LAKI PINGVINI<>
062013<><>

Ubuntu 13.04 Raring Ringtail

April i oktobar ostaju posebna doba godine

Prelazak na „rolling release” za sada otpada, šestomesečni praznici zajednice Ubuntu se nastavljaju, sa sve brojkama i kodnim imenima koja obeležavaju svaku novu verziju. Novi stabilni Ubuntu zove se Raring Ringtail, a verzija je po dobro i svima poznatom ključu 13.04.

Vreme između 12.10 i 13.04 obeležio je niz događaja koji je donekle skrenuo pažnju sa samog izdanja. Pomenuti predlog prelaska na novi sistem objave novih verzija („rolling release” znači stalno objavljivanje novih verzija paketa i delova sistema, bez velikih preseka i objava u vidu novih verzija distribucije, kao što je sada slučaj), nešto manje javna priprema novih stvari, te verzije za tablete i telefone, držali su Ubuntu u fokusu više nego što smo navikli.

To nije sprečilo da se Raring pojavi kada smo ga i očekivali. Ipak, dobrim delom radi se o iterativnim poboljšanjima i doradama, nekoliko je novih mogućnosti, a za neke, ipak, nije bilo vremena (Smart Scopes na primer).

Instalacija

Ubuntu se i dalje instalira izuzetno lako, mantra o bekapu podataka nikada nije dovoljno puta izgovorena, pa nećemo propustiti ni ovu priliku.

Ono što više nije isto je instalacija direktno iz Windowsa, budući da od 13.04 Wubi više nije podržan. Razlog za to su Windows 8 računari sa UEFI firmwareima s kojima za sada postoji problem sa kompatibilnošću. Ostaje da vidimo da li će problemi biti prevaziđeni, te da li će se Wubi vratiti u sledećim izdanjima.

Unity

Raring Ringtail donosi novu verziju Unityja. Novine su na obe strane, a reklo bi se najveće su se dogodile ispod haube.

Prva stvar koja se primećuje nakon instalacije jesu performanse. Sam Unity radi osetno brže nego ranije, programi se brže pokreću, interakcija za elementima korisničkog interfejsa, reklo bi se, je bolja. Na primer, skrolovanje i nalaženje sakupljenih ikona u Launcheru je brže i lakše, Dash se osetno bolje odaziva na svaki kontakt.

Bolju svakodnevicu s Unityjem pored brzine trebalo bi da obezbede i novine u vizuelnom i upotrebnom smislu. Nekoliko novih ikona, novi dijalog za isključivanje računara, te obraćanje pažnje na kvalitet grafike i sitne stvari poput načina na koji se tooltip za ikonu u launcheru pojavljuje, novi Unity čine nijansu elegantnijim nego ranije.

Upravljanje prozorima sada je nešto lakše pošto je u meniju koji se dobija desnim klikom na ikonu u Launcheru obeležen aktivni prozor na listi svih prozora te aplikacije. Kretanje kroz aktivne prozore iste aplikacije sada je moguće postavljanjem kursora iznad ikone u launcheru i skrolovanjem.

Dash je postao otporan na greške u kucanju prilikom pretrage, a nove su lupe (Lenses) za fotografije i društvene mreže. Lupa za fotografije omogućava pretragu i pregled fotografija uvezenih u foto-menadžer, odnosno fotografija sa društvenih mreža. Aktivnost na društvenim mrežama moguće je pratiti preko posebne lupe, što je samo deo onoga što 13.04 nudi u ovoj sferi.

Socijalizacija

Sa Ubuntuom 13.04 moguće je dodati naloge praktično sa svih mreža koje su u iole značajnijoj upotrebi. Nakon dodavanja naloga moguće je podešavati koje aplikacije mogu pristupati podacima i na koji način. Tako na primer podacima sa Facebooka mogu „prići” Dash (foto-lupa), Empathy ili Shotwell, slično je i sa Google nalozima uz to što je fajlove na Driveu moguće pretraživati iz „Files & Folders” lupe.

Sve ovo, uz integraciju web aplikacija koju smo videli u prošloj verziji, Ubuntu 13.04 moglo je učiniti ultimativnim socnet okruženjem. Moglo je, da novom Ubuntuu ne fali poslednji deo slagalice.

Taj deo u prethodnoj verziji zvao se Gwibber. Radi se o programu za centralizovano upravljanje nalozima na društvenim mrežama, koji je isključen iz distribucije u novoj verziji. Njegov posao trebalo bi da obavlja aplikacija koja se zove Friends i koja se ne dobija instalirana uz sistem. Tačnije, Friends je sledeća generacija Gwibbera, napisan od nule na način na koji bi to ubuduće trebalo da se radi kada je Ubuntu u pitanju.

Nakon instalacije postaje jasno zašto Friends nije tu od početka. Jednostavno, radi se o nedovršenom programu kome fali većina mogućnosti. Drugim rečima, Friends u ovom momentu prikazuje objedinjeni (jedina opcija) feed sa svih mreža i omogućava postovanje na sve povezane naloge.

Kernel, drajveri, programi

Raring Ringtail zasnovan je na Linuxu 3.8.8 što bi, između ostalog, trebalo da donese bolje performanse slobodnog drajvera za Nvidia grafičke kartice. Uistinu, stvari jesu nešto bolje, odnosno situacija je manje gora nego što je bila ranije (probano na GeForce 7025), a izvesno je da ćete instalirati vlasničke drajvere ukoliko želite upotrebljiv sistem.

Pomenuti Unity 7, Firefox 20, Thunderbird 17, LibreOffice 4.0 najistaknutiji su deo osvežene softverske ponude, a ukoliko ne želite Unity možete da probate Kubuntu koji stiže sa KDE-om 4.10.

Upgrade, naravno

Problema sa novim Ubuntom ovog puta srazmerno je toliko koliko je suštinski novih stvari doneo. Drugim rečima, sve funkcioniše kako bi trebalo, uz nekoliko sitnica i stvari na koje smo se navikli.

Recimo, prvu stvar koju bi trebalo uraditi nakon instalacije novog Ubuntua je instalacija nekog od alata za podešavanje Unityja. U našem slučaju izbor je pao na Unity Tweak Tool, a mnogo važnije od samog izbora programa je činjenica da je prostor za podešavanja „pravo iz kutije” i dalje izuzetno ograničen.

Do trenutka pisanja teksta Google Chrome nije moguće instalirati jer i dalje zavisi od libudev0 kojeg u 13.04 nema (postoji libudev1). Ako želite baš Chrome, a ne Chromium koji je u repozitorijumima, guglajte (ili šta god drugo) „ubuntu 13.04 chrome libudev0” i lako ćete doći do linka za preuzimanje libudev0 paketa čija će instalacija rešiti problem.

Iako nije ništa spektalkularno, 13.04 je izdanje koje donosi dovoljno da se upgrade ne dovodi u pitanje. Novi Unity dovoljno je brži da će doneti novi kvalitet života sa Ubuntuom, a praktično jedini razlog za ostajanje na 12.10 može da bude Gwibber, odnosno njegovo prethodno izdanje i način na koji se integrisao u sistem.

Dakle, razloga za uzbuđenja nema, a verovatno ga neće ni biti sve do sledeće godine. 14.04 trebalo bi da donese prvi rezultat eksperimenata sa kojima smo se igrali prethodnih nedelja (Ubuntu Tablet, Unity desktop na Nexusu 7), a 13.10 koji će se provući u međuvremenu verovatno će biti još jedna iteracija pred veliku stvar.

Ivan JELIĆ

 
Ubuntu 13.04 Raring Ringtail
Šta mislite o ovom tekstu?
Areca Backup 7.3.1
Wammu 0.36
Slackware & Debian

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
794 MB ISO
Cena:
OS je besplatan
Adresa:
www .ubuntu .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera