PHONE ZONE<>
112015<><>

Lenovo Vibe Shot

Hot Shot

Najnoviji Lenovo Vibe telefon diči se svojom kamerom. Toliko je ponosno ističe da se ta funkcija pominje u sâmom nazivu telefona! Da li Kinezi planiraju da izvrše taktički napad na mlađe generacije tako što će svoje novo čedo skoro u potpunosti optimizovati za fotografsko iskustvo? Pred nama se našao prvi Lenovo Vibe model koji posle „Vibe” u svom nazivu nosi punu reč, a ne alfanumeričku oznaku, što definitivno ukazuje na neke promene u filozofiji kineskog giganta. Lenovo Vibe Shot, kako je kineska kompanija „krstila” svoje najnovije čedo, predstavljen je, maltene, kao telefon čija kamera može da izađe na crtu prosečnom dSLR-u. Način na koji Lenovo promoviše ovaj telefon kao da namerno naglašava da je u pitanju prosečan telefon koji je podređen vrhunskom fotografskom iskustvu. Istina je, zapravo, negde između ta dva aspekta.

Prvo što se primeti kada se telefon izvadi iz poslovično lepog i bogatog Lenovo pakovanja je njegov izvanredni dizajn. Osmišljen tako da podseća na foto-aparat, skladnog uglastog oblika, telefon je mamio i poglede i komplimente svih u čijem se vidokrugu našao. Aluminijumski okvir u kombinaciji sa trećom iteracijom Gorilla Glassa čini da telefon izgleda kao jedan od onih uređaja za koje ste istresli poslednji dinar u kući, podigli kredit i prodali bubreg. Mikrofon i zvučnik dele donju stranicu i neretko će se dešavati da prstom prekrijete jedan od ta dva esencijalna elementa svakog telefona, no, to nije nešto što ćemo mu uzeti za zlo. Na levoj stranici se nalazi jedan slot za dve microSIM kartice, kao i slot za microSD karticu. Kad smo već kod microSD kartice, najveći kapacitet za eksternu memoriju koji Vibe Shot podržava je 128 gigabajta, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno za vaše fotografske avanture. Desna stranica telefona rezervisana je za Volume tastere, Power taster i dedicated taster za fotografisanje (okidanje). Budući da je naglasak na kameri, pored njega se nalazi i switch pomoću kojeg birate da li će režim kamere biti automatski ili Pro, koji vam omogućava da upregnete kameru kako vam duša ište.

Glavna zvezda ovog uređaja je zadnja kamera rezolucije 16 megapiksela kojoj, pored optičke stabilizacije i IR autofokusnog sistema, pomaže i trostruki LED blic. Pomenuti Pro režim kamere će vam omogućiti ručno podešavanje balansa bele, autofokusa, ekspozicije, brzine zatvaranja shuttera i ISO vrednosti (od ISO100 do ISO1600). Nakon malo eksperimentisanja i prilično brzog navikavanja (zahvaljujući intuitivnom dizajnu telefona, podređenom fotografisanju), rezultati koje ćete dobiti uz pomoć Vibe Shotove kamere vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Iako nije u pitanju najbolja kamera na tržištu mobilnih telefona, kontrola kamere i njen potencijal zaista su na zavidnom nivou. Pored Pro moda, tu je još i nekoliko specifičnih modova koji će vam pomoći da iz svake moguće situacije izvučete maksimum i dobijete fotografije kakve želite. Nakon apdejta softvera, Vibe Shot je ponudio i dodatni mod za fotografisanje koji je u potpunosti posvećen pravljenju long exposure fotki. Čak i u jako mračnim prostorijama/predelima, Vibe Shot će imati rešenje za dobru fotografiju. Nadamo se da će Lenovo dodati još modova putem updatea sistema (sa Androidom 5.1 ih ima ukupno sedam, od kojih tri imaju posebne režime u sebi), mada je i ovo što se trenutno nudi dovoljno da vas danima zabavlja i tera da istražujete.

Tvrdnje proizvođača da Vibe Shot nudi dSLR iskustvo su hrabre ali preterane, budući da se nijedan mobilni telefon ne može porediti sa svim mogućnostima jednog dSLR foto-aparata. Prednja kamera (ili kako kolega Čavić voli da je zove, selfie kamera) ima senzor od 8 megapiksela i uglavnom svoj posao obavlja korektno. Telefon takođe ima i poseban mod za selfije koji omogućava široke kadrove, što je praktično panorama mod za prednju kameru. Jedina zamerka koju možemo uputiti kameri je nedostatak snimanja videa u 4K rezoluciji, ali verujemo da ni Full HD rezolucija sa 30 frejmova po sekundi nikome neće smetati.

Fotografije (i sve ostalo) ćete gledati na petoinčnom IPS ekranu Full HD rezolucije koji se može pohvaliti prilično živopisnim prikazom boja, odličnim kontrastom i sveopštim prijatnim utiskom koji odaje. Kada podignemo haubu na ovom telefonu (što je van ovog izraza inače nemoguće, budući da je zadnja strana fiksna i ne može se otvarati), videćemo da u njemu kuca osmojezgarni Snapdragon 615 čipset, sa „paketima jezgara” od 1,7 GHz i 1 GHz. Grafički procesi povereni su Adrenu 405, a sa 3 GB radne memorije, realno je očekivati da se telefon ni u jednom trenutku ne zakoči. Ipak, i pored tolike memorije, telefon je u (vrlo) retkim situacijama našao za shodno da se na trenutak (vrlo) malo uspori. Izuzev tih situacija koje se dešavaju svakog 29. februara, ako ne i ređe, telefon se ponaša okretno poput balerine u tutu suknjici. Na AnTuTu benchmarku je ostvario skor od 39544 poena, što ga u odnosu na konkurenciju ne čini baš „vukovcem”, ali većih zamerki na rad nemamo. Od načina povezivanja, tu je sve što bi jedan moderan smartfon trebalo da ima, osim NFC-a i Infrareda, čiji nas izostanak u najmanju ruku čudi.

Vibe Shot dolazi sa Lollipop 5.0.2 Androidom. Lenovo je Lollipop preuredio svojim launcherom pa ćete imati utisak da radite sa nekim iUređajem. Ovo nam nije smetalo, a izgled sâmog interfejsa je možda previše šaren za telefon koji izgleda ovako elegantno. Što se tiče glasnoće i jasnoće tokom poziva, telefon se pokazao odlično. Iako deluje bezazleno, nedostaci na ovom polju mogu poprilično da uprskaju stvar kada su telefoni u pitanju. Vibe Shot ima 32 gigabajta storage memorije, a jedno punjenje baterije kapaciteta 2900 mAh će izdržati dobro dnevno mrcvarenje kamere, 4G interneta i po koju igru. Kao što rekosmo, slick dizajn je onemogućio njeno vađenje, pa će svaka intervencija na bateriji zahtevati servisera.

S druge strane, upravo je taj dizajn zaslužan za prilično dobar grip za jedan telefon koji je „sav mazan”. Debljina od 7,3 milimetara, aluminijumski okvir i sa ukusom odabran kolorit (kod nas je bila verzija sa belom zadnjom stranicom i crnim prednjim delom, a u opticaju su i „grafitno siva” i grimizna boja zadnje strane) čine da telefon izgleda kao da je sišao sa modne piste. Shodno izgledu, ni cena mu nije „buvljačka”. Vibe Shot, sa svim svojim prednostima i manama, u maloprodaji košta oko pedeset hiljada dinara, što ga čini manje konkurentnim na današnjem tržištu.

Sve u svemu, u pitanju je solidno dobar moderni telefon natprosečnih performansi sa zanimljivom i dobrom kamerom. Moderniji „vajb” koji izbija iz ovog Vibea dodaje osećaju elegancije i svakako diže konačnu ocenu telefonu. Činjenica da nema NFC i IR konekcije nije od ključnog značaja za konačni sud o Vibe Shotu, ali ne možemo reći da nismo očekivali te „sitnice” od telefona koji roughly košta pedeset „crvenih”. U svakom slučaju, nećete se pokajati ako pazarite ovaj telefon. Za novac za koji se prodaje, nudi veoma dobro iskustvo, a možete i da se slikate... za sve pare.

Miloš CVETKOVIĆ

 
Lenovo Vibe Shot
Šta mislite o ovom tekstu?
Apple iPhone 6s
Sony Xperia Z5 i Xperia Z5 Compact
Huawei Mate S
Karen
VHS Camera Recorder
Alan Ford
Airbnb
TUFFS Notification Shortcuts
Primer
AmpMe
MSTY – The Music Messenger
Rock Like The Pros
edjing – DJ Music Mixer Studio

Operativni sistem:
Android 5.0.2
Dimenzije:
142 x 70 x 7,3 mm/145 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 615 čipset (Quad-core 1,7 GHz Cortex-A53 CPU + quad-core 1,0 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 405 GPU), 5” IPS LCD (1080 x 1920, ~441 ppi), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, GSM/HSPA/LTE dual microSIM, Bluetooth v4.1, A2DP, MicroUSB 2.0, A-GPS, FM radio, 3,5-mm audio, 16 Mpx AF zadnja kamera 1080p @ 30 FPS, 8 Mpx prednja kamera 1080p, Li-Polymer 2900 mAh
Proizvođač:
Lenovo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera