Reč koktel je nastala od spoja dve reči engleskog porekla – „cock” (petao) i „tail” (rep). Poznato je da su se pića mešala još u 15. veku, ali prvi zvanično priznati kokteli su se pojavili 1862. godine, kada je objavljena knjiga „Vodič za barmene” Džerija Tomasa. On je ujedno i tvorac koktela Martini, u prvo vreme poznatog kao Martinez. Ovaj koktel je vremenom postao zaštitni znak Džejmsa Bonda, zajedno s citatom „Shaken not stirred”, a precizan opis toga kako ga agent 007 tačno pravi naći ćete na adresi www.amctv.com/article?CID=1996-1--0-15-EST.
Svako umetničko delo, a kokteli to zaista jesu, mora da ima priču. Tako na sajtu www.cocktailbar.co.yu/Files/stories.htm postoji priča o nastanku svakog koktela. Najinteresantniju priču možda ima koktel Tequila Sunrise – kažu da je jedan meksički barmen ostao budan celu noć kako bi video izlazak sunca, da bi po toj slici napravio koktel. Ova priča je podjednako legendarna kao i sama tekila, za koju se vezuju mitovi o meskalinu i crvu. Koktel se inače priprema od najmanje dve vrste različitih pića, a sam način pripreme se razlikuje od koktela do koktela, kao i u zavisnosti od čaše u kojoj se on služi: www.cocktailtimes.com/glassware. Važno je samo razlikovati tzv. šot koji se ispija u jednom gutljaju od standardnih koktela u kojima se lagano uživa. Inače, za koktele se često kaže da su afrodizijaci, pa su shodno tome neki od njih dobili „XXX rated” nazive: Sex on the Beach, Sex by the Pool, Blowjob, Screaming Orgasm, Barmens Sperm, Night over Malibu itd: www.cocktail.uk.com/db/viewAllCocktails.asp?page=1&type=8. Zaslužno visoko mesto među linkovima o koktelima ima sajt www.webtender.com sa receptima za preko 6000 koktela i izvanredno osmišljenim pretraživačem u koji možete da upišete sadržaj svih flaša koje imate u kući, a za uzvrat ćete dobiti recepte s mogućim kombinacijama. Ukoliko vam problem predstavljaju egzotična imena koktela ili još egzotičniji sastojci, domaći sajt www.kokteli.com će vam na tečnom srpskom razjasniti ovu temu. Ako vas muči problem toga kako da ukrasite koktel, kratka uputstva naći ćete na linku s provokativnim domenom: www.mygayweb.com/drinks/garnishing. Tu možete da saznate nešto i o veštinama poput onih viđenih u filmu „Koktel” sa Tomom Kruzom – da naučite kako da mešate pića u šejkeru, da izdvojite jedno piće od drugog u istoj čaši ili da koktel zapalite! Ponekad i veličina zaista znači – www.drinkboy.com/Essays/Adjusting%20the%20Volume.html. A prava slava vas čeka kad postignete da vam kokteli svetle u mraku: http://cocktails.about.com/library/weekly/aa102300a.htm. Ono što još preostaje jeste recept jednog koktela, u ovom slučaju Daikirija, omiljenog pića Ernesta Hemingveja: 1 cl šećernog sirupa, 2 cl ceđenog limunovog soka i 4 cl ruma pomešajte u šejkeru sa šest kocki leda, dobro protresite, procedite u „martini” čašu i ukrasite. Živeli! Predrag STANIĆ | | |