TEST PLAY<>
032003<><>

Freelancer

Freelancer = engl. osoba koja zarađuje bez dugoročnog ugovornog obavezivanja ka jednom poslodavcu

Rat u Sunčevom sistemu između Alijanse i Koalicije, koji je počeo dvadeset drugom veku i u kom smo učestovavali u Starlanceru, trajao je više od jednog veka. Tada je Koalicija počela polako da pobeđuje. Da bi osigurali svoj opstanak, svaka od pet glavnih frakcija Alijanse napravila je gigantske svemirske „brodove spavače” sa reprezentativnim članovima svog društva u kriostazi koji su se uputili u pravcu Sirijusa, što dalje van domašaja Koalicije. Osamsto godina kasnije, potomci posade ovih brodova izgradili su nove domove kroz desetine solarnih sistema u sektoru Sirijus. Tada, sa misterioznim uništenjem stanice Freeport 7, u regionu kuće Liberty, počinje naša avanutra. Igrač je u ulozi Trenta Edisona čije obećano bogatstvo je uništeno zajedno sa Freeportom i sada, kao slobodni agent, mora ponovo da zarađuje koristeći svoju umešnost za komandama svemirskog broda. Taj posao bi bio mnogo lakši da neko polako ne eliminiše sve preživele sa Freeporta 7, čini se da Trent obreo usred zavere koja seže do vrhova velikih kuća.

Freelancera započinjete u duhu Elite ili Privateera, u kokpitu slabašnog i mizerno opremljenog broda koji je jedva u stanju da se obračuna sa malim brojem najslabijih protivnika i prevozi minimalne količine tereta. Priča se odmotava kroz osnovnu kampanju od trinaest misija, no one su samo vodilja kroz ovaj obimni i neverovatno detaljni svet sa preko 50 sistema, 160 baza i 2000 NPC-ova. Ove ključne misije ne možete da igrate jednu za drugom već svaka ima preduslov tj. Trent mora da dosegne određeni nivo pre nego što mu neki zadaci postanu dostupni. Sa druge strane, nivoe dobijate kada zaradite unapred propisane sume novca odnosno kada ispunite stanovite misije. Na ovaj način Freelancer vas motiviše da naizmenično radite dve stvari, sa jedne da stalno imate na umu „veliku priču” i da težite ka njenom napredovanju, a sa druge da istražujete ogroman igrački svet i konstantno unapređujete Trenta i njegov brod.

Tokom igre moći ćete da upravljate sa više od trideset različitih brodova koji mogu da se podele u četiri klase, lake, teške i vrlo teške lovce i tegljače, a svi oni mogu da se opremaju desetinama različitih oružja i dodatnih pomagala. Naravno, bolji brodovi i oprema takođe su uslovljeni vašim nivoom što nas opet vraća na početak. Ova kombinacija strogo linearnih misija i apsolutne slobode između njih prosto je savršena i u svakom trenutku se osećate kao integralni deo potpuno živog igračkog sveta.

No lepe igračke mnogo koštaju, a to nas dovodi do glavnog motiva svakog frilensera – novca. Kredite zarađujete na dva dobro poznata načina: borbom i trgovinom. Gde dobijate ove zadatke? Pa naravno, u baru. Od kantine u Mos Eisleyu do Quarkovog lokala na Deep Space 9, svima je poznato da se u barovima uvek nalazi manje-više reprezentativan uzorak galaktičke populacije. Tako je i u Freelanceru, u svakoj bazi naći ćete bar u kom će konobar sa vama podeliti glasine, lovci na ucene, velike kompanije ili vojska će vam nuditi profitabilne misije, a članovi najrazličitijih frakcija će za određenu cenu sa vama podeliti vredne informacije ili povući svoje veze u vašu korist. Ovo je posebno značajno pošto se dobar glas daleko čuje tj. svaka od nekoliko desetina frakcija u igri za za svaki vaš potez dobar ili loš. U skladu sa međusobnim odnosima ovih frakcija menja se i njihov stav prema vama. Dok ste na „crnoj listi” određene grupe njihovi brodovi će vas napadati, a na njihove baze nećete moći da sletite. Zato je veoma korisno u nekom baru naći ljubaznu osobu koja će popraviti vašu reputaciju sa željenom frakcijom.

O tehničkom delu samo najbolje. Interfejs i komande preko miša funkcionišu savršeno. Grafika, iako ne revolucionarna (razvoj ove igre je ipak trajao 6 godina), ostaje impresivna, pogotovo efekti za vreme borbi i animacije likova. Kada smo već kod likova, gluma je na vrhunskom nivou pa čak i ponovljeni, skriptovani dijalozi u barovima dugo ne postaju monotoni, a neki od glumaca su prilično poznata imena. Tako vašem liku glas daje Ajan Ciring, a tu su i kultni glumci kao Džon Ris-Dejvis i legendarni Džordž Takei. Takođe, posebnu pohvalu zaslužuju kompozitori predivne muzike koja je u ovoj igri mnogo više od puke pratnje.

Freelancer je jednostavno predivna igra. Ovaj odnos svemirske simulacije i RPG-a apsolutno je zarazan. Zapravo, ovo je prva igra ove vrste jer stvarno možete da igrate određenu ulogu (Role Play). Možete da budete trgovac, rudar u asteroidnim poljima, sakupljač otpada po grobljima brodova, lovac na ucene, krijumčar... jedino ograničenje je vaša vizija sopstvenog života među zvezdama, a igrački svet će se uvek menjati u skladu sa vašim postupcima. Isto tako, Freelancer će biti onoliko interesantan koliko se udubite u njega. Ispod površine osnovne priče nalazi se more detalja i sporednih radnji koje ćete propustiti ako ne zastanete da uživate u okruženju.

Dragan KOSOVAC

 
Tom Clancy’s Splinter Cell
Unreal II: The Awakening
Command & Conquer: Generals
Freelancer
Šta mislite o ovom tekstu?
IGI 2: Covert Strike
Battlefield 1942: The Road to Rome
Sherlock Holmes: The Mystery of the Mummy
American Conquest
Grom
NASCAR Racing 2003 Season

MINIMUM:
Pentium 2/450 MHz, 128 MB RAM-a, 3D 32 MB
OPTIMUM:
Pentium 3/1 GHz, 256 MB RAM, 3D 64 MB

94
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera