IZLOG<>
012006<><>

Teorija pre prakse

„Računarske mreže – LAN tehnologije”; autor: Srđan Stanišić; izdavač: Naučna knjiga; obim: 340 stranica

Svrha ove knjige je da pruži čitaocu teorijsku podlogu u vezi sa kompjuterskim mrežama uopšte, sa naglaskom na lokalne mreže (LAN), i zatim praktično uputstvo za realizaciju jednostavne kućne/kancelarijske mreže.

Prva od šest celina knjige objašnjava osnovne termine vezane za mreže i mrežne modele, druga celina bavi se Ethernetom, standardima i opremom vezanom za Ethernet, treća celina tretira malo naprednije teme kao što su bežične i optičke mreže, dok se četvrta bavi aktuelnim protokolima u kompjuterskim mrežama (ono što se popularno naziva familijom protokola TCP/IP).

Peta celina je korak po korak uputstvo za instalaciju mrežnog adaptera (kartice) i podešavanje operativnog sistema za rad u mreži. Uputstvo postoji za DOS, sve verzije Windowsa (dakle i Windows 3.1) i Linux, s tim što u uputstvu za Linux nije objašnjeno konfigurisanje mrežnog interfejsa komandom ifconfig koja postoji na svim distribucijama, nego curses varijantom alata yast2 koja postoji samo na distribuciji Linuxa SuSE, što znatno umanjuje univerzalnost ovog uputstva.

Šesta celina bavi se planiranjem i postavljanjem jednostavne žične i bežične mreže u poslovni prostor, uz uputstva za izbor odgovarajuće opreme i objašnjenja za konfigurisanje u vidu konkretnih primera.

Deo u kojem se detaljno priča o mrežnim modelima, njihovim nivoima (slojevima), protokolima, standardima i raznim drugim stvarima koje spadaju u domen teorije (ili istorije) kompjuterskih mreža po obimu i univerzalnosti informacija daleko prevazilazi nivo potreban za praktični deo ove knjige. Zbog ovih nekoliko stotina stranica „viška”, knjiga se ne može posmatrati samo kao priručnik za realizaciju kućne/kancelarijske mreže – pre bi mogla da posluži kao udžbenik za sticanje solidne teorijske podloge u domenu kompjuterskih mreža.

Marko JOVANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Optički kompjuteri

 PRIMENA
Računarske greške

 IZLOG
Međusklopovi od A do Š
Teorija pre prakse
Šta mislite o ovom tekstu?

 SERVIS
Podešavanje memorijskih modula
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera