LAKI PINGVINI<>
052015<><>

bomi 0.9.2

Uvek može bolje

U ljudskoj je prirodi da se navike teško menjaju, pa tako većina nas ima omiljene programe koje redovno koristi i koje ne pomišlja da promeni. Ipak, povremeno treba pogledati oko sebe i probati nešto novo. U najgorem slučaju, potvrdićete svoj prvobitni izbor, u najboljem, dobićete novog ljubimca. Bomi plejer je ozbiljan kandidat da preuzme ulogu default video plejera na vašem računaru, a razlozi za ovu tvrdnju slede u nastavku.

Kao i većina programa u ekosistemu slobodnog softvera, i bomi je baziran na drugim projektima, a u ovom slučaju u pitanju je mpv (koji je i sam nastao na osnovama mplayera i mplayer2 programa) i predstavlja njegov grafički interfejs baziran na Qt5 bibliotekama (kao i SMPlayer SK 9/2009), ali se zbog svog minimalističkog pristupa dizajnu savršeno uklapa u sva popularna okruženja. Instalacija ne bi trebalo da predstavlja problem pošto se bomi nalazi u riznicama većine popularnih distribucija pa je dovoljno angažovati predviđeni menadžer paketa i početi sa upotrebom.

Radni prozor plejera izgleda spartanski i bez uobičajenih grafičkih elemenata koji se inače očekuju kod programa ovog tipa. Međutim, sve je tu, počevši od opcija dostupnih kroz meni aktiviran desnim klikom, preko OSD kontrola za reprodukciju koje se prikazuju nakon što pomerite miša, pa do brzog otvaranja istorije i plejliste ukoliko se približite levoj ili desnoj ivici prozora, respektivno. Ukoliko vam podrazumevani izgled plejera „ne leži”, moguće je izabrati neki od skinova koji imaju klasične kontrole na donjoj ivici prozora, ali su svi oni urađeni tako da ne zauzimaju prevelik prostor i ne opterećuju radnu površinu nepotrebnim ikonicama. Sve napredne opcije nalaze se u pomenutom meniju tako da se rad i funkcije plejera mogu do detalja podesiti po želji i potrebi korisnika.

Podrazumevana podešavanja za većinu korisnika biće sasvim dovoljna za nesmetan rad, ali savetujemo uključivanje opcije za hardversko ubrzavanje (hardware acceleration) ukoliko je vaš sistem podržava jer će rezultovati neuporedivo manjom potrošnjom resursa. Napredniji korisnici, željni detaljnog čačkanja i naviknuti na obilje opcija u VLC plejeru, možda neće biti zadovoljni brojem opcija koje bomi pruža, ali oni i nisu ciljna grupa ovog projekta.

Kako je većina funkcija svakog video plejera u suštini ista, a prostor za recenziju ograničen, pomenimo samo one koje bomi izdvajaju iz mase. Neograničena istorija u kojoj se pamte i sva podešavanja za dati video, napredna podešavanja i podrška za različite tipove titlova, kao i njihovo automatsko pronalaženje i preuzimanje koje radi (da VLC, u tebe gledamo) i automatsko generisanje plejliste od sadržaja u direktorijumu samo su neke od prednosti. Da ne bude sve savršeno, pobrinuo se mali bag koji povremeno onemogućava isključivanje programa preko prečice na okviru prozora i problem sa prikazom latiničnih karaktera (tačnije slova Š) koji uz sve intervencije u dostupnim opcijama nije rešen, ali ostaje mogućnost da je u pitanju nekompatibilnost nevezana za sam program. S druge strane, tokom reprodukcije najrazličitijih tipova video materijala nije bilo ni najmanjeg problema što nam daje dodatnu sigurnost da preporučimo bomi za vašu kolekciju omiljenih programa.

Goran STRIČIĆ

 
GNU Manifesto, 30 godina
Birdie 1.1
Great Little Radio Player 1.4.7
bomi 0.9.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPLv2, MPL
Veličina:
5,5 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
bomi -player .github .io
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera