PHONE ZONE<>
112015<><>

Apple iPhone 6s

Trodimenzionalni dodir

Tačno godinu dana nakon susreta sa Apple iPhoneom 6, kod domaćeg operatera stigla je njegova nova i unapređena verzija, iPhone 6s. Reklamni slogan nam govori „da je jedino što je promenjeno zapravo sve”, ali to definitivno nije utisak koji se može steći na prvi pogled. Ovakva situacija je tradicionalna za Apple proizvode – godinama unazad s modeli vizuelno izgledaju gotovo identično svojim pređašnjim verzijama, međutim hardverske izmene obično bivaju i više nego primetne. Osim nove Rose Gold boje koja će se dopasti ženskoj populaciji, telefon izgleda identično prošlogodišnjem, pa se čak i pri direktnom poređenju teško može razaznati ikakva razlika. Iako je tendencija da noviji modeli bivaju lakši od prethodnika, iPhone 6s je zapravo 14 grama teži od obične šestice. Bez obzira što Apple nikada zvanično nije reagovao na primedbe korisnika da su određeni modeli podložni krivljenju metalnog rama telefona, očigledno je da su ovom problemu posvetili pažnju, te je za izradu iPhone 6s modela iskorišćena legura aluminijuma iz jače 7000 serije koja se tipično koristi za izradu ramova za bickile i slične primene gde dolazi do velikih naprezanja, uz potrebu za malom težinom delova. Iako se golim okom to ne može primetiti, novi model je 0,2 mm deblji – u praksi je ova razlika sasvim zanemarljiva, te se maske i futrole namenjene starijem modelu bez problema mogu koristiti i na novom, a dodatna težina zapravo čini da telefon ostavlja utisak sigurnosti u ruci. Kako bi se sačuvao ekran, Apple nas uverava da je razvio novi i jači tip stakla koji je otporniji na udarce od konkurencije koja koristi Gorilla Glass. Naravno, koliko god se proizvođači busali u prsa silama i težinom koju staklo može da izdrži, pad pod nezgodnim uglom će razbiti i najjače staklo, što može biti posebno nezgodno na našim prostorima. Naime, Apple servis u Srbiji nema mogućnost zamene displeja telefona jer on dolazi u kompletu sa čitačem otiska prsta, koji je opet uparen sa matičnom pločom i samo Apple ga može programirati da radi na novom uređaju, što praktično znači da ćete razbijeni telefon kod nas dati servisu, a umesto njega dobiti novi i platiti ga (ako imate sreće) kao polovinu novog uređaja. Korišćenje kineskih delova u neovlašćenim servisima je svakako opcija, ali tada se mora voditi računa da se ne ošteti osetljivi čitač otiska prsta jer ukoliko dođe do toga, telefon više nije moguće nadograditi na noviju verziju softvera pa čak ni resetovati na fabrička podešavanja!

Retina displej sam po sebi nije mrdnuo na polju specifikacija – iako danas nema telefona iz vrha ponude Android proizvođača koji nije makar Full HD rezolucije, iPhone 6s sa gustinom od 326ppi i dalje kaska za cenovnim takmacima. Ipak, dobro odmerene boje i veoma dobar kontrast čine gledanje u ovaj ekran prijatnim iskustvom jer je na ovoj dijagonali golim okom gotovo nemoguće primeti prednosti rezolucije koje forsira konkurencija. Dakle, uprkos slabijim specifikacijama, displej je i dalje jedan od najprijatnijih sa kojima smo se susreli. Najviše pažnje nam je svakako privukao novi tip ekrana osetljivog na dodir pod imenom 3D Touch, koji nije osetljiv samo na dodir, već i na jačinu kojom pritiskate staklo, otud 3D u nazivu. U praksi, jači pritisak na element na ekranu poziva novu funkciju koja naravno zavisi od same aplikacije. Ukoliko jače pritisnete ikonicu kamere, dobićete mogućnost da odaberete snimanje selfija ili videa umesto klasičnog snimanja fotografija, dok će isti pritisak na slušalicu za obavljanje poziva prikazati listu favorita. 3D Touch funkcija je zapravo integrisana u većinu Apple aplikacija, bilo da je reč o zumiranju slika u galeriji ili mogućnosti da u porukama pregledate neki link u oblačiću umesto u novom prozoru. Treća dimenzija iziskuje vreme za navikavanje i za sada je podržava jako mali broj aplikacija koje nije izradio sam Appple, što će se, poznajući Apple ekosistem, veoma brzo i promeniti, a posebno korisnom se može pokazati pri igranju igara.

Apple A9 je naziv novog čipseta koji je pokreće ovaj telefon, a zasniva se na dvojezgarnom Twister procesoru za koji Apple tvrdi da je 90% brži od prethodnika, a opremljen je novim M9 koprocesorom koji hardverski asistira u dekodiranju i snimanju videa, obradi glasovnih komandi i senzorskih informacija. Interesantno je da sam procesor dolazi iz dve fabrike – 14-nm verzija iz Samsunga, a 16-nm verzija iz TSMC-a. Njihove performanse su identične, ali se pojedini korisnici žale da Samsung varijanta ima nešto višu potrošnju baterije. Sintetički testovi pokazuju da je dobitak u brzini zaista veliki, te je novi A9 u rangu Exynos čipseta smeštenog u Samsung Galaxy S6, a PowerVR GT7600 grafički čip koji dolazi sa 2 jezgra više od prošlogodišnjeg i trenutno je najbrži mobilni GPU dostupan na tržištu, što u kombinaciji sa relativno malom rezolucijom ekrana garantuje odlične performanse u igrama. U realnom radu, razlika je veoma mala, pošto je i iPhone 6 imao brz odziv i udoban rad, ovde je sve samo za nijansu na višem nivou. Čitanje otiska prsta se dešava u gotovo istom momentu kada spustite palac na njega, da li je u pitanju veća brzina M9 koprocesora ili bolji senzor nismo sigurni, ali nam se rezultat svakako dopada. Glavna kamera je nadograđena na 12 Mpx. Međutim, osim mogućnosti snimanja 4K video snimaka, razliku u kvalitetu dobijenih fotografija nismo uspeli da primetimo, oštrina i broj detalja su dobri, ali ipak nešto iza S6 edge modela. Najveće poboljšanje se ogleda u prednjoj kameri koja je pored više rezolucije dobila i svetlo za slikanje u mraku, ali izvedeno korišćenjem samog ekrana. Naime, uključivanjem funkcije osvetljenja i slikanjem selfija, ekran će obasjati lice svetlom, i to ne samo čisto belom bojom, već će uz pomoć senzora regulisati i tonalitet boje kako bi lice na fotografiji izgledalo što prirodnije. Ova funkcija odlično radi svoj posao pa su fotografije svakako prijatnije za oko od korišćenja blica glavne kamere ili bez ikakvog osvetljenja.

Iako je dosta stvari unapređeno, baterija je otišla korak nazad i njen kapacitet je smanjen za 95 mAh – punjenje svake večeri je obavezno, a igranje igara sa punim osvetljenjem ume da isisa bateriju za koji minut manje od punih 3 sata. Novi iPhone donosi i novi iOS 9 operativni sistem koji, između ostalog, napokon pruža hronološko sortiranje notifikacija, donosi poboljšanu tastaturu pa čak i Touchpad funkciju koja olakšava navigaciju po otkucanom tekstu. Sveukupno, razlike su tu, nešto brži rad, bolja selfi kamera i naravno 3D Touch funkcija, ali sve to po cenu nešto kraćeg veka baterije. Međutim, nismo ubeđeni da su ove razlike dovoljne da ubede vlasnike obične šestice da svoje telefone zamene novom verzijom. Iako su sve nabrojane funkcije korisne, uzimajući u obzir to da telefon trenutno nije moguće pazariti za cenu nižu od 80.000 dinara (bez ugovora, naravno), zamena teško da se isplati. S druge strane, vlasnici starijih modela ili oni koji su odlučili da sa Android platforme pređu na stranu „imperije” prošlogodišnji model ne treba ni da uzimaju u obzir, iPhone 6s je jedini logičan izbor.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Lenovo Vibe Shot
Apple iPhone 6s
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony Xperia Z5 i Xperia Z5 Compact
Huawei Mate S
Karen
VHS Camera Recorder
Alan Ford
Airbnb
TUFFS Notification Shortcuts
Primer
AmpMe
MSTY – The Music Messenger
Rock Like The Pros
edjing – DJ Music Mixer Studio

Operativni sistem:
iOS 9.0.2
Dimenzije:
138,3 x 67,1 x 7,1 mm /143 g
Ostalo:
Apple A9 čipset (64-bit ARMv8-A dual-core/1,85 GHz CPU + PowerVR GT7600 quad-core GPU), 4,7” IPS LCD (1334 x 750, 326 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, MicroSD, nano-SIM, dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, Glonass, Bluetooth 4.2, 3,5-mm audio, 12 Mpx AF LED zadnja kamera, 5 Mpx prednja kamera, čitač otiska prstiju, Li-polymer 1715 mAh baterija
Proizvođač:
Apple
Kontakt:
Vip
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera