PRVI UTISCI<>
062015<><>

DiRT Rally

Zaposlenima u Codemastersu treba dati medalju za upornost! Oni jednostavno odbijaju da odustanu od izrade trkačkih igara ma koliko da su šamara „popili” prethodnih godina. Mainstream pristup tematici gotovo da ih je uništio i kada su svi pomislili da će, sedeći tiho u uglu pognute glave, samo ispoštovati do kraja skupo plaćenu F1 licencu i onda zauvek nestati, oni su se uzdigli poput feniksa. Praktično niotkuda pojavili su se u Steam prodavnici sa novom iteracijom DiRT-a i to u, verovali ili ne, Early Access formatu.

Pre nego što bilo ko počne da gunđa o skrivenim motivima i pustoj želji deoničara kompanije za namicanjem još koje „zelene novčanice”, raspršićemo svako stanovište za nastajanje teorija zavere. DiRT Rally je fantastičan, vraća nas korenima igre (dok je još nosila ime čuvenog Colina McRaea), a pri tome je njen razvoj do tančina isplaniran i igračima prezentovan na oficijelnoj stranici projekta. Svakog 15. u mesecu pojaviće se dodatni sadržaj, potpuno besplatno za sve koji DiRT Rally pazare sada, po sniženoj ceni. Najavljeni su friški igrački modovi, staze i automobili, a u međuvremenu se očekuje peglanje enginea, ispravljanje bagova i sveopšti bum online komune koja aktivno „savetuje” autore. Kada jedna ovako velika kompanija učini svoj nedovršeni rad dostupan svim zainteresovanim, to ne znači da su im potrebna dodatna finansijska sredstva, već da su konačno odlučili da zapuše usta svima nama koji ih godinama kritikujemo i pokažu da umeju da osluškuju puls komune i da su sposobni za velika dela.

DiRT Rally nije namenjen instant generaciji igrača i ne prati dogodovštine mlađanog vozača koji živi u prikolici u centru nekakvog DJ nastupa. Sve je daleko jednostavnije i podrazumeva kupovinu automobila i momentalan izlazak na stazu – bez potpisivanja ugovora, biranja timova, radio-razgovora sa šefom ekipe i ostalih nepotrebnih marifetluka. Automobili su podeljeni u šest (istorijskih) kategorija i iako ih je trenutno samo 17, pažljivo su odabrani i tako dobro podešeni da je vožnja svakog od njih novo iskustvo i priča za sebe. Za sada je na raspolaganju šest šampionata u kojima stičete pravo učešća tako što kupujete automobil iz naznačene klase: 1960, 1970, 1980... Umeće vožnje pokazujete na tri različite lokacije (opet kažemo, trenutno), koje su veoma lukavo odabrane. Prvo, tu je Vels i deonice pune blatnjavih puteva, vodenih zamki i nepreglednih šuma. Sledi Grčka sa svojim prašnjavim alternativama, razbacanim kamenjem i zjapećim krivinama koje vas vode pravo na dno provalije. Za kraj, oprobaćete se na brdu iznad Monte Karla, vijugavim puteljcima na kojima caruju sneg, led i magla. DiRT Rally u ovom segmentu donosi još jednu lepu stvar – na stazama se nećete boriti samo sa mašinom i vrstom podloge, već i konfiguracijom puteva čija je površina „naborana” i puna izbočina/uvala i nadovezujućih mini-nagiba koji vas za tili čas izbacuju sa idealne putanje i teraju da koncentraciju držite od prvog do poslednjeg minuta.

DiRT Rally po težini jednak igrama iz Souls serijala! AI vozači su nemilosrdni i nametnuće tempo koji će se na početku činiti božanskim. Međutim, ovo je poslednja stvar o kojoj ćete voditi računa. Upravljanje je vraćeno u vode simulacije, koristi se prošireni damage sistem koji će svaki bliski susret sa okolišem penalizovati sitnim, ali i onim ozbiljnijim kvarovima. Konačno, izbačen je i ubogi Flashback thingy (Codemastersov zaštitini znak) pa kada napravite grešku na stazi – napravili ste je! Nema ponavljanja do iznemoglosti kritičnih deonica i sada gubite dragocene sekunde dok se ne vratite na stazu i ne dostignete željeni tempo. Posebno zastrašujuća stvar su teži sudari nakon kojih nije moguće jednostavno vratiti automobil na stazu. Da, da, to može da se desi u prvoj ili u poslednjoj sekundi etape. To je igra koju smo dugo, dugo čekali! Stvar je donekle umekšana postojanjem restart tokena koji vas vraćaju na početak etape. Oni nisu neograničeni i plaćaju se novcem od nagrade koju potencijalno možete da ostvarite. S druge strane, na raspolaganju je klasičan set pomagala kao što su ABS, kontrola proklizavanja, korekcija pravca kretanja i slično, ali njihovo aktiviranje direktno utiče na količinu novca koji osvajate kompletiranjem trka. Autori su baš na sve mislili...

Nadogradnja performansi vozila postoji, ali je izvedena na krajnje neobičan način. Ne postoji kupovina delova, već se oni ugrađuju u paketima kada za volanom konkretnog automobila provedete određeno vreme i zaslužite njihovu nabavku. Za ugradnju je zadužen šef ekipe mehaničara koji automatski napreduje vremenom i dobija perk slotove koji će omogućiti brže sticanje potrebnog iskustva za ugradnju. Mogućnost štelovanja ponašanja automobila na stazi u sitna crevca ne daje benefit automatski i potrebna je određena doza mehaničkog znanja da se to iskoristi do maksimuma.

DiRT Rally je tek prebacio prvu trećinu razvoja, a već sada igračima izbacuje vilicu iz ležišta. Za to su zaslužni odličan fizički model i realističan sistem upravljanja, kao i fenomenalne tehničke karakteristike. Detaljno dizajnirani modeli automobila, na kojima se vide sva oštećenja, tek su početak. Pogled iz kabine svakog automobila impresionira detaljnošću, ali i preglednošću. Kvalitet grafike možemo da uporedimo jedino sa Driveclubom na PlayStationu 4. Toliko je dobra! Već sada možete uživati u noćnim trkama, jurcanju kroz maglu, kiši ili snežnoj oluji, a zvuk je takođe vrhunski.

U Codemastersu su se baš razgoropadili i tačno znaju šta hoće da postignu sa DiRT Rallyjem. Igra je već sada odlično optimizovana i da, bez problema klizi u Full HD rezoluciji i da, učitavanje etapa je brzo, nema dosadnog čekanja i sve teče kao da je odavno spremno za masovno štancovanje kopija. Jedna od retkih mana je mršava (čitaj: nikakva) offline multiplayer podrška, jer igra kao da je pravljena samo za jednog igrača. Ne postoji mogućnost igranja šampionata sa drugarima u lokalu. DiRT Rally je za sada PC ekskluziva i konzolni portovi se trenutno uopšte ne pominju. Nije određen ni datum izlaska igre, ali sigurno je da to neće biti pre 15. novembra, kada je predviđeno izbacivanje poslednjeg planiranog dodatka. Više informacija možete da dobijete na adresi www.dirtgame.com.

Vladimir PISODOROV

 
Trine 3: Artifacts of Power
DiRT Rally
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera