LAKI PINGVINI<>
082015<><>

i-Nex 7.4.0

Sistemski doušnik

Autora ovog teksta slobodnom softveru i Linuxu privukla je, pored drugih razloga, i gomila dostupnih informacija unutar samog sistema, a za čije dobijanje ne morate da pokrećete aplikacije drugih proizvođača. Uz par komandi u konzoli moguće je dobiti detaljne informacije o svim aspektima sistema, što će iskusnim korisnicima biti dovoljno, dok će oni manje iskusni osetiti nedostatak programa za ovu namenu. Doduše, i ovi prvi ponekad požele brzo i jednostavno rešenje za prikaz podataka o hardveru (i softveru) računara. Srećom, Mihal Glovjenka, poljski programer, imao je sluha za ove korisnike i napravio i-Nex, slobodni klon poznatih Windows aplikacija kao što su CPU-Z i GPU-Z.

Instalacioni paketi se nalaze u odgovarajućim repozitorijumima vodećih distribucija, a ukoliko ne postoji mogućnost instaliranja programa preko podrazumevanog menadžera paketa, možete preuzeti izvorni kôd sa Github strane projekta. Nakon pokretanja, i-Nex će prikazati radni prozor iz čijeg je dizajna evidentan uticaj pomenutih aplikacija sa Windows platforme. Uz gornju ivicu nalaze se tabovi preko kojih biramo željene segmente za prikaz: CPU, GPU, Mobo (matična ploča), Audio, Drives, System, Kernel, Memory, Network i USB Input. Već se iz spiska može naslutiti da je i-Nex krcat informacijama. Svaka strana je puna polja sa svim mogućim detaljima u vezi sa izabranim segmentom, a većina tabova ima i dodatne podopcije, čime se broj korisnih podataka uvećava. Na primer, tab CPU, pored informacija o samom procesoru, prikazuje trenutnu temperaturu i zauzeće, a na strani Network možete uz generalije mrežnih adaptera videti i statistiku paketa i detalje o provajderu koji koristite. Zaista, skoro da nema informacije koja bi vam mogla zatrebati, a da je i-Nex ne prikazuje u nekom od pomenutih tabova, stoga bi nabrajanje pojedinačnih stavki bilo nepraktično trošenje korisnog prostora.

Uz donju ivicu prozora nalazi se ikonica pomoću koje je moguće definisati i generisati izveštaje o trenutnom inventaru i stanju sistema, kao i prečica za izradu slike (screenshot) trenutno aktivnog taba. Slično CPU-Z sistemu za validiranje podataka generisanih u programu i i-Nex ima sistem pod imenom Cerebro, ali on tokom testiranja programa nije bio u funkciji.

i-Nex radi bez problema i osnovnu funkciju prikaza informacija obavlja besprekorno. Bilo bi lepo u budućim verzijama programa videti i osnovne podatke o S.M.A.R.T. statusu pored svih detalja o diskovima, ali ovakav prohtev može da zvuči i pomalo nezahvalno. Kako je program još uvek u debelom razvoju, ne može se zameriti nedovršenost pojedinih opcija, a nekome će možda zasmetati i fiksirana veličina prozora i potreba da se do krajnjih tabova dolazi skrolovanjem. Takođe, web strana projekta i postavljena dokumentacija su na poljskom, ali je moguće snaći se uz Google Translate. Zaključak je jasan i nedvosmislen, ukoliko imate potrebu da prikupite detaljne informacije o hardveru i softveru vašeg računara, a ne znate (ili ste lenji) da ih sami prikupite, i-Nex je rešenje.

Goran STRIČIĆ

 
Ujedinjeni u razlikama
KWordQuiz 0.9.4
Nemo 2.6.7
i-Nex 7.4.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU LGPL v3
Veličina:
10 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
i -nex .linux .pl
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera