LAKI PINGVINI<>
082007<><>

Brasero 0.6.0

Pržač za GNOME

Korisnici GNU/Linuxa sa stažom svakako se sećaju vremena kada je XCDRoast bio jedini kvalitetniji program za narezivanje diskova u GNOME okruženju. Vremenom je spartanski i naprednijim korisnicima nastrojeni XCDRoast ostao u pozadini prepuštajući scenu novim programima koji su posao narezivanja optičkih medija približili širokim masama korisnika naviklih na user-friendly aplikacije.

Jedan od programa iz novog doba rezanja u GNOME aplikacijama je Brasero. Osnovna ideja koja leži iza ovog programa je jednostavnost korišćenja, što se uočava prilikom prvog njegovog pokretanja. Program poseduje sposobnost za saradnju za različitim bibliotekama za smeštanje fajlova na optičke medije, kao što su libburn, cdrtools ili growisofs.

Uvodni prozor koji se prikazuje pred korisnikom nakon prvog pokretanja programa otkriva jedan od glavnih motiva autora. Korisniku se nude četiri opcije, narezivanje audio diska, diska sa podacima, kopiranje i narezivanje ISO imagea. Klikom na željenu opciju otvara se centralni prozor aplikacije, koji naprosto pleni jednostavnošću. Četiri prečice na gornjoj traci sa alatima, centralni deo prozora sa prikazanim fajlovima koje treba narezati i donji deo prozora u koji je smeštena grafička interpretacija veličine diska i zauzetog, odn. slobodnog prostora na disku sačinjavaju tu jednostavnu celinu. Elementi skromne trake sa alatima su očigledne namene, pa se njima mogu dodavati ili uklanjati elementi (fajlovi ili direktorijumi) iz projekta. Pored trake koja ilustruje popunjenost diska krije se ikonica diska čijim pritiskom se dobija meni za odabir tipa medija, a podržani su CD-ovi, jednoslojni i dvoslojni DVD mediji. Taster Burn jasno govori za sebe, a njegovim aktiviranjem dobija se novi dijalog.

Ovaj dijalog se tiče podešavanja samog procesa narezivanja diska, pa se mogu odabrati uređaji za narezivanje medija ukoliko ih ima više, te izabrati mogućnost pravljenja samo ISO imagea. Taster Properties dalje vodi ka opcijama poput brzine pisanja podataka, direktnog narezivanja materijala bez pravljenja ISO imagea, te podešavanje izbacivanja diska nakon završenog procesa narezivanja. Ostatak opcija u dijalogu za narezivanje se tiču imena diska (label), kompatibilnosti sa Winodows operativnim sistemima i opcija za započinjanje ili nastavljanje rezanja na multisession diskovima. Proces pisanja fajlova na disk je jednostavno ilustrovan i prikazuje proteklo i vreme koje preostaje do kraja procesa.

Zavirivanje u menije otkriva dodatne opcije koje donekle obogaćuju interfejs programa, pa pritiskom na taster ’F7’ sa desne strane dobija se fajl menadžer, koji se automatski pokreće i klikom na ikonicu za dodavanje novih fajlova. Kao što je pomenuto, Brasero može narezivati multisession diskove, poseduje podršku za Joliet ekstenzije, kopiranje CD i DVD medija kao i njihovo brisanje, ukoliko se radi o prepisivim medijima. Saradnja sa GNOME-om je veoma dobra, a za narezivanje audio diskova program tesno sarađuje sa Gstreamerom.

Brasero je pre svega jednostavan program koji bi trebalo da obezbedi jednostavan interfejs za narezivanje optičkih medija. Ciljna grupa kojoj je namenjen su početnici, ali program može biti veoma funkcionalan ukoliko je potrebno „spržiti” nešto na brzinu.

Ivan JELIĆ

 
GNU GPL 3
KIO AudioCD
Hugin 0.7 beta 4
k9copy 1.1.1
Banshee 0.12.1
gFTP 2.0.18
Brasero 0.6.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
1,1 MB source
Cena:
besplatan i slobodan
Licenca:
GNU GPL
Adresa:
www .gnome .org /projects /brasero /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera