INTERNET<>
122011<><>

.rs

Berza još nije na vidiku

Telenor kreće sa fiksnom telefonijom • SBB povećao brzine pristupa

Kako se nezvanično saznaje, glavni razlog zašto Telekom Srbija još nije izašao na berzu jesu pregovori Vlade Srbije i OTE-a o otkupu 20 odsto akcija koje su u vlasništvu grčke firme. OTE za te akcije traži 549 miliona evra, tačno onoliko koliko su procenjene u vreme neuspelog tendera, dok Vlada želi da ih dobije jeftinije. S obzirom na to da podela akcija i izlazak na berzu nisu tehnički povezani sa ovim pregovorima, spekuliše se da će se to desiti u sklopu predizbornih aktivnosti.

Zanimljivo je to da je DT za 390 miliona evra otkupio od Vlade Grčke još 10 odsto akcija OTE-a. Takođe, u Crnoj Gori je u toku tender za četvrtog operatera mobilne telefonije, a jedini zainteresovan je Saudi Telekom, koji je preko svog Turk Telekoma bio zainteresovan i za Telekom Srbija.

Telekom Srbija je sa 15,8 milijardi dinara profita bio drugo najuspešnije preduzeće u Srbiji protekle godine. Ove godine stvari se polako menjaju. Telenor je tokom trećeg kvartala povećao broj korisnika za 77.000 i zaradio više od 40 odsto celokupnog prihoda na tržištu mobilne telefonije, uz povećanje prihoda od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Isto tako, Telenor konačno kreće i sa fiksnom telefonijom. Zasad, doduše veoma lagano, orijentiše se ka biznis korisnicima. Prvi planovi govore o usluzi koja je za korisnika slična primarnom ISDN pristupu, jer nudi sto brojeva i 30 linija uz cenu poziva ka fiksnim brojevima 0,99 dinara i 7,99 dinara ka mobilnim, bez PDV-a.

U prva četiri meseca od uvođenja usluge prenosa broja u mobilnim mrežama realizovano je 20.328 prenosa, od čega 5.825 u oktobru.

Firma T-Mobile ulaže 180 miliona evra u modernizaciju mreže u Makedoniji i šest miliona za mrežu u Crnoj Gori. U Hrvatskoj HAKOM (ekvivalent našeg RATEL-a) već drugu godinu zaredom donosi smanjenje naknada za operatere kako bi im olakšao rad. Inače, insistiranje HAKOM-a da se broj korisnika u mobilnim mrežama računa na osnovu aktivnih korisnika u prethodnih 90 dana doveo je do „gubitka” 1,1 miliona korisnika u izveštajima tri operatera.

Trećina svetskog stanovništva koristi Internet, a 45 odsto korisnika je mlađe od 25 godina. Tokom poslednjih pet godina zemlje u razvoju povećale su udeo u broju korisnika Interneta sa 44 odsto na 62 odsto ove godine. Korisnici Interneta iz Kine čine skoro četvrtinu, dok korisnici iz zemalja u razvoju čine 37 odsto ukupnog broja. U Srbiji 41,2 odsto domaćinstava ima internet priključak, a 97,2 odsto preduzeća koristi ga za poslovanje.

U Republici Srbiji, od ukupno 114 organa državne uprave njih 39 nema zvaničnu internet prezentaciju. Od toga 24 institucije nemaju nikakav sajt, a njih 15 ima svoje podsekcije na sajtovima nadležnih ministarstava. Grad Novi Sad pokušaće da privuče investitore preko sajta www.novisadinvest.rs sa GIS-om (Geografical Information System), koji će ga koštati čak 292 hljade evra.

MUP je u nastavku akcije „Armagedon” uhapsio 18 osoba osumnjičenih za nabavku i distribuciju pedofilskog pornografskog materijala.

Tokom ovogodišnjeg testiranja sajtova domaćih banaka, koje je sprovela firma Network Security Solutions, došlo se do zaključka da su oni lošije zaštićeni nego tokom sličnog testiranja 2009. i 2010. godine.

Beograđani od kraja oktobra mogu da plate račune za fiksne i mobilne telefone, komunalije, struju i republičke administrativne takse na više od 150 elektronskih terminala Qiwi na lokacijama širom grada. U pitanju je sistem koji je razvila istoimena ruska kompanija. U planu je da do kraja godine bude montirano između 300 i 500 takvih uređaja širom Srbije, a do kraja 2013. još njih 2000.

Ako vas zanima kako izgleda optička mreža Nuba Investa u Beogradu, posetite www.nubanet.rs/metro-beograd.htm.

Od 15. novembra svi korisnici paketa SBB Flat Postpaid imaju veće brzine, uz zadržavanje stare cene. Brzine downloada znatno su povećane, a brzine uploada veće su čak i do 50 odsto (www.sbb.rs/Vesti/5170/NajbrziInternetuSrbiji,sadajosbrzi!.shtml). Tako sada paket Turbo XXL ima brzinu 80/4 Mbit/s!

Orion telekom ponudio je korisnicima integrisane usluge Interneta, IPTV i fiksne telefonije pod nazivom TvIT po ceni od 1990 dinara pa naviše (www.orion.rs/privatni_korisnici/iptv.534.html).

U Beogradu je održan Telfor 2011, najznačajniji i najmasovniji skup na temu telekomunikacija u Srbiji, koji uz to ima i najdužu tradiciju. U okviru Telfora RNIDS je bio aktivan i održao promociju knjige „Uvod u upravljanje Internetom”, kao i prezentaciju pod nazivom „Posle pet godina rada, RNIDS na novom početku”.

RNIDS je najavio početak registracije . domena za prve mesece naredne godine. Ujedno, kampanja namenjena preduzetnicima i zanatlijama oličena je kroz sajtove www.cicafrizerka.rs i www.majstormile.rs i prilično je agresivna za naše prilike. Broj registrovanih .rs domena, nakon perioda stagnacije, konačno je premašio 68.000.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Širokopojasni internet pristup u EU
Internet kuracija
Decentralizovana društvena mreža
Internet tehnologije
Internet 2011.
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera