LAKI PINGVINI<>
052015<><>

Birdie 1.1

Jednostavan program za Twitter

Program Birdie je klijent za Twitter. Reč je o jednostavnom programu koji se hvali dobrom integracijom u desktop okruženje, brzinom i ugodnom estetikom. Takav je bio i naš prvi utisak, ali se brzo promenio.

Birdie je GTK aplikacija tako da smo mu, u cilju testiranja u prirodnom okruženju, ponudili taze GNOME distro, Fedoru 21. Prvi problem nastao je prilikom instalacije. Iako je ova distribucija Linuksa zvanično podržana u razvojnom timu, Birdie nije bilo moguće instalirati bez greške. Nismo se dali, pa smo instalaciju pokušali preko repozitorija i konačno uspeli. Kad smo već kod instalacija, da navedemo i naše ostale operativne sisteme. Birdie je na novom Ubuntuu instaliran bez problema. Treće okruženje na kojem smo testirali Birdie bio je Mint KDE. Ubuntu Unity je bio instaliran na računaru i u virtuelnoj mašini, kao i Fedora.

Dobra strana ovog programa je jednostavnost. Reč je o svedenom interfejsu: iznad „lajne” (tviteraškim jezikom nazvana „strana” sa tvitovima) nalaze se opcije za glavni sadržaj, direktne poruke, novi tvit, „menšne” i pretragu. Program prikazuje fotografije iz tvitova bez potrebe za naknadnim otvaranjem. Tu je i podrška za više naloga. Program nema nikakva podešavanja (ili ih nismo pronašli), a iskustvo iz korišćenja u nekoliko distroa govori nam da vizuelna tema zavisi od teme radne površine. Ovo ponekad dobro izgleda. U KDE-u program je izgledom dosledan (iako monoton), dok je, na primer, u Ubuntuu vizuelno nedefinisan i veoma šaren. Birdie je najugledniji u matičnom okruženju GNOME, i to zahvaljujući sistemskoj temi Adwaita.

Sve navedene vizuelne manjkavosti mogle bi da se zanemare da Birdie radi bez mane, što na žalost korisnika Linuksa nije slučaj. Na svakoj od distribucija Birdie je uspeo da nešto zabrlja. Možda najviše frustrira neobjašnjivo pucanje nakon klika na neke od elemenata interfejsa. Sledeća negativna stavka na listi jeste hardverska neoptimizovanost koju će primetiti korisnici starijih mašina bez moderne podrške za grafičku kartu (naročito prilikom početnog učitavanja tvitova). Potom, svaka od osnovnih funkcija koje smo probali u nekom kontekstu (kombinaciji OS-a i DE-a) nije funkcionisala: sastavljanje tvita, pisanje privatne poruke, klik na hešteg/profil nakon kojeg se ne događa ništa. Napredne opcije kao što je korišćenje nekoliko naloga nismo ni probali usled nedostatka strpljenja.

Birdie jeste jednostavno i funkcionalno zamišljen program, ali možda mu ovo nije bio mesec u kome se to pokazalo. Verujemo da je u pitanju zastoj u razvoju programa u kombinaciji sa napredovanjem i razvojem distribucija. Šta god da je razlog, iznenađeni smo što aplikacija koja toliko hvaljena na izvesnim portalima kod nas nije dobro funkcionisala na čak tri distribucije. Da li je problem u Birdieu ili novinarima koji pregled programa zasnivaju na onome što su autori hteli da postignu, a ne na tome kako program trenutno funkcioniše, ili je pak reč o gremlinima u procesoru autora ovih redova – ostaje da se vidi. Možda će najavljena verzija 2 biti bolja. Mi, za sada, Birdie ne preporučujemo.

Romeo MLINAR

 
GNU Manifesto, 30 godina
Birdie 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Great Little Radio Player 1.4.7
bomi 0.9.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPLv3
Veličina:
180 KB; 1,5 MB na disku
Cena:
besplatno
Adresa:
www .birdieapp .eu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera