LAKI PINGVINI<>
062013<><>

Wammu 0.36

SMS i još ponešto

Mobilni internet danas je sveprisutan kroz telefone i tablete, a svi operateri imaju solidnu ponudu paketa i za računare. Veza se ostvaruje USB modemom koji, sudeći po uputstvima, radi samo na Windows operativnim sistemima i (retko) na Mac-u. U paketu se uz modem dobija i sofver koji služi za uspostavljanje veze i slanje SMS-a, naravno, opet za Windows sisteme. Korisnici GNU/Linux operativnih sistema nisu ni u kom slučaju oštećeni, ako izuzmemo takozvanu tehničku podršku koja ne zna da pomogne izvan napisanih uputstava koje ima ispred sebe. Veza se bez problema ostvaruje preko network managera, uz čarobnjaka koji vodi do tačnih postavki za sve domaće operatere gde je, eventualno, na kraju potrebno da se ukuca PIN kod. Do sada smo imali prilike da isprobamo nekoliko modela modema i nije bilo nikakvih problema. Međutim, ima situacija kada treba poslati SMS poruku ili proveriti količinu prenetih podataka? Vredni ljudi su napravili Wammu, program koji služi upravo za to – slanje SMS poruka preko mobilnih aparata i 3G modema.

Instalira se iz repozitorijuma distribucije i pre prvog korišćenja potrebno je izvršiti izbor proizvođača telefona/modema, nakon čega će podrazumevana podešavanja biti dovoljna, bar za naše provajdere. Na kraju treba odrediti USB port na kojem se modem nalazi i program je spreman za rad. Sučelje se sastoji iz lepo organizovanih celina podeljenih u dve kolone, jedna za pregled i jedna sa menijem za brzi pristup kontaktima, porukama, kalendaru, listi poziva i „to-do” listi.

Povezivanje sa telefonom/modemom vrši se preko menija Phone: Connect i tada dobijamo u dnu ekrana pregled jačine signala i još neka obaveštenja. Moguće je imati podešeno više različitih uređaja, a promena se obavlja iz Settings dijaloga. Iz menija Create može da se doda kontakt, pošalje poruka i napravi zapis u kalendar ili listu poslova. Iako na prvi pogled prozor za slanje poruka može da deluje pretrpano, snalaženje u njemu je vrlo lako. Treba reći i to da postoji mogućnost da se memorišu poruke koje se često šalju. Ova opcija može da bude i nepotrebna ako se koristi samo modem, ali dobro je da postoji ukoliko koristite telefon da šaljete poruke, na primer, klijentima. Poruke, kao i sve ostalo što je dostupno se uvozi preko menija Retrieve. Napominjemo da postoji i mogućnost „bekapovanja” svega navedenog, kao i izvoz poruka u email ili XML fajl koji može da posluži za prenos izvršenih podešavanja.

Postoje dve verzije programa: Wammu i Gammu, prva je GUI i postoji samo za GNU/Linux, dok se Gammu pokreće iz komandne linije,a postoji i za Windows.

Sve u svemu, vrlo praktičan program, a kako se u podešavanjima nalazi većina vodećih proizvođača telefona, pretpostavljamo da može da ima i širu primenu od pukog slanja poruka za proveru potrošnje interneta.

Darko GERGURIĆ

 
Ubuntu 13.04 Raring Ringtail
Areca Backup 7.3.1
Wammu 0.36
Šta mislite o ovom tekstu?
Slackware & Debian

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPLv2
Veličina:
470,5 KB download, 3,7 MB na HDD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
wammu .eu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera