LAKI PINGVINI<>
052013<><>

rekonq 2.2.1

Surfovanje internetom na KDE-ovom zmaju

Od kada se GNOME svojom verzijom 3 malo udaljio od tradicionalnog izgleda desktopa, a KDE svoju verziju 4 ispolirao i sredio, veliki broj korisnika se pri izboru okruženja između ova dva takmaca odlučuje ipak za KDE. Svako ko se odluči za KDE imaće potrebu da proba i programe koji spadaju u KDE extragear kako bi imao potpunu i zaokruženu sliku ovog okruženja. Jedan od takvih programa, koji je definitivno vredan pomena, jeste i relativno mladi internet pregledač rekonq. Program je rađen sa qt bibliotekama, tako da se savršeno uklapa u KDE okruženje, a „ispod haube” nalazi se svima dobro poznat WebKit, koji omogućava veoma udoban surf internetom.

Sa instalacijom nećete imati problema, jer se rekonq nalazi u repozitorijumima svih poznatijih distribucija, a u nekima je čak i podrazumevani internet pregledač, na primer u KDE orijentisanim distribucijama Kubuntu i Chakra.

Kada pokrenete program, videćete poznati speed dial, koji se ovde naziva Favorites, sa nekoliko već predefinisanih stranica. Dodavanje novih stranica u sekciju Favorites veoma je lako, kao i njihova izmena i brisanje. Pored toga, na home screenu nalaze se i prečice za ulaženje u Bookmarks, sekciju Downloads, Istoriju, kao i pregled tabova koje ste skoro zatvorili. Nakon što uđete u podešavanja, videćete neke veoma zanimljive nove opcije koje niste viđali u ostalim internet pregledačima, kao što je mogućnost da se isključi učitavanje dodataka (plugins). Ako imate slabiji kompjuter, preporuka je da isključite automatsko učitavanje dodataka, a kada vam neki zatreba, jednostavno ga aktivirate klikom, a procesor će vam biti zahvalan na ovome. Tu je i poseban deo u opcijama posvećen konfiguraciji web prečica. Mnogi internet pregledači imaju mogućnost korišćenja web prečica, ali nijedan nema ovako pregledan i zgodan deo za njihovo konfigurisanje. U bazi programa nalazi se više od 100 sajtova i prečica za njihovo pretraživanje, a ako vam neka ne odgovara, lako je možete izmeniti, kao i dodati neku novu.

Još neke zanimljive mogućnosti kriju se u podmeniju Tools. Jedna od njih je i kreiranje web aplikacija. Jednostavno rečeno, to su prečice do određenih sajtova koje možete držati u sistemskom meniju ili, na primer, u folderu Desktop radi lakšeg pristupa. Pri otvaranju neke web aplikacije dobijate jednostavan prozor, bez nekih dodatnih opcija, tako da svu pažnju možete posvetiti sadržaju stranice. Takođe, moramo pohvaliti i već ugrađeni AdBlock, koji služi za blokiranje dosadnih reklama, a potrebno ga je naknadno uključiti. Ako neko želi, može ga i detaljnije konfigurisati.

S obzirom na to da je ovo prilično mali i nezahtevan internet pregledač u odnosu na svoju „stariju braću”, brzina je njegova vrlina. Sa lakoćom će izaći na kraj sa mnoštvom otvorenih tabova, mada nam se ponekad u radu desilo da se zamrzne na nekoliko sekundi na nekim stranicama, bez obzira na broj otvorenih tabova. Međutim, kada se uzme u obzir to da se tako nešto desilo svega nekoliko puta, i da mu je to jedina mana koju smo uočili, možemo preći preko toga.

Za sve one kojima su dosadili veliki internet pregledači ili su za njih jednostavno spori, preporuka je da probaju rekonq. Velike su šanse da će vas osvojiti svojim minimalističkim interfejsom i brzinom, kao i nekim dodatnim opcijama, a poneku manu mu i oprostite. Ipak, nijedan program nije savršen.

Bojan STOJANOVIĆ

 
rekonq 2.2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
GParted Partition Editor 0.12.1
Netrunner Dryland 12.12.1
Rhythmbox 2.98
Krusader 2.4.0

Platforma:
GNU/Linux, UNIX, Solaris, BSD
Licenca:
GPLv3
Veličina:
4,2 MB
Cena:
program je besplatan
Adresa:
rekonq .kde .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera