IZLOG<>
012006<><>

Međusklopovi od A do Š

„PC interfejsi”; autor i izdavač: Vojo Milanović; obim: 390 stranica

Kada je reč o stručnoj literaturi iz oblasti informatike, uobičajeno je da se pažnja posvećuje temama kao što su programiranje, Web dizajn i baze podataka. Znatno manje pažnje je, međutim, posvećeno hardverskim temama i objašnjenju načina rada pojedinih delova računara i njihovoj primeni u gradnji uređaja. Upravo jedna takva knjiga, zapravo njeno drugo izdanje, može se naći u pojedinim bibliotekama i prodavnicama elektronske opreme i komponenti.

Na nešto manje od 400 stranica autor ove knjige (inače profesor elektrotehničke škole u Lajkovcu) izložio je načine rada, tehničke specifikacije i primere korišćenja interfejsa kao što su paralelni, serijski, game i USB portovi, kao i popularne I2C magistrale. Mali broj tema za ovaj broj strana ukazivao je na to da je svaka od njih temeljno obrađena, u šta smo se i uverili dok smo čitali knjigu.

Za svaki od pomenutih interfejsa su navedene sve potrebne tehničke specifikacije, počev od samog protokola komunikacije, pa do specifikacija električnih osobina uređaja propisanih standardima koji definišu interfejs. Date su električne šeme uređaja koji demonstriraju upotrebu ovih interfejsa i koji se mogu iskoristiti za proveru njihove ispravnosti u računaru, kao i za razvoj drugih uređaja. Velika pažnja je posvećena i izradi softvera za rad sa interfejsima kroz primere programa u Visual Basicu, Qbasicu, Turbo Pascalu, C-u i Delphiju. Listinzi svih programa, potrebne biblioteke, kao i tehnička dokumentacija komponenti koje se koriste u opisanim uređajima dati su na pratećem CD-u.

„PC interfejsi” je knjiga koja će dobro doći svakome ko želi da nauči nešto više o gradnji uređaja kojima se može upravljati pomoću PC-a i predstavlja dobar dodatak ličnoj tehničkoj biblioteci.

Bojan ŽIVKOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Optički kompjuteri

 PRIMENA
Računarske greške

 IZLOG
Međusklopovi od A do Š
Šta mislite o ovom tekstu?
Teorija pre prakse

 SERVIS
Podešavanje memorijskih modula
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera