INTERNET<>
012006<><>

Osnivanje interesantne e-organizacije

Vikimedija na srpskom

Srpski ogranak Vikimedijine zadužbine peti u svetu

Trećeg decembra prošle godine je pod pokroviteljstvom beogradskog Doma omladine održana Osnivačka skupština organizacije Wikimedia Srbija i Crna Gora, kao peti lokalni ogranak zadužbine Wikimedia u svetu. Zadužbina je inače najpoznatija po projektu Vikipedija – slobodna enciklopedija, čije je izdanje na srpskom (sr.wikipedia.org) sa preko 16.000 članaka među dvadeset najobimnijih.

Ciljeve udruženja smo potražili na samoj osnivačkoj skupštini, to jest kod novoizabranog predsednika Miloša Rančića. Za početak, saznali smo da je Wikimedia Srbije i Crne Gore zapravo nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana čija je svrha da pronađe odgovor na pitanje kako znanje može konačno biti slobodno i na raspolaganju svim ljudskim bićima. Među najbitnijim ciljevima je podrška stvaranju, sakupljanju i umnožavanju ’slobodnog sadržaja’ na neprofitan način, to jest podržavanje ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Centar aktivnosti udruženja jeste nekoliko internacionalnih Vikimedijinih projekata koji se u ovom slučaju odvijaju na srpskom jeziku i za čiji razvoj se koristi softver wiki. U pitanju je računarski programski sistem dostupan putem Interneta, a najpoznatiji primer njegove upotrebe predstavlja enciklopedija Wikipedia. Inače, ovaj softver omogućava korisnicima i pregled i izmenu sadržaja, čime se upravo omogućava stvaranje ’slobodnog sadržaja’.

Vikimedijini projekti

Osim slobodne enciklopedije Vikipedije, Vikimedija SCG trenutno radi na još sedam različitih Internet Viki projekata pod pokroviteljstvom zadužbine, a u planu ima da razvija i druge – sve na srpskom jeziku. Koordinacija svih Viki projekata odvija se pod okriljem „Meta-Viki”, Internet prezentacije koja služi za diskusiju o Vikimedijinoj fondaciji i svim njenim projektima, kao forum za pitanja koordinacije lingvističkih problema u okviru projekata, a i kao mesto gde se odvija razvojni proces MedijaViki softvera. Tu su još i Vikirečnik, projekat za stvaranje slobodnog višejezičkog rečnika na svakom jeziku, sa definicijama, etimologijom i izgovorom reči, Vikicitat, zbirka citata nastala iz projekta Vikipedija i drugih srodnih projekata na srpskom, zatim Vikimedija ostava, projekat koji predstavlja centralno skladište slika, muzičkih i video isečaka koje je moguće koristiti u bilo kom drugom Vikimedijinom projektu. Pored njih postoje i Vikivesti, izvor vesti koje i vi možete da pišete, Vikiknjige, knjige i uputstva koji se nalaze u javnom vlasništvu, i Vikivrste, registar vrsta koji se bavi isključivo sistematizacijom i taksonomijom živih bića. U ovom trenutku Vikivrste imaju ukupno 15.663 strana.

Možda najinteresantniji projekat jeste Viki izvornik, zbirka materijala kojima je isteklo autorsko pravo ili nije ni postojalo, ili je objavljeno pod uslovima GNU-ove Licence za slobodnu dokumentaciju. U prošlom mesecu Viki izvornik je imao ukupno 352 strana na srpskom jeziku, među kojima se nalazio izbor iz srpskih narodnih pesama, poezije i govora, a u velikoj je mogućnosti da nastavi sa sakupljanjem i napreduje, možda kao virtuelno otelotvorenje jednog Vuka Karadžića. U svakom slučaju, ukoliko vas zanima neki od ovih projekata i želite aktivno da se uključite u njihov razvoj, posetite zvanični sajt Vikimedije SCG na adresi scg.vikimedija.org. Možda ćete smatrati da je Vikimedija koristan projekat i poželeti da uzmete učešća u radu na programu Vikimedije Srbije i Crne Gore u tekućoj godini.

Iris MILJKOVIĆ

 
Osnivanje interesantne e-organizacije
Šta mislite o ovom tekstu?
Analiza Web pristupa
Projekti
Predavanje u Zagrebu
Budućnost online softvera
Budite pronađeni (2)
.yu
Istraživanja
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera