LAKI PINGVINI<>
072016<><>

DDRrescue-GUI 1.5

Majstorovo novo ruho

Stari se linuksaši (ili bolje rečeno juniksaši) stalno hvale superiornošću konzole i konzolnih alatki u poslovima administracije sistema. Većina ovih tvrdnji stoji bez pogovora pa se i danas u vreme zaleta VR interfejsa, sve jačih grafičkih performansi modernih računara i sve većih dijagonala na monitorima koriste alatke kojima ništa od ovoga nije neophodno i zadovoljne su sa par klikova na tastaturi i redova u konzoli.

Kopiranje sadržaja sa jednog na drugi uređaj uobičajeno se radi alatkom dd koja je pak, vremenom, dobila naslednike čija je namena postala havarijsko spašavanje, bekapovanje i povratak podataka sa hard diskova i drugih memorijskih uređaja. Primeri tih alatki su ddrescue i dd_rescue koje imaju iste korene, ali je ddrescue novija i „ispeglanija” pa joj se generalno daje prednost. Dodatnu konfuziju oko naziva izaziva činjenica da se ponegde (Ubuntu) naziv ddrescue koristi za dd_rescue, a gddrescue (GNU ddrescue) za ddrescue alat. Na tačan izbor aplikacije treba obratiti pažnju pošto se program koji vam predstavljamo oslanja upravo na GNU ddrescue alat i nosi adekvatan naziv DDRescue-GUI.

Radi se o grafičkoj reprezentaciji pomenutog alata izrađenoj pomoću Python biblioteka pa se vizuelno uklapa u sva popularna okruženja, a pri tome su stabilnost i brzina nekompromitovani. Potražite je na repozitorijumima svoje distribucije ili preuzmite sa Launchpad strane projekta, ali ne zaboravite da zadovoljite sve zavisnosti ukoliko ste primorani na ručnu instalaciju.

Kao i njena konzolna osnova i DDRescue-GUI alatka nakon pokretanja zahteva tri parametra kako bi mogla da obavi posao. U zavisnosti da li vršite bekap postojećeg uređaja ili povratak rezervnih podataka na njega, potrebno je uneti ulaznu datoteku ili uređaj, log datoteku i izlaznu datoteku ili uređaj. Tek nakon popunjavanja ovih parametara dobićete mogućnost da podesite dodatne opcije rada klikom na dugme Settings. Broj opcija nije naročito veliki, jasno su obeležene i objašnjene, a pored svega postoje i tri predefinisane vrednosti (Fastest recovery, Best recovery i Balanced) ukoliko niste sigurni kako da podesite pojedine parametre.

Nakon što podesite program i pokrenete postupak kopiranja, možete aktivirati prikaz statusa kroz statistiku i konzolni izlaz. U suštini, ddrescue, pa samim tim i njegov GUI pandan, mogu da kopiraju sa diska u imidž datoteku ili direktno na drugi uređaj, i obrnuto prilikom povratka. Značaj i upotrebna vrednost aplikacije i ujedno razlog za njenu popularnost jeste mogućnost da se loši sektori čitaju željeni broj puta što povećava verovatnoću da se podaci izvuku, ali i drastično produžava vreme obavljanja operacije pa je potrebno naći adekvatnu ravnotežu.

Nakon perioda testiranja pomalo pomešani utisci. Naime, DDRescue-GUI radi, to je neosporno, stabilan je i obavlja postavljene zadatke. Ono što je problematično, a ujedno i ironično, jeste GUI komponenta programa koja često zna da zakaže u smislu neprikazivanja relevantnih informacija pa se dešava da posao bude obavljen, a da program ne odražava promene pa je potrebno nasilno ga zatvoriti. Za aplikaciju koja bi trebalo manje iskusnim korisnicima da pomogne da koriste alat namenjen konzoli ova činjenica baš i ne ide u prilog.

Goran STRIČIĆ

 
Porteus 3.2 rc3
USB Raptor 0.0.5.55
Anoise 0.0.25
DDRrescue-GUI 1.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Edukujmo edukatore

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
228 KiB
Cena:
besplatno
Adresa:
launchpad .net /ddrescue -gui
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera