VREMENSKA MAŠINA<>
112019<><>

Snowdeni pre Edwarda

Broj 122, novembar 1994.

Sedmog novembra, studentska radio-stanica sa univerziteta u Severnoj Karolini (WXYC, Chapel Hill) emitovala je prvu radio-emisiju koja se mogla pratiti na internetu. Trinaestog novembra, glasači u Švedskoj odlučili su se za pristupanje Evropskoj uniji, dok su dve nedelje kasnije norveški glasači doneli potpuno suprotnu odluku.

 
Test četiri dvobrzinska CD-ROM drajva sa domaćeg tržišta naslovljavamo sa „Četir’ konja debela”, što će u narednim decenijama postati standard za sve testove gde pišemo o četiri nečega. Tema broja, inače, jeste obrada slika na računaru, čemu posvećujemo najveći deo prve, tzv. „ozbiljne” polovine časopisa. Pored Adobe Photoshopa 2,5 i Corel Photo Painta 5.0, tada su bili aktuelni i Aldus Photo Styler 2.0 i Picture Publisher 4.0. Gde su i šta rade ti zaboravljeni asovi?

„Svet igara” počinjemo sa masivnom rubrikom „korak po korak”, koja je u preinternetskom dobu bila slamka spasa za zaglavljene u igrama. U ovom broju rešavamo nedoumice u vezi sa Universe, Theme Park, Colonization i Ishar 3: The Seven Gates of Inifinity. Imamo i solidan broj opisa, među kojima izdvajamo fantastični Jazz Jackrabbit, verovatno najbolju akcionu igru za PC i Bubble & Squeek, omiljeni naslov legendarnog autora G. Joksimovića.

Broj 194, novembar 2000.

 
Drugog novembra, na Međunarodnu svemirsku stanicu „useljava” se prva stalna posada. Jedanaestog novembra, u železničkom tunelu kroz Alpe u blizini Kapruna zapalio se voz prepun skijaša. Bilans nesreće bio je strašan – stradalo je 155 ljudi. Šest dana kasnije, u Logu pod Mangartom u Sloveniji, usled katastrofalnog odrona zemlje gine sedam osoba, što je najveća nesreća u Sloveniji za više od sto godina.

Snowdeni smo deceniju i po pre mladog Edwarda... U rubrici „Internet” i tekstu „Dijeta za mesoždera” pišemo o „kontroverznom sistemu za nadzor elektronskih komunikacija” američkog FBI-a, prvog hardversko-softverskog rešenja koje se priključivalo na infrastrukturu ISP-a i služilo za nadzor internet saobraćaja i automatsku pretragu komunikacija po ključnim rečima. FBI je tada tvrdio da prisluškuje samo osobe za koje ima sudski nalog...

 
Verovatno nikada pre nismo imali ovoliko legendarnih igara u jednom izdanju „Sveta igara”. Igra meseca je Baldur’s Gate II: Shadows of Amn, koga Macedonić uzdiže u nebjesa, a tu su i opisi Crimson Skies, Combat Flight Simulator 2, Star Trek Voyager: Elite Force, Dino Crisis, Close Combat: Invasion Normandy i nekoliko drugih istorijski značajnih naslova.

Broj 278, novembar 2007.

Petog novembra, prvi kineski lunarni satelit, Chang’e 1, ulazi u orbitu oko Meseca. Dan kasnije, bombaš samoubica ubija pedeset ljudi u avganistanskom gradu Mazar-i-Sharif, od kojih su šestoro bili članovi parlamenta. Dvadeset devetog novembra, na ex-yu Dan armije, odred vojske Filipina počinje opsadu hotela „The Peninsula Manila” nakon što je senator Antonio Trillanes započeo (neuspeli) državni udar.

 
Prvi modeli hard-diskova sa kapacitetom od jednog terabajta konačno dolaze na naše tržište, te im u broju posvećujemo dužnu pažnju. Testiramo i nekoliko modela notebook računara namenjenih igračima, koji su u 2007. godini bili prilično retka pojava (igrački noutbukovi, ne igrači...). Generalno gledano, hardvera u broju imamo više nego ikada pre.

Suprotno ustaljenim pravilima, za igru meseca proglašavamo jednu kompilaciju. Doduše, ne bilo koju, već čuveni The Orange Box Valve softwarea, čiji Half-Life 2: Episode Two, Team Fortress 2 i Portal suvereno vladaju i danas, deceniju i kusur nakon premijere. Recenziramo i Settlers VI, kao i gomilu ekspanzija – HoMM V: Tribes of the East, NWN2: Mask of the Betrayer, CoH: Opposing Fronts i druge.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Microsoft Windows Virtual Desktop

 PRIMENA
Robotski astronauti

 NA LICU MESTA
Heapcon 2019
Wonderland AI Summit (najava)
RNIDS panel diskusija
Corporate Innovation Conference 2019
Nordeus „Intro 2 Gaming”, prvi deo

 KOMPJUTERI I FILM
Frozen II
Ford v Ferrari
The Addams Family
Midway

 VREMENSKA MAŠINA
Snowdeni pre Edwarda
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
U nevolji
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera