LAKI PINGVINI<>
082015<><>

Nemo 2.6.7

Fajl menadžer kapetana Nautilusa

Za razliku od programa nekih drugih kategorija, koji se samo gomilaju (na primer, audio i video plejeri), fajl menadžeri su kategorija koja ima uglavnom ustaljene stare igrače već godinama i retko kad im se priključi neko novi. Nemo je relativno mlad projekat, a za one koji nisu upoznati sa ovim menadžerom datoteka, u pitanju je program koji je započeo da se razvija nakon što je Nautilus počeo da gubi svoje funkcije, a time i sve više korisnika. S obzirom na to da je, pored GNOME okruženja, Nautilus bio i zadani fajl menadžer za Cinnamon. Tim koji razvija ovo okruženje odlučio je da uzme stvar u svoje ruke, forkuje Nautilus i nastavi u smeru za koji oni smatraju da je bolji.

S obzirom na to da Nemo dolazi kao podrazumevana aplikacija uz Cinnamon okruženje (koje je postalo vrlo popularno i nalazi se u zvaničnim repozitorijumima većine distribucija), nećete imati problema da ga instalirate. Uz njega će biti instaliran i cinnamon-desktop paket, a za one kojima se to ne sviđa i koriste Ubuntu bazirane distribucije, na webupd8.org sajtu moguće je pronaći pečovanu verziju bez ove zavisnosti.

Svako ko je koristio Nautilus pre verzije 3.6 će se osećati kao kod kuće jer su tu stare opcije i postavke. Na prvi pogled, čak se ni ne primeti neka velika estetska razlika, ali zato kada malo zagrebete po površini videćete šta je to što izdvaja Nemo od ostalih fajl menadžera. Na prvom mestu bismo izdvojili mogućnost korišćenja dodataka. Jeste da nije jedini fajl menadžer sa ovom mogućnošću, ali zato ima poseban odeljak podešavanja pod imenom Plugin manager. On je podeljen na 3 dela – za ekstenzije, skripte i akcije, tako da se veoma lako možete snaći dodajući ili uklanjajući dodatke. Ostala podešavanja nalaze se u traci sa padajućim menijima na vrhu prozora i preko njih možete prilagoditi Nemo svojim potrebama. Sa leve strane prozora nalazi se deo sa stavkama za brz pristup particijama, mreži i kanti za otpatke. Takođe je moguće dodati i sopstvene lokacije kao prečice, bilo prevlačenjem direktorijuma ili njegovim dodavanjem u bookmark. U gornjem desnom uglu su opcije za promenu načina prikaza ikona i za pretragu sadržaja direktorijuma. Na statusnoj traci pri dnu vidite pregled informacija kao što su broj stavki u aktivnom direktorijumu i slobodan prostor na aktivnoj particiji. Sa donje desne strane se nalazi klizač kojim menjate veličinu ikona. Sam program ima velik broj opcija za prilagođavanje, kroz dconf-editor je moguće još više uzeti stvari u svoje ruke i podesiti Nemo „u sitna crevca”.

Iako je ovo fajl menadžer koji dolazi uz Cinnamon, ništa vas ne sprečava da ga koristite uz bilo koje okruženje. Program je veoma brz i nismo imali problema sa njim, sve što smo zadali da uradi, uradio je bez greške. Već smo spomenuli zavidan broj opcija koje ima, a sve ovo je spakovano u paket manji od 1 MB čija je potrošnja sistemskih resursa veoma niska. Ukoliko želite brz fajl menadžer, smatrate da su PCManFM ili Thunar siromašni opcijama, a Dolphin „pretežak”, Nemo je pravi izbor za vas.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Ujedinjeni u razlikama
KWordQuiz 0.9.4
Nemo 2.6.7
Šta mislite o ovom tekstu?
i-Nex 7.4.0

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
870 KB
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /linuxmint /nemo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera