LAKI PINGVINI<>
062016<><>

Malina na steroidima

Od kafemata do svemirskog broda

Već nekoliko meseci se, iz broja u broj, upoznajemo sa mogućnostima malenog Raspberry Pi 2 mini računara i nadamo se da smo do sada uspeli da vas zainteresujemo za ovaj i slične proizvode dostupne najširem krugu entuzijasta, hobista, ali i profesionalaca. Popularnu Malinu uz malo mašte, vremena i znanja moguće je upotrebiti za najrazličitije projekte, od najjednostavnijih elektronskih kontrolera pa sve do rešenja kojih se ne bi postideli ni iskusni inženjeri. Mi smo vam predložili da započnete sa jednostavnim modelom semafora, a kada savladate osnovne korake granice skoro da nema. Pretragom interneta saznajemo da su maline korišćene kao serveri za Minecraft, osnove za retro konzole, kontroleri robota, servomotora i kafe aparata, automobilski Infotainment centri, za obaveštavanje o prispelim porukama, vremenskoj prognozi, nadletanjima Međunarodne svemirske stanice (ISS) na kojoj se, kad je već pominjemo, i nalazi par primeraka ovog računara. Ovo ni blizu nije spisak namena RPi2 platforme što samo dokazuje tvrdnju o upotrebljivosti, a najbolja stvar u celoj priči je činjenica da je većina ovih projekata otvorenog tipa što znači da se specifikacije, uputstva, kôd napisanog softvera i znanje ne kriju već slobodno dele između zainteresovanih pojedinaca i zajednica.

Svakako, kompleksniji projekti ne mogu se osloniti samo na resurse kojima raspolaže jedan Raspberry Pi, ali kombinovanjem sa fabričkim ili komponentama izrađenim u so-pstvenoj režiji, mogućnosti eksponencijalno rastu, a mi u ovom tekstu upoznajemo neke od periferija i dodataka koji vam mogu biti korisne i zanimljive kako biste uspešno realizovali sopstvene ideje.

Obične periferije

Odelo ne čini čoveka, ali kućište je bitan deo svakog računara i mada Raspberry Pi ne dolazi unutar jednog, nije loša ideja zaštititi ga od spoljašnjih uticaja. Najlakši i najjednostavniji način je kupovina gotovog kućišta, bilo sa zvanične stranice, čime pomažete projekat, bilo sa brojnih sajtova koji prodaju prateću opremu. Međutim, zašto se ne potruditi malo i imati proizvod sa ličnim pečatom? Ideje i predloge možete naći online, kao i gomile uputstava, pa čak i šema za 3D štampače, ukoliko ste srećnik koji ima pristup takvom uređaju. U krajnjoj liniji, ako ste istraživač i entuzijasta po prirodi velike su šanse da u nekom ćošku čuči kutija ili kesa prepuna Lego kockica koje jedva čekaju da ponovo postanu korisne.

Ulazne periferije kao što su tastatura i miš u USB varijanti, bilo klasične sa kablom, bilo bežične, u većini slučajeva rade bez problema i mogu se nesmetano koristiti. Iako postoji nekoliko USB portova na samoj Malini, to ne znači da su podrazumevano podržani i svi USB uređaji. Podrška u najvećoj meri zavisi od sistema koji koristite i potrošnje samog uređaja. Ukoliko drajver za određenu periferiju ne postoji, male su šanse da će proraditi bez dodatnog maltretiranja, a problem nedovoljne snage USB portova možete rešiti investicijom u neki od USB hub uređaja sa dodatnim napajanjem. Svakako je poželjno pre kupovine komponente proveriti na internetu podršku od strane sistema koji želite da koristite. Primera radi, veliki broj, ali ne i svi, Wi-Fi , Bluetooth i 3G USB adapteri rade na zvanično podržanom operativnom sistemu Raspbian, a podrška može da varira od distribucije do distribucije.

Ako ne želite da rizikujete, najsigurnija varijanta je kupovina periferija iz Shop sekcije Raspberry Pi sajta gde je dostupna nekolicina zvanično podržanih proizvoda kao što su kućište, USB Wi-Fi dongle, obična i IC kamerica, adapter za napajanje i par uređaja koji ne spadaju u obične periferije.

Neobične periferije

Mada za povezivanje na monitor, ukoliko je to potrebno, postoji HDMI konektor, RPi zvanično podržava i touchscreen displej veličine sedam inča preko namenskog DSI konektora pri čemu je napajanje moguće dobiti sa GPIO kontakata. Na ovaj način, Malina dobija novu dimenziju upotrebljivosti, a moguće je priključiti i druge tipove displeja uz malo čeprkanja po konfiguracionim datotekama. Za još jednu dimenziju više pobrinuo se dodatak pod imenom Sense HAT. Reč je o add-on pločici napravljenoj u sklopu Astro Pi projekta slanja maline u svemir koja na sebi sadrži LED matricu veličine 8 x 8, džojstik sa pet prekidača i senzore temperature, vlažnosti, pritiska, kao i magnetometar, akcelerometar i žiroskop. Softverska podrška obezbeđena je kroz adekvatnu Python biblioteku, a sa svim dosadašnjim dodacima sve je manje stvari koje malina ne može da uradi. Ali ni to nije sve.

Pomenuti GPIO o kome smo pisali u prošlom broju osnova je za povezivanje RPi mini računara sa drugim elektronskim sklopovima, ali i uređajima kroz različite podržane specifikacije. Primera radi, GPIO podržava DPI (Display Parallel Interface) preko koga je moguće povezati monitor sa VGA standardom. Pored toga, podržana je i gomila drugih standarda što je rezultovalo nastankom gomile add-on pločica koje maksimalno koriste mogućnosti maline i unapređuju funkcionalnost osnovnog računara. Neke od njih su namenske i specijalizovane, recimo one koje omogućavaju napajanje uređaja preko baterija ili vrše konverziju analogno-digitalnih signala, dok su druge multifunkcijske i obavljaju više operacija. Njihov broj je toliko velik da bi puko nabrajanje različitih modela i njihovih funkcija zauzelo više od prostora predviđenog za ovaj tekst, ali vam dajemo korisnu adresu sa dosta informacija kao odličnu polaznu tačku za dalje istraživanje.

A prostora za istraživanje svakako ima jer je ekosistem korisnika velik i dinamičan. Projekti bazirani na Raspberry Pi platformi zahtevaju, pa samim tim i unapređuju, znanja i veštine iz više oblasti IT univerzuma, a pošto su retki oni koji sa istim uspehom leme i programiraju, prirodno je da su nastale zajednice entuzijasta u kojima se korisnici međusobno ispomažu, što je činjenica koju treba usvojiti i iskoristiti.

Iako smo za samo jedan broj skočili od modela semafora sa tri LED elementa i par otpornika do autonomnih uređaja sposobnih za kompleksne operacije, nadamo se da vas nismo uplašili već zainteresovali da nastavite avanturu kroz univerzum mini računara.

Goran STRIČIĆ

 
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus
GNOME Maps 3.20.1
Etcher 1.0.0 - beta 6
Baobab 3.20.1
Malina na steroidima
Šta mislite o ovom tekstu?

Adresa:
elinux .org /RPi _Hub
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera