LAKI PINGVINI<>
062012<><>

Scribus 1.4.0

DTP bez premca

Ukoliko imate ambicije da pokrenete časopis, želite da radite pripremu za štampu ili prelom teksta, izradite vizitkartu ili poster, uz, naravno, najmanja moguća ulaganja, Scribus je pravo rešenje za vas. Glavna prednost, koja ga izdvaja od konkurencije, jeste to što je s jedne strane besplatan alat, jednostavan za korišćenje, koji ne zahteva duboke džepove korisnika, dok s druge strane nudi jednako profesionalno rešenje kao i njegovi skupoceni konkurenti QuarkXpress i Adobe InDesign.

Scribus je svoj životni ciklus započeo davne 2001. godine i od tada se, zahvaljujući ljudima koje okuplja zajednica slobodnog softvera, neprestalno razvija. Danas se može naći kako na Linuxu tako i na operativnim sistemima Windows, Mac OS X i OS/2 Warp 4/eComStation.

Nakon višegodišnjeg čekanja, verzija 1.4.0 konačno je ugledala svetlost dana. Podatak o čak dve hiljade obavljenih promena i novih funkcionalnosti govori nam da se na ovom projektu sve ove godine marljivo radilo i da ga je vredelo čekati. Najznačajnija promena koju nam donosi verzija 1.4.0 je prelazak sa Qt3 na Qt4 biblioteke, što omogućava ekvivalentan i stabilan rad na svim platformama. Pored toga, omogućeno je lakše i preciznije rukovanje objektima, čime prethodne verzije nisu baš mogle da se pohvale.

Još jedna novina koja dolazi sa novom verzijom Scribusa je postojanje konfiguracionih fajlova koji su „nasledni”, tj. postojanje mogućnosti nasleđivanja konfiguracije prethodnih verzija. To u praksi znači da je moguće imati nekoliko različitih verzija Scribusa instaliranih na računaru, što u prošlosti nije bilo moguće. Naravno, podrazumeva se da se instalirane verzije nalaze u različitim direktorijumima.

Takođe, stvoreno je i veliko poboljšanje uvođenjem mogućnosti uvoza vektorskih formata, od kojih je najznačajniji onaj vezan za dobro poznati Adobe Illustrator. Pored toga, Scribus se još može pohvaliti i podrškom za Windows Metafile (WMF), Xfig (FIG), Calamus Vector Graphics (CVG), Macintosh PICT (PICT), Kivio Stencils (SML) i DiaShapes (SHAPE).

Nadogradnje nisu zaobišle ni rukovanje i manipulaciju tekstom, koji su doživeli pozitivne promene, pogotovu u vidu uvođenja funkcije Undo/Redo za rukovanje tekstom. Ipak, pored mnogo pozitivnih stvari koje primećujemo, najviše pohvala s naše strane svakako ide sistemu pomoći kojem, prema nepisanom pravilu, developeri posvećuju najmanje pažnje. To očigledno nije slučaj i sa Scribusom, čiji je sistem pomoći u odnosu na prethodne verzije znatno proširen i pojednostavljen, tako da je sada pristup online dokumentaciji omogućen direktno iz aplikacije.

Ne možemo da ne zamerimo nepotrebnu promenu formata datoteka, koja će sigurno teško pasti starijim korisnicima – oni, u slučaju da ne unaprede verziju Scribusa, neće biti u mogućnosti da otvaraju dokumente napravljene u novoj verziji.

Uzimajući u obzir to da je Scribus u Linux zajednici prisutan već 11 godina, ne iznenađuje nas činjenica da instalacija kod korisnika Ubuntua i Linux Minta prolazi krajnje bezbolno i završava se jednostavnim pozivanjem komande

sudo apt-get install scribus

a kod korisnika Fedore

sudo yum install scribus

Po završenoj instalaciji, dobrodošlicu će vam poželeti početni dijalog za izradu novog dokumenta, u kojem se odlučujete za njegov izgled i eventualne šablone koje ćete koristiti. Nakon toga, pristupate radnoj površini, koja čeka da magiju dizajna prenesete na nju. Alati koje Scribus za to nudi raznovrsni su, od jednostavne promene oblika i izgleda slike pa do dodavanja matematičkih formula, za šta na računaru morate obavezno imati instaliran LaTEX.

Čuvanje napravljenog dokumenta je poseban doživljaj. Scribus je, pored čuvanja u standardnim ekstenzijama slike, omogućio i čuvanje u EPS, SVG i u najznačajnijem PDF formatu, pri čemu čuva sve PDF lejere. Pre svakog snimanja dokumenta radi se i provera putem dijaloga, koja kao pravi mali kompajler daje uvid u greške, koje možete ignorisati i nastaviti sa čuvanjem dokumenta ili ih ispraviti.

Scribus predstavlja veoma ozbiljnu DTP alatku, koja će vam omogućiti kako dizajniranje jednostavne vizitkarte tako i pripremu za štampu ozbiljnog časopisa. Sam podatak da je dizajn knjige koji je osvojio nagradu za najbolje dizajniranu knjigu Belgije 2009. godine rađen baš u Scribusu predstavlja ohrabrenje za ljude koji ga koriste ili planiraju da počnu da se bave ovim poslom.

Dragan KRSTIĆ

 
Geary 0.1
Scribus 1.4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Koliko košta besplatno?
Ubuntu za Android

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X i OS/2 Warp 4/eComStation
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
38 MB paket; 72 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .scribus .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera