LAKI PINGVINI<>
032013<><>

NetHogs 0.8.0

Koja to svinja izjeda vaš net?

Dok pokušavate da pristupite svom blogu, uočavate da je učitavanje strane veoma sporo. Vidite da Dropbox nešto sinhronizuje i znate da vam je YouTube uključen. Imate i torente koje želite da skinete. Najlakše bi bilo da zaustavite sve te programe i dozvolite blogu da se učita, ali to nije ono što želite. Želite da znate šta vam tačno jede protok. NetHogs je tekstualna aplikacija kojoj je svrha baš to.

NetHogs je deo riznica svih popularnijih distribucija Linuxa. Na primer, u Linux Mintu aplikaciju možete instalirati kroz Software Manager. Samo kucajte „nethogs” u polje za pretragu i instalirajte prvi paket koji se pojavi među rezultatima. U najnovijim verzijama Ubuntua moguće je da NetHogs neće biti pronađen u Software Centeru, zato što u njemu obično ne možete da instalirate tekstualne aplikacije. Ako je to slučaj i kod vas, možete je instalirati ovom komandom:

sudo apt-get install nethogs

Na Arch Linuxu, NetHogs se instalira iz riznice Community:

pacman -S nethogs

NetHogs je dostupan i na distribucijama Debian, Gentoo i SuSE.

Ukoliko kompajlirate NetHogs iz izvornog koda, potrebno je da na sistemu imate instalirana još dva paketa – libncurses5-dev i libpcap0.8-dev. Verovatno će vas ohrabriti činjenica da se NetHogs pokreće jednostavnom komandom:

sudo nethogs imeuređaja

Umesto „imeuređaja”, kucate ime mrežnog adaptera koji koristite za pristup internetu. Na primer, ako je vaš računar priključen na bežičnu mrežu (WiFi), onda kucate:

sudo nethogs wlan0

Ukoliko internetu pristupate preko žične mreže (LAN), kucate

sudo nethogs eth0

Prikaz programa je vrlo jednostavan. Kolona PID sadrži identifikacione brojeve procesa aplikacije (više o tome kasnije). U koloni USER možete videti ime korisnika koji je aplikaciju pokrenuo, dok kolona PROGRAM sadrži njenu putanju. Kolona „DEV” pokazuje uređaj na kojem se odvija saobraćaj i ona je obično ista za sve aplikacije. Poslednje dve kolone su SENT i RECEIVED, koje sadrže uzvodni, odnosno nizvodni protok.

Šta uraditi sa velikim potrošačima? To predstavlja komplikovan problem. Postoje razni načini da aplikaciji uvedete restrikcije, uključujući tu i napredne tehnike kao što je bandwidth shaping (oblikovanje protoka). Što se tiče većine korisničkih programa, dovoljno je prekinuti njihove aktivnosti ili im promeniti konfiguraciju. Na primer, ako vaša aplikacija za torente vuče više nego što treba, smanjite maksimalan protok koji ona sme da koristi.

Ukoliko neka aplikacija koristi veći deo protoka, a pokrenuta je od strane korisnika root, onda je najčešće ne možete zaustaviti kroz grafički interfejs, niti joj promeniti konfiguraciju. Takvim aplikacijama možete poslati signal TERM, koji će im saopštiti da želite da se ona zaustavi ili zatvori. Na primer, ako želite da zaustavite program čiji je identifikacioni broj procesa 123, onda ćete to uraditi sledećom komandom:

sudo kill -S TERM 123

Branko VUKELIĆ

 
Linux fondacija
Fedora 18 Spherical Cow
NetHogs 0.8.0
Šta mislite o ovom tekstu?
TextRoom 0.8.1 i FocusWriter 1.4.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPL
Veličina:
68 KB
Cena:
program je besplatan
Adresa:
nethogs .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera