PHONE ZONE<>
022016<><>

Samsung Gear VR (2015)

Klati se i valjaj

Pod pojmom „virtuelna realnost” obično se podrazumeva aktivan ili pasivan doživljaj video sadržaja koji se emituju sa ekrana ugrađenih u vizor ili kacigu koja prati položaj vaše glave i sadržaj koji gledate u realnom vremenu modifikuje u skladu sa uglom gledanja. Ti sadržaji mogu da budu igre, filmovi ili interaktivna iskustva nalik na ronjenje sa delfinima ili spolni odnos sa Tajlanđankom. Iako komercijalni VR hardver postoji već više od 25 godina, doživljaj virtuelne realnosti je uvek drastično kaskao za onim kako ga prosečan čovek zamišlja, a ni pitanje cene nikada nije bilo zanemarljivo.

Samsung Gear VR je pokušaj da se poslednja zamerka drastično ublaži, jer se uređaj oslanja na činjenicu da korisnik poseduje odgovarajući telefon, koji se prosto uglavi u plastični nosač sa okularima i malo elektronike i služi kao kombinacija displeja i kompjutera koja u celosti pokreće VR iskustvo. Samsung Gear VR košta 100 evra/dolara (14.490 dinara kod domaćeg provajdera), što je drastično manje od projektovane cene za Oculus Rift, naravno pod uslovom da posedujete odgovarajući telefon ili fablet – Samsung Gear VR podržava Galaxy Note 5, S6 edge+, S6 i S6 edge koji nisu baš jeftini. Drugi modeli nisu podržani jer naprosto ne mogu da se smeste i zabrave u plastični nosač, iako se softver normalno instalira i pravilno radi! Ako, recimo, imate Galaxy Note 4 i radi testa ga zalepite selotejpom na uređaj, imaćete isto VR iskustvo kao da ste ubacili Note 5. Plastični nosač koji drži telefon ispred lica je fleksibilan, ali mu bukvalno fale dva milimetra da bi Note 4 mogao da se ubudži i normalno radi. Ovakve svinjarije sa veštačkim ograničavanjem kompatibilnosti očekujemo od Microsofta, ne i od Samsunga... Ergonomski gledano, Gear VR je relativno lagan (318 grama) i dovoljno dubok da bez (većih) problema može da se nosi preko dioptrijskih naočara.

Da li je Samsung Gear VR samo fensi verzija Google Cardboarda koji može da se nabavi za deset puta manje novce? Nije. Pored ergonomije elastičnih traka što ga drže na glavi, njegova prednost, pre svega, leži u ugrađenom hardveru. Na desnoj strani uređaja smeštena je sekcija sa touchpadom, back i tasterom za potvrdu, kao i kontrolama jačine zvuka, ali tek pod haubom stvari postaju zaista interesantne jer Gear VR dolazi opremljen sa „duplikatima” senzora koji postoje na telefonu. Uređaj se oslanja na sopstveni žiroskop, akcelerometar i proximity senzor da bi smanjio input lag i povećao „imerzivnost” VR iskustva.

Šta se dešava kada telefon ubudžite u Gear VR i stavite ga na glavu? Automatski se pokreće instalacija softvera sa Google Playa, u okviru koje ćete dobiti i Oculusovu VR prodavnicu koja će se automatski startovati po svakom sledećem uključivanju VR-a i postati neka vrsta welcome ekrana. „Dobar dan i dobro došli u prodavnicu, obratite pažnju na dil dana, izvinjavamo se ako ste mislili da sve ovo ima neku drugu poentu”. Kada pazarite neki sadržaj ili skinete neki od besplatnih demoa, pogledaćete u desno i posegnuti za touchpadom na desnoj slepoočnici, ući u biblioteku i pokrenuti željeni sadržaj.

Prva stvar koju ćete primetiti je pikselizacija, koja je vrlo vidljiva i pored rezolucije od 2560*1440 koju imaju svi podržani uređaji, jer se slika uveličava da bi vam zauzela veći deo vidnog polja. Eto potencijalne koristi od budućih telefona sa 4K ekranima! Gear VR sam testirao sa nekoliko igara i interaktivnih demoa od kojih su mi se najviše dopale VR verzija Temple Runa i plivanje sa ajkulama. Generalni osećaj je manje-više isti kao kod svih drugih modernih VR headseta, mada je vizuelni kvalitet prikaza u velikoj meri ograničen snagom hardvera u telefonu, koji je višestruko slabiji čak i od prosečnog PC-a. Zbog toga se valja mentalno pripremiti za proste teksture i 3D modele koji podsećaju na domete PC igara starih 10 godina. Kombinacija ugrađenog touchpada i akcelerometra može da vam posluži kod određenog broja igara, ali će vam za potpunu kompatibilnost trebati i Bluetooth gamepad.

Jel’ ima tu neki seks?” bilo je pitanje koje je postavio bukvalno SVAKO ko je uređaj uzeo u ruke. U oficijelnoj prodavnici ga nema, ali posetom sajtu www.gearvrporn.net možete da rešite i taj problem.

Pored cene, velika prednost Samsung Gear VR u odnosu sa Oculus Rift i HTC Vive je to što iz njega ne vire nikakvi kablovi. Ako već imate neki od podržanih telefona, kupovina Samsung Gear VR predstavlja relativno jeftin način da uhvatite taj čarobni voz za zemlju virtuelne realnosti. Da li vam tako nešto uopšte treba, to je sasvim individualno pitanje... Tokom testiranja u redakciji svi se tukli i laktali da ga što pre isprobaju, ali je generalno interesovanje splasnulo nakon nekoliko sati, da bi ga posle dva dana svi potpuno ignorisali. Samsung Gear VR je odličan ako ga shvatite kao gedžet za demonstraciju vašeg tehno-hipsteraja prijateljima i rodbini koja nije tehnološki potkovana, ali sam apsolutno siguran da vam posle nedelju dana neće pasti na pamet da ga samoinicijativno nataknete na glavu u trenucima relaksirane dokolice, osim ako niste pervertido koji se navukao na VR pornografiju.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
LG G4 Stylus
Samsung Gear VR (2015)
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Wine Smart
Azumi A40C
Clipboard Actions
Contacts+
wikiHow: how to do anything
Sunrise Calendar
Sworkit – Workout Trainer
YouSing – the social karaoke
Wikia: Doctor Who
Kad će mi bus
TunnelBear
Birthdays
LastPass Password Manager

Ukratko
1. Podesive i elastične trake omogućavaju korišćenje Gear VR-a i najglavatijim osobama na planeti.
2. Sistem za fiksiranje telefona je fleksibilan, ali ne dovoljno da bi Gear VR mogao da primi bilo koji drugi uređaj osim četiri podržana.
3. Integracija telefona i headseta radi korišćenja senzora sa Gear VR-a obezbeđena je putem microUSB konektora koji se nalazi na levoj „kvačici” za fiksiranje.
4. Touchpad na desnoj „slepoočnici” omogućava vrlo preciznu kontrolu u menijima, igrama i drugim interaktivnim sadržajima.

Dimenzije:
201,9 x 116,4 x 92,6 mm / 318 g
Vidno polje:
96 stepeni
Ostalo:
Touchpad, Back taster, Volume tasteri, klizač za podešavanje fokusa, žiroskop, akcelerometar, proximity senzor, microUSB
Proizvođač:
Samsung
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera