PHONE ZONE<>
022016<><>

LG G4 Stylus

Na slepom koloseku

Imenom i dizajnom, LG G4 Stylus podseća na aktuelan top model tog korejskog proizvođača, ali tu svaka sličnost između ova dva modela prestaje. G4 Stylus (odaziva se i na Stylo na drugim tržištima) je jeftiniji rođak popularne Četvorke koga karakterišu osetno lošije performanse u odnosu na vodeći model i – kako iz oznake uređaja može da se zaključi – olovka za manipulaciju sadržajima sa ekrana. LG je sličnom rešenju pribegao i prošle godine, kada je nekoliko meseci posle premijere modela G3 usledila njegova Stajlus varijanta. Revidirani model svakako donosi neka unapređenja u odnosu na lanjsko izdanje, ali posle perioda testiranja postavljamo pitanje da li je uopšte vredan pažnje.

Gledajući njegove dimenzije, G4 Stylus odgovara kategoriji fableta. Uređaj je opremljen je ekranom dijagonale od 5,7 inča, čija uža stranica broji 720 piksela. U odnosu na originalni Stylus, koji je sa svojom 540p matricom razvučenom na panel od 5,5 inča poprilično podbacio, ovo je očekivano i preko potrebno unapređenje. Međutim, nema mnogo razloga za slavlje, jer novi ekran donosi nove probleme: uz još uvek prenisku rezoluciju (prikaz teksta prati uočljiva pikselizacija), izostanak senzora ambijentalnog osvetljenja primorava da se neprestano prilagođava nedovoljno ili preterano osvetljenom ekranu. Dinamika prikaza, kolorit i uglovi gledanja jesu bolji, ali razlika u kvalitetu u odnosu na „pravi” G4 i druge modele iz ovog cenovnog ranga ostavlja dovoljno razloga za negodovanje.

Iako na prvi pogled neodoljivo podseća na skupocenog brata, G4 Stylus u ruci ostavlja sasvim drugačiji utisak. Kućište je u celini napravljeno od plastike sa sitnom reljefnom strukturom koja vrlo dobro oponaša brušeni aluminijum (tek pogled iz neposredne blizine razotkriva ovu „prevaru”) i premda su svi elementi dobro uklopljeni i utegnuti, nemoguće je odupreti se utisku da se u ruci drži aparat na kome se forsirano štedelo. Prednja strana deluje malo ubedljivije zbog uskog rama oko ekrana, ali kvalitet zaštitnog stakla ne uliva previše poverenja, uprkos Gorilla Glass 3 potpisu. Detalji koji su nam se svideli kod Četvorke – zakrivljen ekran i koncentrični prstenovi oko zadnje kamere – ovde su takođe izostali. Tasteri za uključivanje i regulaciju zvuka su tamo gde smo ih i očekivali – na zadnjoj strani, a obradovalo nas je i to što se ekran može aktivirati ili isključiti dvostrukim „tapkanjem” prstima po ekranu.

Na rendgenskom snimku uočavamo dobro poznati Snapdragon 410 (kakvo-takvo unapređenje u odnosu na MediaTek MT6582), interni memorijski modul od osam gigabajta za skladištenje podataka (kasnije ćemo uvideti da je tek nešto više od tri gigabajta slobodno za korišćenje) i tek jedan gigabajt radne memorije koji će svakog iole ambicioznog korisnika odvratiti od svakog daljeg razmatranja. Kao što bi se i očekivalo, performanse u multitaskingu jedva da prelaze prag tolerancije, budući da se sistem i pri skromnom opterećenju vuče kao prebijena mačka (čak i prosto skrolovanje „roletne” s vrha ekrana ponekad izgleda kao inkvizicijsko mučenje). Sa većinom popularnih igara s Pleja nismo imali ozbiljnijih problema, izuzev nekoliko izgubljenih frejmova u simulacijama vožnje, gde je to najuočljivije. S druge strane, tokom igranja i reprodukcije videa ne dolazi do jačeg zagrevanja i ne treba strahovati od gubitka performansi usled porasta radne temperature (verovatno ni nema šta da se zagreje, rekli bi zli jezici).

Detalj iz naziva ovog modela – njegova olovka – ima ograničenu funkcionalnost, ni nalik onoj koju je Samsung obezbedio za svoje Galaxy Note uređaje. Dok na račun konstrukcije, odnosno oblika i veličine olovke nemamo većih primedbi, za softversku podršku je teško naći ikakvu pohvalu budući da samo jedna preinstalirana aplikacija, Quick Memo+, donekle koristi prednosti škrabanja olovkom po ekranu. Svakako zaboravite na bilo kakvu posebnu mogućnost koja bi, pre svega, uopšte opravdala postojanje olovke: sistem ne detektuje razlike u jačini pritiska, ne postoji opcija za pozicioniranje kursora bez dodirivanja ekrana niti bilo kakva slična pogodnost koju pruža Samsungov S-Pen. Neko će reći da se tako nešto ni ne može očekivati od uređaja u ovoj cenovnoj kategoriji, ali zaista je teško osporiti ocenu da je jedini smisao olovke da poveća prodajnu cenu uređaja.

Što se korisničkog interfejsa tiče, on je u mnogome nalik onome u modelu G4, s tim da se u temelju ovde nalazi Android 5.0 umesto verzije 5.1 koja pokreće G4. Ipak, neke funkcije, kao što je mogućnost istovremenog pokretanja dve aplikacije u odvojenim prozorima na ekranu (Dual Window režim), našle su svoje mesto i u ovom izdanju. Pažnju treba skrenuti i na zanimljivu opciju Glance View, koja korisniku omogućuje da „zaviri” u notifikacije (datum, vreme, poruke...) bez potpunog „buđenja” ekrana, kao i Screen Pinning funkcije, koja funkcioniše tako što odabranu aplikaciju drži aktivnom čak i kada korisnik pritisne Home taster (ovo je zgodna mogućnost kada postoji potreba da se funkcionalnost telefona ograniči na jednu aplikaciju, recimo u slučaju da se telefon daje detetu na korišćenje).

Kvalitet zvuka u slušalici je sasvim pristojan, dok spoljni zvučnik, uz izbor odgovarajuće melodije, može da nadjača skoro svaku buku iz okruženja. LG G4 Stylus je opremljen 13-megapikselnom kamerom sa laserskim fokusiranjem i prednjom kamerom sa senzorom rezolucije pet megapiksela. Upravljački program za rad sa kamerama sasvim je korektan i nudi raznovrstan izbor režima i praktičnih funkcija, kao što je detekcija gestova za okidanje tokom snimanja selfija. Što se kvaliteta fotografija tiče, on je tek u okvirima proseka, pa je teško naći karakteristiku kojom bi se G4 Stylus izdvojio od konkurenata. Najviše razloga za nezadovoljstvo pruža (ne)kvalitet snimaka u tamnijem okruženju, kada se na fotografijama uočava izraženi šum. Video snimci su korektni, ali ništa više od toga. Prosečnim merama odlikuje se i autonomija: telefon se oslanja na bateriju od 3000 mAh, koja uz sve mere štednje teško da će prebaciti jedan dan bez punjača.

Da se LG malo potrudio da barem na softverskom planu unapredi funkcionalnost olovke – kada je već smatra toliko važnom da je ugravira u naziv telefona – konačna ocena možda ne bi bila u tako debelom minusu. Ovako, uz sve manjkavosti i iritantno nonšalantan pristup kupcima koji tragaju za fabletom s olovkom na koga neće morati da potroše malo bogatstvo, ali ipak ne žele da budu tretirani kao uboga sirotinja, uspeh će potpuno izostati. Uz odličan izbor kvalitetnih uređaja slične ili niže cene, LG G4 Stylus nema šta da traži na spisku uređaja za preporuku.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
LG G4 Stylus
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Gear VR (2015)
LG Wine Smart
Azumi A40C
Clipboard Actions
Contacts+
wikiHow: how to do anything
Sunrise Calendar
Sworkit – Workout Trainer
YouSing – the social karaoke
Wikia: Doctor Who
Kad će mi bus
TunnelBear
Birthdays
LastPass Password Manager

Operativni sistem:
Android 5.0
Dimenzije:
154,3 x 79,2 x 9,6 / 163 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 čipset (Quad-core 1,2 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 360 GPU), 5,7” IPS LCD (720 x 1280, 258 ppi), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, microSD do 128 GB, Bluetooth v4.1 A2DP, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/Direct/DLNA/hotspot, NFC, FM radio, GSM/HSPA/LTE, microUSB, 13 Mpx 1080p / 5 Mpx 1080p, micro SIM, Li-Ion baterija 3000 mAh
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera