NA LICU MESTA<>
062015<><>

Hacking Prevention Forum 2015

Sigurne veze

Hotel „Falkensteiner”, 8. maj

Na skupu održanom pod nazivom Hacking Prevention Forum 2015, u organizaciji kompanija Gemalto i Orion Telekom, urađena je praktična demonstracija najnovijih tehnologija i trendova iz oblasti IT bezbednosti u svetu. Kao operater sa značajnim udelom u oblasti Hosting servisa, Orion Telekom krenuo je sa idejom o potrebi da se najpre podigne svest i način razmišljanja ljudi iz IT sektora po pitanju bezbednosti hostovanih servisa kao i samih podataka.

Predstavljeni su sistemi zaštite poslednje generacije koji počivaju na 256-bitnoj enkripciji. Kriptovanjem virtuelnih mašina (VProtect) kao i kriptovanjem samog prostora na diskovima (Storage Secure) i ustupanjem „ključeva” za dekripciju krajnjem korisniku na raspolaganje, korišćenje i čuvanje, hosting provajderi prestaju da budu kompanije kojima se „mora verovati”. Korisnik se sam brine o bezbednosti i apsolutno je siguran da samo on može pročitati svoje podatke, dok hosting provajderu preostaje „samo” da se brine o fizičkoj funkcionalnosti i dostupnosti pruženih servisa.

Takođe, istražena je jedna od većih zabluda, da su podaci koji putuju optičkom infrastrukturom zaštićeni sami po sebi. Praktičnom vežbom, uz pomoć specijalnog uređaja, pokazano je kako je moguće doći do podataka iz optičkog kabla bez ikakvog fizičkog oštećenja ili prekida kabla. Time je demonstrirana praktična potreba za zaštitom (kriptovanjem) podataka u samom transportu, dok se u drugi plan stavlja sam način transporta podataka. Takođe, prikazana su i najnovija bezbednosna rešenja iz oblasti smart kartica, tokena i njihove primene u sektoru bankarstva.

Prema zaključcima izvedenim na forumu, koncept zaštite elektronskih podataka u ovom modernom dobu ne počiva na sprečavanju fizičkog otuđenja podataka već na činjenju tih podataka neupotrebljivim za „kradljivce”.

Petar LONČAREVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Istraživanje svemira

 TRŽIŠTE
Novosti iz AMD-a

 NA LICU MESTA
Konferencija povodom akvizicije Euneta od strane SBB-a
Aigo BS i Dell konferencija
Printec, NCR, VeriFone konferencija
Hacking Prevention Forum 2015
Šta mislite o ovom tekstu?
LG konferencija
Digital Day 2015

 KOMPJUTERI I FILM
Jurassic World
Inside Out
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
MIDI standard (1)

 VREMENSKA MAŠINA
Nemoguća misija i opsesija Matrixom

 PRST NA ČELO
Hasta la vista, baby

 GOST KOLUMNISTA
Gajo PETROVIĆ
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera