NA LICU MESTA<>
112019<><>

Heapcon 2019

Jedna od većih konferencija

Dom omladine, Beograd, 26-27. IX

Heapspace je domaća IT zajednica sastavljena od profesionalaca iz različitih domena tehnologije, marketinga i kulture, a nastala je još 2004. godine, sa ciljem da razvija domaću tehnološku scenu, pa i šire od toga. Oni su učestvovali u organizaciji konferencije „Voxxed Days”, o čemu je naš časopis već pisao. Radilo se o tehnološkoj konferenciji koja se održavala po svetu, na način da je svaka zemlja organizovala svoju lokalnu instancu ovog događaja. Od 2018. godine Heapspace je odlučio da umesto „Voxxed Daysa” napravi sopstvenu verziju ove manifestacije, pa po sličnom principu sada imamo događaj pod nazivom „Heapcon”. Nadamo se da su zainteresovani mogli samostalno ili u okviru svoje matične firme ili škole da priušte sebi prisustvo, budući da je cena karata izražena u evrima jedva mogla da se nagura u jedan bajt.

Ovogodišnji „Heapcon” održan je u Domu omladine. Predavanja su se uglavnom odvijala paralelno u tri sale. U zavisnosti od toga koja su predavanja slušali, posetioci su održavali kondiciju komutirajući između tri sprata popularnog zdanja. U hodnicima su bili postavljeni brojni štandovi većih firmi koje se bave IT-jem, uglavnom onih koje imaju programerske timove u Srbiji. Pored povoljnih socijalno-poslovnih prilika, posetioci su dobili i raznorazne poklončiće ili vrednije nagrade kroz takmičarske igre (najbolje rešenje problema u nekom programskom jeziku), a jedna od firmi je morala dobro da se preznoji kako bi objasnila da se aparat za kafu može koristiti samo uslovno. Pred konferenciju gosti su se mogli prijaviti za prisustvovanje neformalnoj večeri sa predavačima na konferenciji, dok je nakon poslednjeg sata programa organizovano i druženje u lokalnom baru.

Sama konferencija je obilovala raznim (ne)zanimljivim predavanjima. Predavači su pristigli sa raznih strana, individualno ili iz domaćih ili stranih firmi kao što su NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory), među preduzetnicima paušalcima trenutno nepopularna „Digitalna inicijativa Srbije”, Oracle, Google Cloud, Telesign, MicroSmith, Prodyna, Endava, RedHat, Snyk (open source security platform), Nutanix i drugi. Govorilo se o velikom broju programskih jezika, Kotlinu i Eklipsi, serverless arhitekturi na AWS-u, mikroservisima, bazama podataka, konkretnim primerima kako hakovati sisteme zasnovane na JAVI i NodeJS-u, ponekom hardverskom zahvatu i nešto opštijim temama iz usta ljudi koji su duže vreme u industriji. Na sreću, sva predavanja sa ovog zanimljivog kolaža na IT teme, možete pogledati na YouTube kanalu „Heapspacea”: i.sk.rs/357223.

Ognjen POPOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Microsoft Windows Virtual Desktop

 PRIMENA
Robotski astronauti

 NA LICU MESTA
Heapcon 2019
Šta mislite o ovom tekstu?
Wonderland AI Summit (najava)
RNIDS panel diskusija
Corporate Innovation Conference 2019
Nordeus „Intro 2 Gaming”, prvi deo

 KOMPJUTERI I FILM
Frozen II
Ford v Ferrari
The Addams Family
Midway

 VREMENSKA MAŠINA
Snowdeni pre Edwarda

 PRST NA ČELO
U nevolji
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera