ponovo natrpate tabovima i sada njih poželite da sačuvate? Klikom na dugmence Set these tabs aside, oni će se smestiti na svojevrsnu history listu grupisanih tabova. Odatle ih „vadite” po želji, čak i po restartovanju Edgea. Da stvar bude još lepša, možete da birate koji će se tabovi vratiti na ekran, pa čak je dozvoljeno kombinovati tabove iz različitih sesija. Iz sačuvanih sesija moguće je po sopstvenom nahođenju obaviti izbacivanje pojedinačnih tabova, a downside je što ova opcija ne može da se deaktivira. Manipulacija tabovima na ovaj način dobro se odražava i na hardverske resurse, jer se sadržaj tabova „prazni”, a materijal ponovo učitava tek kada se obavi njihovo vraćanje na radni ekran.

Edge donosi i lakše sticanje uvida u sadržaj otvorenih tabova preko opcije Show tabs preview. Ovo može odavno da se uradi i ručno, tako što pokazivač miša „parkirate” iznad željenog taba, nakon čega se na ekranu pojavljuje sićušni preview prikaz. Nova opcija donosi automatizaciju posla i možete da je posmatrate kao ’Alt+Tab’ komplement za tabove. Opciji se pristupa preko strelice smeštene iza liste tabova, a akcija rezultuje otvaranjem komandne trake iznad adresne linije u kojoj su smešteni preview prikazi svake otvorene stranice.

Iz Microsoftovog internet pregledača sada je moguće čitati elektronske knjige, kojima se pristupa preko sekcije Hub. Save dijalog je takođe doživeo promenu pa su sada tasteri Save i Save As grupisani kako bi se napravilo mesta za opciju Run. Ukoliko pri preuzimanju izvršne datoteke odaberete baš Run, materijal se neće snimiti na hard-disku (osim u privremenom direktorijumu) i biće automatski pokrenut. Generalku je doživeo i engine za prikaz strimovanog 4K sadržaja, tako da je Edge u ovom momentu jedini browser koji podržava gledanje video-klipova sa servisa Netflix u UHD rezoluciji. Konačno, tu je i novi Web Payments API, namenjen online plaćanju.

Noćna lampa

O programima koji automatski obavljaju podešavanje topline boja na monitoru u zavisnosti od doba dana, pisali smo (i pišemo) često. Čak su i zaposleni u Microsoftu prepoznali benefite ovakvog dodatka (uklanja neugodno „plavo” svetlo), tako da je on sada sastavni deo Windowsa. Opcija se zove Night light i smeštena je u sekciji Display, menija Settings. Nije aktivna po defaultu i postoji nekoliko načina da njeno funkcionisanje prilagodite vašim potrebama.

Nažalost, autori nisu predvideli mogućnost postepenog tweakovanja prikaza, tako da se efekat aplicira isključivo u as is obliku. Putem naročitog klizača birate toplinu boja, a potom i vremenski interval u kojem će Night light biti aktivan. Ukoliko vam je uključen servis Location, program će funkciju automatski aktivirati po zalasku sunca i držati je sve do njegovog izlaska. Alternativno, možete ručno da unesete vrednosti (u satima i minutima) kada će se Night light (de)aktivirati. Naravno, u bilo kom momentu možete da posegnete za komandnim dugmetom Turn on/off now i sami uključite/isključite efekat.

Igrački perkovi

Ako tokom igranja volite da se eksponirate ili pravite važni, Creators Update donosi prekomponovani servis Beam za „odašiljanje” materijala u online svet (pogledajte sadržaj adrese beam.pro). Pozivate ga preko Game bara (’Win+G’) i bez ikakve dodatne alatke bićete u mogućnosti da obavite broadcasting materijala „u etar”. Iz sistemskih podešavanja birate kvalitet audio-komponente, da li će eho automatski da se eliminiše, jačinu sistemskog i zvuka sa mikrofona i tome slično. Međutim, sledeća stvar će mnogo više obradovati prosečne igrače, naročito one sa nešto slabijim mašinama. Naime, obratite pažnju na famozni režim rada po imenu Game Mode, koji je smešten u sekciji Gaming, menija Settings. Kada je aktivan, svi dostupni procesorski i grafički resursi usmeravaju se na igranje i omogućavaju vam boostovanje performansi i izvlačenje poslednjeg atoma snage iz dostupnog hardvera. Aktiviranje servisa u sistemskim podešavanjima nije dovoljno da bi on proradio, tako da ćete iz svake igre morati da pozovete Game bar i iz menija sa podešavanjima „štiklirate” opciju Game Mode.

Game Mode nije ograničen na naslove iz Windows prodavnice i može da se koristi i sa starijim igrama. Kolika je njegova upotrebna vrednost, tek ostaje da se vidi, jer za kratko vreme testiranja nismo uspeli da donesemo validne zaključke. Ideja je dobra, ali nam se čini da je njena implementacija „na terenu” nešto što stoji na klimavim nogama. Videćemo...

Paint je mrtav, živeo Paint!

Možda nećete poverovati, ali Microsoft je konačno rešio da Paint pošalje u zasluženu penziju. Baš kao i u slučaju Internet Explorera, koga je zamenio Edge, ali su nastavili da koegzistiraju, on će i dalje biti prisutan, jedino će se korisnici upućivati na novu, 64-bitnu aplikaciju.

Paint 3D je nešto sasvim novo i teško nam je da ga nazovemo naslednikom originalne aplikacije. Pre svega, u pitanju je ostvarenje koje je deo takozvane univerzalne Windows platforme, od koje je pozajmio i upravljački interfejs. Program je namenjen za crtanje i slikanje, ne toliko za obradu fotografija. Kao što iz naziva možete da zaključite, glavni feature je podrška za rad sa 3D objektima, koji mogu da se ubacuju i na dvodimenzionalne scene. Pored osnovnih geometrijskih modela, na raspolaganju su i 3D modeli ljudskog tela, ribe, psa i mačke, a postoji i mogućnost da od svojeručno nacrtanog poligona izradite 3D objekat.

Tu su i stikeri, u vidu jednostavnih objekata, tekstura, emotikona, mogućnost ubacivanja 2D i 3D teksta, ali i mnoštvo alatki za crtanje – na primer, imamo flomastere, voštane bojice, olovku, penkalo, patent-olovku, četkicu, sprej... Dozvoljeno je menjati im veličinu vrha, određivati intenzitet providnosti i tako dalje.

Sigurnije nego ikad

Mnogi korisnici su se bunili što im se Windows meša u izbor softvera za zaštitu od malicioznih sadržaja. Zbog toga nisu bili u prilici da iskuse da je Windows Defender izrastao u moćnu alatku za odbranu. Redovno je updateovan i održavan, a jedna od većih mana mu je bila to što nije nudio manevarski prostor za pristupanje svojim resursima.

Windows Defender je prerastao u Security Center, iz kojeg se na znatno lakši način pristupa podešavanjima i naročitim sekcijama, odnosno slojevima zaštite. Sve je na dohvat ruke i veoma pregledno, a među podešavanjima se nalazi i jedna veoma korisna alatka – Fresh start. Preko nje se dolazi do sveže instalacije Prozora, koja uključuje sve do tada izdate „zakrpe” i dodatke, i to bez potrebe za preuzimanjem ISO „slika” operativnog sistema, njihovog prebacivanja na USB i ostalih marifetluka.

Postoji li privatnost?

Još veća dreka nego za rad sa antivirusnim paketima podigla se oko osobine Desetke da svojim tvorcima mirno i iz pozadine šalje telemetrijske podatke o korišćenju OS-a i korisnikovim navikama. Za sam kraj ostavili smo kratk komentar o poboljšanjima u ovom segmentu, ako se uopšte tako mogu nazvati.

Primetićete da se u sekciji Privacy, menija Settings, broj opcija sa kojima se radi na ograničavanju slanja podataka smanjio. To ne znači da ih je Microsoft „zakopao” još dublje (bar se nadamo), već da je sve prilagođeno smanjenom obimu nadgledanih segmenata. Ukoliko odete u sekciju Feedback & Diagnostics (u istom meniju), primetićete da sada postoje samo dva radna programa pomoću kojih se Microsoftu dostavljaju podaci o korišćenju – Basic i Full. Program Enhanced je odstranjen, a iz Microsofta tvrde da je broj informacija koje program Basic „šalje kući” drastično redukovan.

Valja pomenuti i novi Privacy Dashboard, koji predstavlja svojevrsni sabirni centar u koji se podaci šalju. Ovde se nalazi gomila podataka o posećenim stranicama, ukucanim frazama u pretraživaču, informacije o posećenim lokacijama, programu Microsoft Health, Cortani... Povremeno ga posetite i obrišite akumulirane informacije. Problem je jedino u tome što je u pitanju online servis koji zahteva da otvorite pregledač (account.microsoft.com/privacy), logujete se... Ipak, više bismo voleli da se sve ovo nalazi na jednoj strani, u okviru samog Windowsa, da nosi naziv Privacy i da se jednom za svagda stavi tačka na celu priču.

• • •

Priča o novoj, velikoj nadogradnji Desetke ovde se ne završava. Novina ima još, pogotovo kada su aplikacije u pitanju, ali i tweakovi „ispod haube” koji nisu vidljivi „na prvu loptu”. O njima ćemo još pisati. U svakom slučaju, čini nam se da Microsoft sa Windowsom 10 ide u pravom smeru i, iako još uvek ima prostora za kritike, ogromna količina truda koja se ulaže kako bi se korisnicima ponudio još bolji operativni sistem, vidljiva je na svakom koraku. Ako updateovi ovakvih razmera zaista budu nastavili da stižu u periodu koji je pred nama, predviđamo da će gigant iz Redmonda povratiti deo vere u svoj najvažniji proizvod.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Creators Update
Šta mislite o ovom tekstu?
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera