PHONE ZONE<>
062016<><>

Asus Zenfone Max

Imperijalna baterija

O tajvanskoj kompaniji Asus ne treba trošiti previše reči – na našem tržištu njihovi proizvodi su dostupni gotovo 20 godina i izgradili su dobru reputaciju bilo da se radi o grafičkim karticama, matičnim pločama ili laptop računarima. Bez obzira na veoma dugačak staž u IT industriji, strahovito brze promene na tržištu čine da par pogrešnih koraka u praćenju ili odlasku ispred konkurencije mogu da prizovu katanac na vratima fabrike – kada se malo prisetimo zvučnih imena sa kraja devedesetih godina, shvatićete da izuzetno mali broj i dalje postoji. Asus za sada uspešno izbegava ovu sudbinu.

Put ka mobilnim telefonima koji su trenutno aktuelna stavka u Asusovoj ponudi je vodio dobro utabanom stazom kojom su prošli EeePC netbuk računari, legendarni Nexus 7 kao i čitava gama kvalitetnih Transformer hibrida, a gotovo svi modeli iz ovih serija su veoma dobro prošli kod domaćih ljubitelja portabilnih uređaja. Iako sumnjamo da će iko dostići mir i spoznaju kroz korišćenje telefona, ne možemo reći da je marketinško odeljenje Asusa napravilo loš potez nazvavši svoju seriju telefona Zenfone: asocijacija na budizam i istok daju dah unikatnosti u moru „robotskih” naziva, a sam pojam je univerzalno prepoznatljiv i lako ostaje u pamćenju. Najnoviji Zenfone model dolazi pod oznakom Max i celokupno je orijentisan na maksimalnu autonomiju, tj. trajanje baterije, a za naše podneblje ima i prihvatljivu cenu. Zenfone Max je estetski nalik većini Asus mobilnih uređaja. Jednostavan ali elegantan dizajn zaobljenih ivica, naglašene hromirane mrežice preko zvučnika i polirana ivica ispod navigacionih tastera su već viđeni detalji, ali nimalo zastareli. Ram telefona je izrađen od poliranog aluminijuma i odaje utisak čvrstine i kvaliteta koji je dodatno upotpunjen poklopcem leđa izrađenim od imitacije kože prijatne na dodir. Ispod poklopca se nalazi glavni adut telefona, litijum-polimerska baterija kapaciteta čak 5000 mAh koju nije moguće izvaditi i zameniti bez pomoći servisera. Nema modernih ležišta za SIM karticu za koje je potrebna posebna alatka ili spajalica kako biste zamenili karticu, jer telefon ima klasičan SIM slot, i to dva komada, jedan sa punom 4G podrškom, a drugi limitiran na 3G mrežu. Još jedan korak u pravcu igranja na sigurnu loptu je postavljanje tastera za uključivanje i kontrolu zvuka na desni bok telefona, bez eksperimentisanja u vidu tastera na leđima uređaja ili nekih drugih kerefeka. Ogromna baterija sa sobom obično povlači gabarit i težinu, međutim, uprkos težini od 202 grama i debljini od 10,6 milimetara, Zenfone Max iznenađujuće dobro leži u ruci. Čvrstina koju nudi metalni ram, ivice koje su zapravo osetno tanje od najdebljeg srednjeg dela telefona kao i pomenuta tekstura leđa ni u jednom trenutku vas neće zavarati da nije reč o masivnom telefonu, međutim, u ruci zapravo ne deluje ništa nezgrapnije od bilo kog konkurenta slične dijagonale. U globalu, telefon je sveukupno bolje izrađen od onog što se obično očekuje od uređaja ove klase. Obezbediti veliku bateriju je samo deo ostvarivanja velike autonomije telefona, kako bi celokupan paket bio što štedljiviji.

Asus je odabrao hardverske komponente koje predstavljaju balans između brzine i kvaliteta sa jedne, i niske potrošnje energije sa druge strane. Prva od štedljivijih komponenti je ekran dijagonale 5,5 inča u 720p rezoluciji, izrađen u IPS tehnologiji, koji pruža solidan nivo osvetljenja i dobar kontrast, međutim i (za Asus svojstveno) nešto hladnije boje. Niža rezolucija automatski povlači manju potrošnju kako samog ekrana tako i grafičkog čipa, te je ušteda u energiji dvostruka, a sama oštrina je i dalje više nego prihvatljiva za gotovo svakog prosečnog korisnika. Iako se štedelo, displej je zaštićen Gorilla Glass 4 staklom, koje iako nije neuništivo, predstavlja vrhunac zaštite koji je trenutno komercijalno dostupan. Niska potrošnja je takođe adut Snapdragon 410 SoC-a unutar telefona, a četiri procesorska jezgra takta 1,2 gigaherca u kombinaciji sa dva gigabajta RAM dovoljni su za udobno obavljanje većine poslova uključujući i lakši gejming, a pritom se potrošnja i grejanje telefona ne mogu ni prineti „gladnim” čipovima iz serija 600 i 800. Android 5.0 je tu da se postara da softver iskoristi štedljive mogućnosti koje telefon nudi, a ZenUI interfejs kojim je presvučen je sam po sebi pristojan, ali količina nepotrebnih bloatware aplikacija koja dolazi uz telefon će uprkos 16 gigabajta skladišnog prostora i microSD slotu mnogima zasmetati.

Glavna kamera rezolucije 13 Mpx ima otvor blende f/2.0, kao i dual-LED blic ispraćen laserskim autofokusom. U praksi pravi solidne fotografije kada ima dovoljno svetla, malo manje solidne kada ga nema. Prednja kamera je potpuni prosek, a ono što bi je možda izdvojilo od konkurencije je nešto širi ugao fotografisanja od 85° što olakšava snimanje grupnih selfija za one kojima je ta funkcija interesantna.

Vratimo se bateriji, glavnom adutu ovog telefona... Asusova tvrdnja da aparat može da radi 38 dana bez punjenja kada je telefonu ugašen ekran i konekcija nije indikativna jer ne podrazumeva korišćenje već stendbaj, te je krajnje besmislena. Test video reprodukcije je pružio čak 24 sata neprekidnog vrtenja filma te ukoliko vam telefon treba za mobilni video maraton, Asus Zenfone Max je definitivno najbolji aparat za to. Svakodnevno rabljenje u proseku donosi tri do četiri dana upotrebe bez punjača, dok će manje aktivni korisnici izvući čak i pet, što je prosto neverovatna brojka za moderan pametni telefon! Na ovo treba dodati i mogućnost da na priloženi USB-OTG kabl povežete neki drugi uređaj kako biste Zenfone Max koristili u ulozi prenosne baterije (Power Bank), tj. dopunili drugi telefon izdašnom baterijom koju Max ima. Nažalost, nije sve idealno, jer uz Zenfone Max dolazi punjač jačine struje od samo jednog ampera što definitivno nije dovoljno za ovoliku grdosiju. Za potpuno punjenje je potrebno čak pet sati, što je u eri tehnologija brzog punjenja i daleko jačih punjača jako loš rezultat. Kupovina jačeg punjača ovaj problem donekle ublažava, ali cela priča zapravo ne utiče previše na komfor pri korišćenju, jer će većina korisnika radije odabrati dva sata duže punjenje svake četvrte noći naspram gnjavaže u vidu punjenja telefona svake večeri.

Najzanimljivija stavka u vezi za Asusom Zenfone Maxom svakako je cena od 240 evra u našim maloprodajama koju smatramo više nego pristojnom – u nivou je konkurencije prema opštim performansama uređaja, ali fenomenalna baterija ga definitivno stavlja korak ispred ostalih. Masivan jeste, ali upravo mu to daje notu ozbiljnosti... Zenfone Max definitivno ostavlja utisak alatke pre nego igračke, te ga na taj način i treba posmatrati bez obzira na dozu elegancije koju nesporno ima. Ukratko, ovo je telefon za one kojima su autonomija i subjektivni osećaj kvaliteta bitniji od napucanih specifikacija.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Asus Zenfone Max
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC 10
Huawei P9
Coolpad Porto S
Slidebox – Photo Organizer
fooView – Float Viewer
Eat This Much – Meal Planner
Physics Formulas
Software Data Cable
Monospace – Writing and Notes
Encode: Learn to Code
GIPHY. All the GIFS
Beme
SnoreLab: Record Your Snoring
Foodie – Delicious Camera

Operativni sistem:
Android 5.0
Dimenzije:
156 x 77,5 x 10,6 mm / 202 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 410 čipset (64-bit dual core ARM Cortex-A53 1,2 GHz CPU + Adreno 306 GPU), 5,5” IPS LCD (1280 x 720, 267 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Dual-SIM, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS, micro SD slot, microUSB, 3,5-mm audio konektor, 13 Mpx LED LAF Dual-LED primarna kamera, 5 Mpx prednja kamera, Li-jon baterija 5000 mAh
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera