INTERNET<>
102004<><>

Kablovski Internet

SBB noviteti

Novi načini tarifiranja i zanimljivosti za igrače

Srpske kablovske mreže odnosno Serbia Broadband (SBB), kao jedini nacionalni kablovski operater u Srbiji prisutan u 29 gradova, pripremio je nekoliko zanimljivih noviteta za svoje trenutne i buduće pretplatnike, zbog čega smo odlučili da posetimo prostorije ove kompanije i popričamo s gospodom Vladanom Aleksićem, menadžerom Internet odeljenja i Nikolom Šijanom, menadžerom info kanala.

Ono za šta smo bili prvenstveno zainteresovani jesu novi tarifni paketi koji odstupaju od pre-paid i post-paid aksioma o kojima smo pisali pre nekoliko meseci i kojima nismo bili preterano zadovoljni, a predstavljaju standardni vid ponude kablovskih operatera – flat-rate. Flat-rate, da podsetimo, omogućava potpuno neograničeno korišćenje Interneta u roku od 30 dana od datuma početka pretplate, a iznos koji plaćate ne menja se ma koliko vi podataka preneli. SBB za sada nudi tri paketa kućnim korisnicima, od 128 Kb/s, 256 Kb/s i 512 Kb/s, koji koštaju 1500, 2970 odnosno 5850 dinara, i tri paketa za nešto zahtevnije korisnike sa brzinom od 1 Mb/s koaksijalnim kablom i 1 Mb/s i 2 Mb/s optičkim. Uz svaki od paketa za izvesnu sumu možete dokupiti i fiksnu IP adresu koja će vam omogućiti da od svog računara napravite Internet server, sa mailom, prezentacijama, chatom i slično. Pre-paid Internet je rezervisan za korisnike koji mnogo ne surfuju, te je jedino njima isplativ i u najjeftinijoj varijanti košta 300 dinara, uz kvotu od 150 MB protoka, dok je TURBO paket ujedno i najveći, košta 4200 dinara, a obezbeđuje vam 2600 megabajta protoka. Za sve pre-paid varijante rezervisana je brzina od 512 Kb/s. Post-paid Internet je prvenstveno određen za velike kompanije , a zagarantovana je brzina 1 Mb/s, uz cenu od 1,65 dinara do 1,05 dinara po megabajtu prenetih podataka, u zavisnosti od količine prenetih podataka. Post-paid pretplatnici u svim varijantama dobijaju i fiksnu IP adresu.

Ono za šta smo još bili izuzetno zainteresovani jeste GamePaket, kao i kanal posvećen igračima odnosno računarima. Game Paket će omogućiti zainteresovanima da, plativši izvesnu novčanu svotu, dobiju kablovski modem, zagarantovanu megabitnu vezu (1 Mb/s) i mogućnost da se igraju na desetak servera koje je SBB već podigao ili će tek podići, i to najpopularnijih igara danas kao što su Battlefield 1942, Battlefield Vietnam, Wolfenstein, Counter Strike, Warcraft 3, Quake i tako dalje. Čitav projekat bi trebalo da zaživi do kraja septembra, što znači da će, dok budete čitali ovaj broj „Sveta kompjutera”, igrači već uveliko odmeravati snage na virtuelnom bojištu i čekati na vaš dolazak.

Igrački kanal je potpuno nova ideja koja se za sada delimično realizuje putem Info kanala ovog mrežnog operatera. Ideja je da se igranje video igara prenese na male ekrane, kako bi svi zainteresovani mogli da posmatraju najnovija ostvarenja igračke industrije, ali i predstavljanje najnovijih hardverskih rešenja. Pored toga, Info kanal već neko vreme prenosi mečeve Counter-Strike turnira u našoj zemlji, te će se ta tradicija preneti i na novootvoreni program. Za sada je nezahvalno prognozirati kada bi ovaj projekat mogao da zaživi, ali je kraj godine objektivno rastojanje, naravno ako se u međuvremenu ne naleti na probleme.

Ono što je pisca ovih redova izuzetno interesovalo jeste kada će se regulisati pitanje loših kablovskih usluga u delu Vračara. Dobili smo čvrsta uverenja da će kompletan posao biti završen krajem oktobra, te da se već dok vi čitate ovaj tekst postavljaju nova čvorišta koja će omogućiti i kablovski Internet, pored toga što će signal kablovske televizije učiniti kvalitetnijim. Sličnu situaciju SBB pokušava da sanira i na još nekoliko lokacija u Beogradu, u istom vremenskom periodu.

SBB za proleće naredne godine sprema veliki broj drugih noviteta o kojima ćemo pisati kada za to dođe vreme, a koji obuhvataju Pay per View, Video on demand, veliki broj novih kablovskih kanala, kompletnu digitalizaciju mreže, širenje infrastrukture u druge gradove Srbije kao što su Čačak, Valjevo, Kraljevo i još mnogo toga drugog.

Milan ĐUKIĆ

 
Kablovski Internet
Šta mislite o ovom tekstu?
ADSL u Beogradu
ISP info
Elektronski mali svet
AstraSat satelitski Internet servis
Internet za gradonačelnike
Virtuelni matičar, al’ zamalo
Gužva na sajtu OI
Pretraživači Interneta
Beograd uživo
Smrt dečjoj pornografiji
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera