LAKI PINGVINI<>
122014<><>

Choqok 1.4

Kad pingvini zacvrkuću

Retko ko danas može da zamisli svoj život bez društvenih mreža. Bilo da smo za kompjuterom ili koristimo telefon, imamo mogućnost da stalno budemo povezani na njih i pratimo šta se dešava. Dok za telefone postoje posebne aplikacije za svaku društvenu mrežu (kako zvanične tako i nezvanične), na računaru im korisnici pristupaju uglavnom iz omiljenog internet pregledača. Za one najpopularnije postoje i posebni programi posvećeni tome da vam iskustvo korišćenja omoguće bez pokretanja internet pregledača. Twitteru se, kao jednoj od trenutno najpopularnijih društvenih mreža, može pristupiti iz mnogobrojnih programa od kojih svaki nudi posebno i drugačije iskustvo te je konkurencija na ovom polju jaka. Mi vam ovog puta predstavljamo veterana, program Choqok.

U pitanju je program rađen u Qt-u i usko je u vezi sa KDE-om. Ovo naravno ne znači da ga ne mogu upotrebljavati i korisnici drugih okruženja, samo će uz njegovu instalaciju morati da instaliraju i određene pakete iz KDE okruženja. S obzirom na to da je deo KDE paketa aplikacija, možete ga naći u zvaničnim repozitorijumima vaše distribucije.

Interfejs programa je jednostavan. U gornjem delu se nalaze opcije, osvežavanje „linije” i kreiranje novih tvitova. Na prvi pogled nema puno podešavanja, ali ih ima sasvim dovoljno da program prilagodite svom ukusu. Sa leve strane se nalazi traka sa 4 ikonice (Home, Mentions, Inbox, Outbox) i preko njih možete videti glavnu stranicu, tvitove u kojima vas neko „menšnuje”, kao i privatne poruke podeljene na dolazne i odlazne.

Ako program spustite u tray, ili ostane pokriven prozorom drugog programa, broj novih tvitova možete videti na ikonici programa, a povremeno ćete dobijati obaveštenja o prispeću novih tvitova, ako zaboravite da obratite pažnju. Postoji i dugme u gornjem delu prozora pomoću koga jednim klikom do tada prikazane tvitove obeležavate kao pročitane, što dodatno olakšava preglednost.

Pri korišćenju smo primetili i jedan prilično veliki bag, koji se ogleda u nemogućnosti da označite neki tvit kao omiljeni (favorite). Tačnije, u programu će biti označen, ali kada proverite preko internet pregledača videćete da to nije slučaj. S obzirom na to da je trenutna verzija stara godinu dana probali smo verziju iz git kanala i ustanovili da je ovaj bug ispravljen, tako da se može očekivati da ove neprijatnosti neće biti u sledećoj zvaničnoj verziji.

Osim tog jednog problema sa kojim smo se susreli, ništa drugo nam nije pokvarilo utisak. Drago nam je da vidimo da je razvoj programa i dalje aktivan jer bi bila šteta da se ne nastavi sa razvojem jednog ovako jednostavnog, a opet veoma zgodnog programa za tviteraše. Iako je potrebno neko vreme da se naviknete da koristite Twitter na ovaj način, velike su šanse da ćete ga zadržati i nakon probnog perioda. Na vama je da probate, a za eventualni pad produktivnosti za računarom zbog ovog programa ne odgovaramo.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Deset godina Ubuntua
OmegaT 2.6.3
Choqok 1.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Terminator 0.97

Platforma:
GNU/Linux
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /TSviIq
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
4,25 MB
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera