CeDeTEKA<>
022006<><>

Microsoft AutoRoute 2006

Veliku naklonost korisnika Microsoftov AutoRoute zaslužio je pre svega jednostavnim upravljačkim interfejsom i gomilom korisnih opcija koje rad u programu čine komfornim i bezbolnim. Iz godine u godinu programeri kompanije iz Redmonda trude se da tržištu izađu u susret, prošire mogućnosti programa i na taj način upotrebnu vrednost podignu na viši nivo. S obzirom na to da u ovoj oblasti ne vlada baš bogzna kakva konkurencija (iako postoji dosta ostvarenja), čini nam se da su se autori poslednjih godina malo opustili. Rezultat toga je implementiranje poboljšanja „na kašičicu”, taman da se kaže da je učinjeno nešto novo.

Tako bismo okarakterisali i izdanje za 2006. godinu. Na prvi pogled, ovogodišnja verzija programa ne donosi ništa novo u odnosu na prethodno izdanje. Upravljački interfejs je apsolutno identičan i vrlo je teško odoka utvrditi koje su to novine kojima je autorski tim toliko ponosan. Podrobnijim „čačkanjem” opcija i „pretresanjem” prateće dokumentacije, dolazimo do zaključka da program baš i ne obiluje novitetima te da prvobitni utisak nije toliko daleko od istine. Naravno, najznačajnije je to što je baza mapa doživela godišnje spremanje (o tome nešto kasnije), kao i što je dodatno „produbljena” podrška za rad sa GPS uređajima, handheld računarima i „pametnim” telefonima. Tu je sada i „noćni” mod u kojem su objekti na mapi jasnije predstavljeni, što „čitanje” mape čini mogućim i pri ograničenom ambijentalnom osvetljenju (u automobilu, na primer). Dalje, implementirana je (konačno) text-to-speech podrška koja omogućava glasovnu notifikaciju i prenos informacija vozaču o planiranim skretanjima ili zaustavljanjima bez istovremenog (nepotrebnog) zagledanja u monitor. Isto tako, uveden je potpuno novi Dynamic Turn View čime je omogućeno automatsko zumiranje važnih detalja na mapi u pravom momentu i njihovo predočavanje vozaču (na primer, nadolazećih skretanja). Sitnije promene doživeo je i sistem definisanja i rearanžiranja postojećih ruta.

Autori se busaju u grudi da program sadrži podršku za čak 27 evropskih zemalja, mada je to u praksi samo delimično tačno. Naime, svega nekoliko država može se pohvaliti da je u potpunosti „pokriveno” (Nemačka, Danska, Švedska, Austrija, Belgija, Engleska, Škotska...), dok su ostale obrađene na nivou urbanih područja (Francuska, Italija, Portugal, Španija...) ili samo parcijalno – na nivou ulica (Češka, Irska, Lihtenštajn, Monako). Da ne biste stekli pogrešan utisak, detaljnost informacija i njihova „širina” su za svaku pohvalu i tu se autorima zaista nema šta prigovoriti. U prilog tome govori i informacija da AutoRoute barata podacima o gotovo 5,5 miliona kilometara puta te da baza sadrži približno 850.000 tzv. tačaka od interesa (hoteli, bankomati, restorani, benzinske pumpe...), što su brojevi kojima malo koje ostvarenje u klasi može da parira.

Što se tiče (napaćenih) korisnika iz naše zemlje, stvar je očekivano jednostavna. Nemate ni najmanjeg razloga (niti ćete ga imati još veoma dugo) da pomislite na nabavku ovog programa. Naša, kao ni zemlje u okruženju, jednostavno nisu zanimljive kao potencijalno tržište za plasman ovakvog tipa softvera pa odsustvo bilo kakve podrške ne treba uopšte da vas čudi. S druge strane, ni neka razvijenija tržišta nisu prošla ništa bolje (Mađarska, Slovenija, Grčka...) pa je jasno da je AutoRoute franšiza još uvek namenjena isključivo korisnicima koji žive u zapadnom delu Evrope. Možemo samo da im zavidimo pošto je AutoRoute 2006 odličan program koji korisnicima štedi vreme i umnogome olakšava proces planiranja putovanja. Još ako se koristi na dnevnom nivou...

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft AutoRoute 2006
Šta mislite o ovom tekstu?
Zimska čarolija
Zemlja 2005
Srpski elektronski rečnik
Math & the Cosmos

Potrebno:
Windows, Pentium 2/433 MHz, 128 MB RAM
Veličina:
2 CD, 1 GB na HD
Cena:
45 funti
Adresa:
www .microsoft .com /autoroute
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera